Te dai gurmand? Specialitati culinare exotice de incercat o data in viata

Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 08:15
5610 citiri
Te dai gurmand? Specialitati culinare exotice de incercat o data in viata
Foto: MixStuff

Aproape fiecare popor isi are specialitatile sale culinare, multe din ele ajungand chiar de notorietate internationala, inregistrate uneori ca branduri de prestigiu.

Nu facem exceptie, daca ne gandim la sarmale, la mici si la mamaliguta cu branza, ceva ce nu gasesti oricat ai colinda, desi noi n-am inregistrat ca brand nimic din toate acestea.

Portalul MixStuff a cules cateva din cele mai indragite sau neasteptate specialitati ale popoarelor, din care spicuim cateva.

Peru: antikuchos

Antikuchos sunt un fel de frigarui de-ale noastre, facute numai din inimi de vita, infipte pe o tepusa si puse la frigare, pana se rumenesc bine si se patrund. Antikuchos devin cu adevarat delicioase daca sunt inecate intr-un sos preparat cu mirodenii locale, pe care numai peruanii le cunosc. Se pot face si fara sos, dar nu-i acelasi lucru.

India: paratha

Paratha este un fel de pizza, care are 40 de ingrediente, toate locale. Baza o constituie blatul din coca, umplut cu mai multe feluri de carne, cu unt, iaurt, vegetale si diferite mirodenii, peste care se toarna ceai tare. Indienii pretind ca ceaiul ii da toata savoarea.

Canada: poutin

La baza specialitatii poutin stau cartofi prajiti, muraturi, branza proaspata, carne fripta de pui si de vita, mai multe vegetale, totul stropit cu un sos specific. Canadienii pretind ca sosul ii da gustul. Toate sunt crocante, iar traditia cere ca specialitatea sa fie servita intr-o cana cu supa de pui sau de vita, in loc de vin.

Caraibe: kallalu

Kallalu este un amestec de legume si carne cruda maruntita, cu adaos de bame, lapte de cocos si preparate din fructe de mare: crab, homar, scoici. Pentru asezonare, se adauga frunzele unor mirodenii locale bine maruntite, amestecate cu ulei si otet.

Thailanda: khao soi

Este un preparat bine cunoscut in Laos, Thailanda si Burma. La baza specialitatii sta o supa de fidea, in care se adauga carne de porc, ardei prajiti, boabe de soia fermentate, diferite mirodenii locale si mult lapte de cocos. Conform obiceiului, khao soi se prepara numai in locatia cu traditie. Ca urmare, niciun restaurant thailandez din Occident (si sunt o multime) nu serveste preparatul.

Mexic: chapulines

Este o mancare specifica locala, care se serveste ca garnitura usoara sau antreu la masele traditionale mexicane. Compozitia? Tineti-va bine: lacuste prajite cu usturoi, lamaie, sare si cu un sos picant care difera de la o zona la alta. Mexicanii sustin ca lacustele reprezinta mancarea cea mai usoara cu putinta si, oricate ai manca, tot nu te saturi.

SUA: pui cu sos napolitan

Peste puiul prajit, americanii toarna un sos pe baza de sirop de artar, miere, decoct de plante aromatice dulci si sarate. Intreaga America stie ce inseamna puiul cu sos napolitan. La Napoli nu s-a auzit de asa ceva.

Spania: pintxtos

Pintxtos este specific Tarii Bascilor din nordul Spaniei. Preparatul seamana cu frigaruile noastre, avand insa o varietate mare de alimente infipte in teapa: carnati, peste afumat, carne afumata, legume, branzeturi proaspete si afumate, toate fripte "pe bat" la gratar. Se serveste cu vin rosu, aromatizat.

Argentina: asado

Pe o varga solida, se infig coaste de vita, carnati de porc, pulpe de pui si legume picante, care se coc la jar incins. Totul se unge cu unt si se considera ca este gata atunci cand a capatat crusta si scrasneste intre dinti. E raspandit si in alte tari din America de Sud: Brazlia, Chile, Columbia si Peru.

Egipt: cochard

Orez, paste, linte, naut, sos de rosii, toate amestecate si servite intr-un bol - iata pe scurt specialitatea considerata a fi delicatesa clasei de mijloc egipteana. Clasa de jos nu-si poate permite, iar cea de la varf prefera bucataria europeana.

Maroc: pastilla

Mancarea marocana este o placinta mare, umpluta cu carne tocata de porumbel, condimentata cu coriandru, sofran, multa scortisoara, si presarata cu zahar pudra. Se serveste ca aperitiv festiv si emana o aroma dominanta de scortisoara.

Ghana: fufu

Fufu este o specialitate populara africana, bazata pe manioc si piure de banana fiarta, totul constituind o pasta in care se invelesc bezele rotunde, coapte la cuptor. Traditia cere ca fufu sa nu se manance cu tacamurile, ci numai direct cu mana.

Turcia: balik-ekmek

In Turcia, exista o specialitate, ca un fel de sandvis, care poate fi servit in plina strada la Istanbul: balik-ekmek. Intre doua felii de paine se introduce un macrou, iar totul se da la gratar in plina strada. Nepretentios, este foarte ieftin si, cu o singura portie, te saturi daca faci excursii pe cont propriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#preparate culinare diferite popoare, #traditii culinare lume, #mancare natioala, #specialistati culinare tari, #mancare traditionala , #bucatarie