Sapte greseli specifice bucatarului incepator

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 23:06
4428 citiri
Sapte greseli specifice bucatarului incepator
Foto: Mixstuff

In bucatarie mai si gresim. O gospodina cu experienta stie insa sa-si "dreaga" greseala. Nu e mare lucru, cele mai multe nu-s la prima boacana, pentru ca au mai patit-o. Cine insa n-a patit-o si e abia la inceput, are toate sansele s-o sfecleasca dintr-un condei.

Specialistul american in pobleme de gastronomie Jonathan Lowe a reusit sa inventarieze cateva din asemenea stangacii, specifice bucatarilor incepatori si, mai ales, gospodinelor care se aseaza pentru prima data la coada cratitei - comenteaza Mixstuff.

Fara indoiala ca greselile debutantilor sunt mai multe, dar pentru inceput Jonathan Lowe s-a oprit la urmatoarele sapte, pe cale le considera cele mai frecvente.

Excedentul de condimente

Condientul da gust si rafinament mancarii. Debutantul stie acest lucru si, pentru a-si asigura reusita preparatului si admiratia consumatorilor, toarna adesea cu nemiluita.

Nu vorbesc de piper sau sare, cu pericole usor de sesizat la gust, dar este vorba de acele arome fine, a caror prezenta inobileaza mancarea, dar a caror abundenta o pot transforma inr-un adevarat kitsch alimentar.

Cu excesul de vanilie (mai ales de vanilina), de scortisoara, rozmarin, dafin si multe altele, puteti strica tot ce ati pregatit. Si mai e un amanunt: regula de aur spune ca, pentru a aroma un aliment, este suficient sa introduci 3, maximum 4 arome diferite. Mai multe nu se sesizeza si, pana la urma, ce-i mult strica.

Tigaia neincalzita

Orice gospodina stie ca alimentele se introduc in tigaia fierbinte, cel putin pentru faptul ca, daca este rece, continutul se lipeste de ea. Dar asta nu e tot. Daca particulele alimenare s-au lipit de tigaie, ele se ard in loc sa se friga in timpul gatitului, lasand un miros neplacut.

Amestecarea cu spatula

Mute gospodine, chiar experimentate, considera ca mancarea trebuie amestecata permanent cu spatula, pentru ca prepararea sa se faca uniform. Fals. Toate vasele moderne sunt prvazute cu capac, iar producatorii recomanda scuturarea vasului in timpul gatitului, pentru omogenizare. Diferenta de gust este palpabila.

Subestimarea termometrului

Majoritatea instalatiilor moderne de gatit sunt pevazute cu termometre si termostate, iar instructiunile de folosire indica exact temperatura si durata gatitului. Nu e o fantezie a producatorului. El a facut teste repetate cu aparatul sau, pentru ca tu sa fii cat mai multumit cu ceea ce ai cumparat.

Ideea ca bunica n-avea termometru si-i reuseau toate este o prejudecata contraproductiva. Nerespectand duratele si temperaturile, preparatele se obtin ori deshidratate, ori inecate in sosuri apoase, ori arse.

Inlocuirea ingredientelor cu altele "analoage"

Chiar si gospodinele experimetate sunt tentate sa puna ardei iute in loc de piper, otet in loc de lamaie, ulei comun in locul celui de masline si tot asa mai departe. Nu-i acelasi lucru. Ce obtii, se poate manca. Dar simte orice cunoscator ca nu este ce ar fi trebuit sa fie.

Excesul de amidon, pentru a ingrosa sosul

Pentru a se ingrosa sosul, amidonul, sau respectiv faina, trebuie fiert cu rabdare la bain-Marie. Fierbe incet, se ingroasa in timp dar se obtine efectul scontat. Gopodina nerabdatoare poate fi tentata sa intoduca mai mult amidon, ca sa obtina efectul mai repede.

Excesul de amidon introdus in acest fel da un gust respingator preparatelor, facand sa nu se mai observe gustul placut al celorlalte componente din sos, care fac de fapt deliciul. Nu va grabiti pentru ca graba strica treaba.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#retete alimentare, #alimente preparare, #greseli bucatarie , #bucatarie
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
"Diferenta de gust este palpabila."