Casatoriti sau, mai bine, prieteni?

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 18:20
4345 citiri
Casatoriti sau, mai bine, prieteni?
Foto: factroom.ru

Exista mitul conform caruia o coabitare moderna "fara acte in regula" duce mai sigur la o viata fericita decat menajul inscris la Starea Civila. Nu lipseste nici mitul invers. Pe asemenea teren plutesc atatea necunoscute incat nimic nu este sigur, iar ipotezele nu lipsesc. Sunt si destule scenarii, cu pretentii de realitate.

Aproape aceeasi Marie, cu alta palarie

Mit: Concubinajul este un menaj ca oricare altul. Actele nu modifica fondul problemei si nu leaga partenerii unul de altul.

Realitate: Studiile au aratat ca, in ultimii 30 de ani, casatoriile fericite sunt mai numeroase decat altadata, dar si concubinajul fericit este mai frecvent.

Totusi, casatoria "cu acte" obliga si la un divort "cu acte". Menajul prieten-prietena este mai usor de desfacut si, in acest caz, unul din parteneri va ramane dezavantajat. Actele, chiar daca nu modifica fondul problemei, schimba multe.

Viata sexuala are alt farmec

Mit: In cazul sotilor, viata sexuala ajunge obligatoriu monotona. Partenerii sunt mult mai atenti unul cu altul, cand nu-i leaga legea.

Realitate: Faptul ca, in trecut, cuplurile casatorite faceau o droaie de copii dovedeste ca nu se culcau seara in pat chiar fara apetit. Astazi, nu se nasc multi copii din cauza anticonceptionalelor si nu din cauza lipsei de atractie intre soti.

Cercetarile arata cert ca viata sexuala a concubinilor poate fi un foc de paie mai stralucitor, dar cea a sotilor este mai de durata. Dreptul de a divorta dovedeste insa ca durata n-o creaza legea, conform factroom.ru.

Violenta in familie

Mit: prin casatorie, femeile sunt mai expuse la violenta barbatilor.

Realitate: Daca asupra frecventei violentelor este loc de discutii, asupra intensitatii lor nu incape indoiala ca la spitalele de urgenta ajung mai multe concubine decat sotii. In plus, concubinele si nu sotiile ajung, de obicei, intr-o stare grava.

Puterea sentimentelor

Mit: Iubirea romantica se stinge odata cu casatoria si lasa loc legaturilor practiciste sau rutinei.

Realitate: Dintre toti factorii maritali, puterea sentimentelor este cel in care legea isi gaseste cel mai greu locul. Sentimentele, daca exista, raman persistente sau se dilueaza in functie de caracterul, de educatia si, mai ales, de atractia partenerilor.

Se cunosc numeroase casnicii vechi, unde puterea sentimentelor s-a pastrat cu o pregnata pe care o pot invidia toate menajurile informale.

Copiii si fericirea conjugala

Mit: Numai cuplurile casatorite pot cunoaste fericirea conjugala, prin existenta copiilor.

Realitate: Majoritatea studiilor arata ca nasterea primului copil poate reprezenta punctul de rascruce intr-un menaj, indiferent daca isi duce existenta in legalitate sau nu. Cu acte sau fara acte, partenerilor li se cere aceeasi intelegere, ca sa depaseasca momentul.

Este adevarat ca foarte multe cupluri informale evita sa aiba copii, dar sociologii retin destule alte cazuri cand aceste cupluri si-au dorit copii, i-au facut si se simt fericite, contrar prejudecatilor.

Relatiile cu restul familiei

Mit: Relatiile unui cuplu casatorit cu restul familiei sunt mult mai calde si mai frumoase decat cele ale concubinilor.

Realitate: Prin casatorie, cuplul are ocazia si chiar obligatia sa stabileasca legaturi cu restul familiei. In functie de simtaminte, dar si de educatie, familia poate fi toleranta sau conflictuala si se va manifesta ca atare.

Cuplurile informale pot simti un climat de jena in contactul cu "restul familiei". In cazul cand relatiile sunt conflictuale, partenerii vor evita la maximum aceste contacte si, prin consecinta, conflictele. Ca urmare, relatiile cu restul familiei sunt de obicei ori tolerante, ori deloc.

Exceptie o face cazul cand ori partenerii, ori rudele acestora si-o cauta cu tot dinadinsul. Dar asta li se poate intampla in egala masura atat sotilor "cu acte", cat si celor "fara".

Beneficiile casatoriei.

Mit: In conditiile casatoriei formale, barbatii au incomparabil mai multe beneficii decat femeile, care sunt exploatate.

Realitate: Constatarea era valabila in trecut. Astazi, ambii soti sunt la fel de avantajati - sau, dupa caz, dezavantajati - in casatoria formala, ca si in cea informala. Cercetarile au dovedit fara tagada ca atat barbatii, cat si femeile se simt reciproc ajutorati.

S-ar putea sa aiba dreptate unii care observa ca sotului ii revin mai multe beneficii in ceea ce priveste sanatatea, iar sotiei in ceea ce priveste sustinerea materiala. Fireste, asta nu este o lege.

Fata de menajul informal, casatoria are totusi avantajul de a crea drepturi patrimoniale ocrotite de lege pentru fiecare dintre soti, in caz de despartire sau - Doamne fereste - de mai rau.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#casatorie avantaje, #concubinaj avantaje, #statut relatie, #relatie oficiala avantaje, #concubinaj vs casatorie , #casatorie