Casatoria, ca o afacere?

Marti, 18 Mai 2010, ora 06:36
5599 citiri
Casatoria, ca o afacere?
Foto: FactoryDirectCraft

Planificare, organizare, cheltuieli, castiguri, obiective, depasirea obstacolelor: nu, nu e vorba de o companie multinationala, ci despre casatorie, care in multe feluri se aseamana cu managementul unei afaceri.

Pentru tipul managerului ocupat, dependent de munca si de organizare, casnicia este egala uneori cu iadul pe pamant.

Stereotipurile si exemplul prost oferit de unii ne poate duce cu gandul la ce e mai rau: certuri, rutina, griji, nefericire si, poate cea mai mare teama a oricui, lipsa de libertate.

Ideea ca o casatorie este destinata esecului ne este implantata inca de mici: statisticile privind divorturile, cel putin, te fac sa te gandesti de doua-trei ori inainte sa treci pe la Starea Civila. Oriunde te uiti, in presa tabloida, vezi un exemplu de casatorie esuata lamentabil si multe rufe spalate in public.

Sa incercam insa o noua abordare. HappinesInThisWorld va arata, spre exemplu, asemanarile izbitoare dintre o casnicie si conducerea unei afaceri.

In primul rand, casatoriile sunt structurate ca niste companii bazate pe parteneriatul dintre doua firme. O fuziune a doua companii are intotdeauna obiectivul de a creste profitabilitatea celor doua firme - in niciun caz nu se porneste la drum cu ideea ca, prin casatorie, vei pierde ceva.

Managerii aleg cu grija partenerii pe care ii vor avea: este vorba despre companii cu aceeasi viziune, abilitati complementare si obiective similare pe termen lung.

Cum alegi partenerul de afaceri?

Inainte sa-ti alegi partenerul de "afaceri", e bine sa iti pui cateva intrebari.

Banii, calatoriile, romantismul, conversatiile interesante sunt lucrurile pe care le dorim intr-o relatie, intr-o mica sau mai mare masura.

Inainte sa se realizeze parteneriatul, cei doi manageri trebuie sa se puna de acord cu privire la prioritati.

Ce te astepti de la o casnicie? Vei petrece mult timp impreuna cu partenerul, sau putin? Ce activitati veti face impreuna si ce activitati separat?

Ce abilitati ai tu si ce abilitati trebuie sa aiba partenerul? Spre exemplu, daca unul dintre cei doi soti nu prea se pricepe la bani, e bine ca celalalt sa aiba ceva cunostinte in domeniu, altfel situatia s-ar putea deteriora pe termen lung.

Statisticile arata ca una din cauzele care duc des la divort sunt problemele financiare (aviz amatorilor, o casatorie inceputa din dragoste poate fi usor distrusa de problemele financiare).

Casatoria este un parteneriat, nu o achizitie

Casatoria este un parteneriat, nu o achizitie. Cu alte cuvinte, cand te casatoresti nu inseamna ca trebuie sa "preiei" cumva cealalta persoana sau sa fii preluat. Identitatea fiecaruia trebuie pastrata, iar cele doua entitati trebuie sa colaboreze in asa fel incat companiile sa fie profitabile.

De multe ori, casatoriile sunt bazate pe modelul achizitiei, si nu al parteneriatului. Nu este imposibil ca un astfel de model sa functioneze. Insa, pe termen lung, "compania" care a fost preluata va fi dificil de intretinut, in sensul ca schimbarile impuse de noi situatii o va face sa se indeparteze de compania care o preia.

Modelul achizitiei, in care o persoana este dependenta de cealalta, da gres de multe ori. Gradul de atractivitate, inteligenta, nivelul de educatie, convingerile, interesele, trebuie sa fie puncte comune ale celor doi parteneri.

Chiar si modul in care suferim, atunci cand suntem pusi in fata unor situatii dificile (pierderea cuiva drag, pierderea locului de munca, o boala grava sau alte probleme) trebuie sa fie compatibil cu al partenerului.

Asta pentru ca viata ne arunca uneori in cele mai negre situatii, iar convietuirea cu un partener afectat dintr-o cauza sau alta poate deveni extrem de dificila.

Strategia de manegement

Exista chiar si strategii de management in afaceri care, aplica in cazul casniciei, te pot ajuta sa treci peste unele probleme. Cheia este sa le aplici cu consecventa.

Sa luam exemplul de mai sus, in care unul dintre parteneri se pricepe la bani iar celalalt nu: in acest caz, e bine ca cel care nu are abilitatile necesare sa nu tina mortis sa se ocupe de finante. Daca stii ca partenerul se pricepe mai bine la ceva decat tine, nu e cazul sa te prefaci ca esti bun la toate.

O alta problema este timpul petrecut fara partener: unii au nevoie de mai mult timp singuri, altii de mai putin. E bine sa calculezi corect de la inceput cat vrei sa primesti si cat esti dispus sa dai.

O companie fara obiective este, de cele mai multe ori, o nava in deriva. Dupa ce ai stabilit obiectivele, e bine sa si urmaresti constant daca sunt indeplinite sau nu.

O alta strategie este de a pune pe lista de prioritati si obiectivele partenerului, nu doar cele ale companiei tale si sa mergi pe principiul: ceea ce este important pentru tine, este important si pentru mine. Interesul unui manager este ca partenerii lor sa prospere.

In final, ne putem intreba chiar daca o casnicie esuata nu inseamna ghinion in dragoste sau diferente ireconciliabile, ci poate pur si simplu un management prost.

Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit într-un avion. Ce cadou au primit de la compania aeriană VIDEO
Doi tineri italieni s-au căsătorit în aer, pe 15 aprilie, la bordul unei aeronave Wizz Air. Ivano și Federica au avut parte de o ceremonie oficială chiar în interiorul avionului, iar...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#casatorie, #casatorie afacere, #casnicie , #casatorie