Un argument inedit pentru sustinerea poligamiei

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 17:43
6007 citiri
Un argument inedit pentru sustinerea poligamiei
Foto: Pexels/Kaboompics

Copiii pot prospera in familiile poligame si traiesc adesea mai bine decat cei din gospodariile monogame din comunitatile sarace, au declarat cercetatori britanici facand apel la o mai mare sensibilitate culturala printre sustinatorii interzicerii poligamiei.

In Tanzania, familiile poligame detin mai multe vite si lucreaza mai mult teren decat cele monogame din aceleasi sate, potrivit studiului care a implicat 3.500 de gospodarii, noteaza Thomson Reuters Foundation.

Nu a existat nicio dovada ca acei copii ai caror tati au avut mai mult de o sotie ar fi fost mai putin sanatosi sau mai infometati decat cei din gospodariile monogame.

"Copiii din gospodariile poligame o duc fie mai bine, fie asemanator copiilor din gospodariile monogame din aceleasi sate", a declarat pentru Thomson Reuters Foundation conducatorul studiului, David Lawson, de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Prima dintre sotii, care tinde sa convietuiasca cu sotul sau, a avut o hrana in mod semnificativ mai buna si, de asemenea, un nivel mai mic al intarzierii in dezvoltarea copiiilor decat cel inregistrat la familiile monogame, noteaza Thomson Reuters Foundation.

Copiii sotiilor luate mai tarziu, care traiesc de obicei in case separate, invecinate cu ale primei sotii, au fost la fel de sanatosi ca si cei din familiile monogame, dar securitatea lor alimentara a fost usor mai scazuta.

"Aceasta este o descoperire importanta, deoarece avem acest limbaj puternic folosit de Natiunile Unite si de altii potrivit caruia poligamia este universal daunatoare", a spus Lawson.

Cei mai multi vorbesc despre acest subiect fara a se baza pe dovezi, considera cercetatorul care motiveaza astfel de ce a facut apel la "sensibilitatea culturala".

Poliginia se refera la sistemele de casatorie in care barbatii pot avea mai multe sotii, in timp ce poligamia inseamna casatoria cu mai mult de o sotie sau un sot in acelasi timp, aminteste Thomson Reuters Foundation.

Monogamie vs. Poligamie

Conventia Organizatiei Natiunilor Unite privind eliminarea tuturor formelor de discriminare impotriva femeilor spune ca mariajele poligame ar trebui sa fie descurajate si scoase in afara legii, deoarece acestea sunt nepotrivite si au un impact emotional si financiar negativ asupra femeilor si copiilor rezultati din aceste casatorii.

"Desigur, ne dorim imbunatatirea statutului femeilor", a declarat Lawson. "Dar daca doar schimbam legile casatoriei fara sa abordam tema pozitiei de baza a femeilor in societate, acestora li s-ar putea restrange optiunile, ceea ce ar putea fi in detrimentul lor", a remarcat specialistul.

Una din patru femei casatorite din Tanzania in mediul rural traieste in familii in care mai exista cel putin inca o sotie, potrivit datelor guvernamentale.

Poligamia, aproape permisa - barbatii isi iau a doua nevasta, femeile scapa de saracie

Femeile Maasai intra de multe ori in casatorii poligame cu barbati mai bogati din comunitate, spre deosebire de femeile Meru, care traiesc in zonele fertile de pe pantele muntoase din apropierea orasului Arusha si tind sa fie mai bine educate si monogame.

"Poliginia poate fi potential protectiva in cadrul configuratiilor culturale in care femeile nu au control direct asupra resurselor", a spus Lawson.

De exemplu, sub obiceiul mostenirii obtinute de o vaduva, femeile ai caror soti mor se recasatoresc cu fratele in viata al celui decedat, care are deja una sau mai multe sotii.

Este de asteptat ca el sa asigure traiul vaduvei care si-a piedut casa conjugala atunci cand sotul ei a murit, deoarece in mod traditional femeile nu pot mosteni terenuri.

"In contexte in care femeile sunt in imposibilitatea de a avea resurse proprii, poate fi in interesul lor strategic, in cadrul acestor limitari, sa imparta un sot", a mai explicat Lawson, citat de Thomson Reuters Foundation.

Studiul a fost publicat in revista "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#studiu copii fericiti poligamie, #studiu fericire poligamie, #studiu poligamie , #casnicie