Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Fondant de vanilie cu ciocolata

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 14:24
4404 citiri
Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Fondant de vanilie cu ciocolata
Foto: Facebook/Chef Doru Serban

Retetele de prajituri sperie multa lume, cei mai multi temandu-se ca rezultatul va fi departe de cel asteptat. Nu e asa in toate situatiile. Fondantul cu vanilie si ciocolata iese garantat, ne asigura Chef Doru Serban, fost bucatar al emisiunii "Draga mea prietena".

Iubitor atat al produsului finit, cat si al ingredientelor si povestilor dintre acestea, el isi imagineaza chiar o discutie intre vanilie si ciocolata, ingredientele de baza ale retetei sugerate cititorilor Ziare.com.

Gateste cu suflet cu Chef Doru Serban: Smart cookie

Eu sunt Vanilia, iar tu Ciocolata. Esti intensa, dintr-o bucata, toata lumea te adora, te iubeste.

Iar fondantul, adica acea prajitura cu inima fierbinte, te face pe tine, draga ciocolata, sa fii cea mai dorita. Toata lumea sa tanjeasca dupa tine, sa inmoi genunchi si sa creezi dependenta.

Cu toate astea, pentru ca principalul ingredient din care esti facuta este cacaua pura, ai tendinta sa fii amaruie, rece, greu de tolerat si poate de multe ori chiar prea intensa, pentru foarte multi.

Dar, pentru cine nu stie, exista un singur condiment ce reuseste sa te tempereze de fiecare data, sa te incalzeasca si sa te faca atat de blanda incat din ceea ce unii considera amar sa devii dulce, blanda, fina.

Acel element sunt eu, vanilia, acel condiment banal sau chiar plictisitor cateodata, pe care il gasesti la orice pas. Insa nu peste tot gasesti originalul, iar cacaua pura se tempereaza doar cu vanilie pura... Aici intervine un echilibru perfect; tu ai nevoie de cineva sa te tempereze, eu am nevoie de cineva sa ma faca sa simt ca traiesc.

Acesta este simplul motiv pentru care oriunde in lumea asta un fondant de ciocolata cu inima fierbinte va fi celebrat cu o cupa de inghetata de vanilie!

'Multi ani', ciocolata! Sunt fericit sa fiu doar vanilie, alaturi de tine!

Ingrediente

220 g ciocolata neagra 85% cacao

1 pachet de unt 82% grasime

150 g zahar pudra

6 oua

120 g faina

30 g cacao

unt si cacao pentru tapetat formele

Cum se face

Puneti ciocolata la topit la bain marie. Intr-o craticioara topiti untul, la foc foarte mic, avand grija sa nu se fierba, ci doar sa se topeasca usor. Luati de pe foc, adaugati tot zaharul pudra si amestecati energic pana se omogenizeaza, devenind aproape ca o pasta.

Bateti ouale 1-2 minute cu un mixer, apoi adaugati-le peste untul amestecat cu zahar, incorporand cat mai bine cu putinta.

Amestecati faina cu cacao si adaugati peste toata compozitia treptat, amestecand tot timpul cu un mixer la viteza foarte mica sau un cu tel. Luati ciocolata topita de pe foc si incorporati-o in tot amestecul.

Umpleti formele doua treimi cu compozitie, dati la rece cel putin 15 minute, cat se incinge bine cuptorul, apoi coaceti 8-9 minute la 180-200 grade, de preferat cu ventilatie.

Sfat: Pentru a va asigura ca nu se va lipi de marginea vasului, este de preferat ca formele sa se unga foarte bine cu unt, apoi sa se tapeteze cu cacao, dupa care sa stea la rece cateva minute, inainte de a fi umplute cu compozitie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Fondant de vanilie cu ciocolata, #fondant cacao inghetata ciocolata, #fondant ciocolata vanilie retate, #retete Doru Serban, #chef Doru Serban Draga mea prietena , #bucatarie