Hamburgeri pentru snobi: cele mai scumpe variante din lume

Miercuri, 15 Mai 2013, ora 18:18
4574 citiri
Hamburgeri pentru snobi: cele mai scumpe variante din lume
Foto: Big Picture

Hamburgerul este poate cea mai raspadita gustare, pranz chiar, de pe glob, iar lanturile fast-food l-au facut de-a dreptul celebru. Desi reteta si conceptul are origine europeana, iar numele se trage de la orasul Hamburg din Germania, faima i-a adus-o tot America.

In principiu, este vorba de o chifla cu umplutura din carne si putin zarzvat, dar variantele sunt nenumarate, carnea fiind adesea de vita, uneori de porc si rareori de berbec. Japonezii il fac adesea cu peste, in loc de carne, cu orez si varza.

Nici la acest capitol nu lipsesc curiozitatile. La 13 noiembrie 2004, japonezul Takeru Kobayashi a batut un record, mancand 69 de astfel de sandvisuri in 8 minute. La respectivul concurs al doilea clasat a fost o femeie, americanca Sonya Thomas, care a inghitit pe nemestecate 46 de astfel de "gustari".

Tot la capitolul curiozitati se incadreaza si faptul ca mijoacele media din Coreea de Nord au contestat istoricul hamburgerului, sustinand ca alimentul a fost inventat de liderul Kim Tounj II, in anul 2000.

Cel mai mare hamburger din lume a fost realizat la restaurantul Denny's Beer Banel Bup din Pennsylvania, SUA. Cantarea 6,75 kg si a fost consumat de un grup de petrecareti.

Unii producatori s-au intrecut in a produce un hamburger sofisticat si cat mai scump, pentru a satisface nu numai pofta gurmanzilor, ci si fasoanele simandicosilor, comenteaza Big Picture, oferind cateva exemple edificatoare in acest sens.

Las Vegas

Sub denumirea Fleur Burger, la unul din cele mai simandicoase restaurante din Las Vegas se poate servi cel mai scump hamburger din lume, la pretul de 5.000 dolari. Ce e drept, in pret intra si o sticla de vin vechi Chateau Petrus, recolta 1995.

Michigan

Intr-un bar pentru sportivi din Mallie, Michigan, SUA, se serveste un hamburger urias, care se feliaza ca un tort. Pretul este de 1.999 dolari, iar in cazul cand se comanda pentru livrare acasa, in stilul catering, se mai adaoga 200 dolari taxa de expeditie.

Tot Las Vegas

Un hamburger mult mai modest, de 777 dolari, poate fi comandat la un alt restaurant din Las Vegas, de asemeni pretentios, daca tinem seama de compozitia speciala a produsului: carne de vita din Japonia, homar proaspat, ceapa caramelizata, cascaval brie, condiment italin prosciutto si otet balsamic vchi de 100 ani. Se serveste cu sampanie Dom Porignon rose.

New York

In mod ciudat, un hamburger de lux la New York este mai ieftin: 666 dolari. Se numeste Douche Burger si contine branza Gruyere, homar, trufe, caviar, cafea. Pentru aspect, este ornat cu o foita de aur, care poate fi pastrata ca amintire, fiind de unica folosinta.

Tot New York

Serendipity Burger costa numai 295 dolari, dar are o compozitie care atrage: carne de vita japoneza, crema de unt frecat cu un amestec de 10 ierburi, peste oceanic sarat si afumat, branza cheddar, trufe, un sos special, icre si petalele unei flori care se cultiva doar in China. La aceasta se adauga o mica scobitoare din aur, tot de unica folosinta.

Londra

Un burger simplu costa 200 dolari. Contine carne de vita, sunca afumata, sare roz de Himalaya si maioneza preparata dupa reteta casei. Se ofera intr-o singura retea de restaurante londoneze, intr-o singura zi a saptamanii: miercurea. Ideea zilei fixe poate fi cheia succesului promotional.

Jakarta

Cu numai 108 dolari, un restaurant de elita din capitala Indoneziei a atras mii de turisti, atenti atat la pretul modest, fata de cel din ofertele de lux de pe alte meridiane, cat si de compozitia care te face sa simti izul exotic al arhipelagurilor asiatice, diferit de obisnuitele pretentii europene sau americane.

Intre cele doua jumatati de chifla sunt introduse nenumarate sortimente de ciuperci locale, salata coreeana rara si legume, totul asezonat intr-un sos specific ispititoarei Indonezii.

Florida

Cel mai "ieftin" hamburger scump se gaseste tot in SUA, in statul Florida, si costa 100 dolari. La acest pret nu se ofera ceva iesit din comun, dar restaurantul ofera o ambianta de lux, asezandu-ti pe masa si o bere irlandeza originala, plus sampanie Moet & Chandon.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#hamburger preturi lume, #hamburger de lux, #hamburger lux lume preturi, #cele mai scumpe mancaruri , #bucatarie