Secrete pe care bucatarii nu ti le-ar spune

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 08:00
20526 citiri
Secrete pe care bucatarii nu ti le-ar spune

Bucatarii sefi iti pot spune retete pentru o multime de preparate culinare interesante si gustoase, insa s-ar putea sa fie mai putin dispusi sa dezvaluie anumite secrete pe care le stiu de regula din generatie in generatie.

O noua carte insa, intitulata "Cum sa storci o lamaie" ("How To Squeeze A Lemon"), contine mai mult de 1.000 dintre cele mai interesante secrete ale bucatarilor. Iata cateva dintre acestea, potrivit Daily Mail:

1. Care este cel mai bun mod de a sparge un ou?

Multe dintre gospodine au obiceiul sa sparga un ou de marginea unui bol, insa cel mai bine este sa il lovesti usor de o suprafata plata, cum ar fi masa. Si asta deoarece, atingandu-l de marginea unui castron vei obtine mai multe bucatele de coaja, unele ajungand chiar si in albus, de unde poate fi chiar enervant sa le scoti.

2. Cum sa procedezi pentru ca fructele sa nu se mai scufunde in aluat?

Daca vrei ca fructele sa ramana deasupra, ceea ce este de preferat, da-le intai prin faina, pana cand sunt "imbracate". Aceasta tehnica functioneaza si la bucatile de ciocolata.

3. Se poate face ceva daca ai pus prea multa sare intr-un preparat culinar?

In cazul in care preparatul respectiv contine si suc de lamaie, otet sau vin, da, se poate face ceva. Poti sa pui mai mult din acestea, pentru a contrabalansa. Este valabila de asemenea si reciproca. Insa, in cazul unei mancari care nu trebuie sa aiba si asa ceva, nu mai poti face nimic.

4. Cum mai poti sa storci o lamaie?

Storcatoarele de fructe scot maximul de suc din lamai insa, daca nu ai un astfel de aparat, poti sa procedezi in urmatorul fel: roteste lamaia pe masa, apasand usor, pune-o la microunde timp de 30 de secunde, si apoi stoarce-o. Cele mai suculente lamai sunt cele care au coaja subtire, iar daca aceasta este mai degraba neteda decat texturata, atunci este mai subtire.

5. Cum iti dai seama daca un pepene este copt?

Ca majoritatea fructelor, un pepene copt se simte greu pentru marimea lui. Compara cateva si vei vedea o diferenta. Totodata, poti sa-l tii aproape de ureche si sa-l ciocanesti usor; ar trebui sa sune infundat, inabusit.

6. Cum poti sa impiedici ciupercile sa devina alunecoase in frigider?

Acest lucru se intampla cand le tii in pungi sau recipiente din plastic. Pentru a evita insa, pune cate un rand de ciuperci in prosopele de bucatarie si apoi asaza-le intr-o punga de hartie, pe care trebuie sa o inchizi la capat, cu un clips. Pastrate in acest fel, ciupercile vor tine pana la doua saptamani in frigider.

7. Cum poti sa inmoi rapid untul din frigider, fara sa-l topesti pe foc?

Umple un pahar cu apa fierbinte si lasa untul sa stea deasupra paharului pentru cateva secunde. Goleste apoi paharul, intoarce-l si apasa-l peste bucata de unt de care ai nevoie. Aceasta se va inmuia in mai putin de un minut.

8. Cum poti sa cureti usor o tigaie arsa?

Un truc simplu consta in a pune bicarbonat de sodiu si apa in ea, si a o lasa sa stea asa cateva ore. Bicarbonatul va actiona asupra mancarii arse, astfel incat curatatul va fi mult mai usor.

9. Cum poti sa scapi de mirosul de usturoi din tocator?

Presara sare pe acesta. Taie o lamaie in patru si foloseste bucatile pentru a freca tocatorul, storcandu-le in acelasi timp. Lasa sucul de lamaie si sarea sa actioneze timp de doua-trei minute si apoi sterge-l cu o carpa umeda.

10. Cum poti sa cantaresti ingrediente lipicioase cu mai multa acuratete?

Mierea spre exemplu este destul de greu de cantarit cu acuratete deoarece se lipeste de lingura sau de recipiente ori de maini, in cele din urma facandu-te sa-ti pierzi rabdarea. Insa, daca ungi lingura (sau recipientul) cu putin ulei, vei putea face acest lucru cu usurinta.

11. Cum iti poti da seama daca pestele este proaspat?

Acesta ar trebui sa fie umed si sclipitor, nu mat si uscat. De asemenea, ar trebui sa nu aiba un miros puternic de peste, ci doar o adiere care sa sugereze mirosul marii. In plus, ai grija sa il cumperi ultimul atunci cand ai mai multe cumparaturi de facut deoarece trebuie sa stea cat mai putin timp afara din frigider.

12. Cum sa eviti greselile atunci cand decorezi o prajitura scriind ceva?

Un truc foarte bun in acest sens este sa scrijelesti "La multi ani" spre exemplu cu varful unei scobitori si apoi sa respecti urmele folosindu-te de ciocolata topita sau glazura.

13. Cum sa faci drumuri mai putine la cosul de gunoi cand pregatesti ceva de mancare?

Daca vrei sa scutesti timp de la drumurile la cosul de gunoi, pune o strecuratoare mai mare in chiuveta si asaza acolo cojile si celelalte resturi. In acest fel lichidul se va scurge, iar partile solide le vei putea lua la sfarsit si duce la cos cu un singur drum.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#secrete bucatarie, #secrete bucatari, #sfaturi bucatarie, #sfaturi gospodine , #bucatarie