Monogamie vs. Poligamie

Miercuri, 26 August 2015, ora 23:29
16262 citiri
Monogamie vs. Poligamie
Foto: Pexels/Splitshire

Sunt oamenii monogami sau poligami? Arheologi, antropologi si biologi au cazut de acord in privinta unui singur lucru: este complicat. Se pare ca din punct de vedere biologic organismul uman, spre deosebire de cel al altor specii, a evoluat astfel incat sa permita convietuirea intr-o societate, ceea ce presupune a lasa deoparte competitia acerba ce se instaleaza intre masculi pentru cucerirea femelelor.

Cu toate acestea, lupta dintre monogamie si poligamie s-a prelungit pana in secolul XXI. Astfel, si in acest caz natura umana lasa loc interpretarilor.

De ce unele persoane prefera sa aiba un singur partener in timp ce altele prefera sa-si mentina optiunile deschise este un mister? Chiar si asa, felul in care o persoana actioneaza in aceasta privinta spune multe atat despre persoana in cauza cat si despre societatea in care traieste.

Istoria casatoriei: Detalii incredibile despre legatura intre oameni

De exemplu, in ceea ce priveste casatoria, in cultura orientala poligamia este acceptata atat de lege, cat si de religie, in timp ce lumea occidentala promoveaza monogamia. Cu toate acestea, exista multe precizari care pot da un punct de vedere diferit acestei probleme.

De pilda in cultura orientala, poligamia este permisa numai in cazul barbatilor. Pe de alta parte, desi promoveaza monogamia, exista numerosi poligami chiar si in cultura occidentala.

Barbatii si femeile incep si incheie relatiile din diverse motive. Din punct de vedere biologic transmiterea genelor este unul dintre motivele principale ale actului sexual.

Astfel, un barbat poate fi tatal unui numar mult mai mare de copii in comparatie cu numarul de copii pe care o femeie ii poate naste de-a lungul vietii. Mai mult, in orice societate responsabilitatile materne sunt mult mai mari decat cele paterne. Asadar, acesta poate fi unul dintre motivele pentru care barbatii sunt mai inclinati decat femeile spre poligamie.

De asemenea, in cultura occidentala poligamia a fost secole la rand privita ca ceva imoral. Mentinerea fidelitatii in cuplu a stat la baza multor legi si obiceiuri sociale in incercarea de a mentine sub control dorinta sexuala, aceasta forta naturala care de multe ori se dovedeste a fi mult mai puternica decat ratiunea. Nici din punct de vedere psihic nu exista o explicatie clara in privinta acestei probleme.

Studiile arata ca atat barbatii, cat si femeile se impart in doua grupuri diferite, cel al acelora care prefera sa ramana fideli unei singure persoane si cei care prefera aventurile. Aceasta depinde atat de structura genetica a fiecarei persoane, de personalitatea sa, dar si de mediul social in care a crecut.

Stramosii nostri au fost poligami. Noi ce suntem?

In lumea animala poligamia este mult mai des intalnita decat monogamia, astfel incat cea din urma pare mai degraba rezultatul unei inovatii sociale aplicate de oameni in ultimele milenii pentru a face posibila convietuirea intr-o comunitate.

Din punct de vedere istoric, se pare ca rasa umana a devenit cu precadere monogama in momentul trecerii de la societatile de tip vanator-culegator la cele bazate pe agricultura. Asadar, specia umana nu poate fi categorizata ca strict monogama sau poligama, cum este cazul altor specii, lupta dintre natura si cultura perpetuandu-se si pe aceasta linie a existentei umane.

YVE.ro

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Monogamie Poligamie, #istorie monogamie, #familie monogamie , #casatorie