Coafuri extreme din lume (Galerie foto)

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 07:02
6760 citiri
Coafuri extreme din lume (Galerie foto)

Parul provoaca adesea nemultumiri femeilor moderne, care l-ar vrea cat mai usor de aranjat. Insa, in lume exista femei care sunt nevoite sa poarte coafuri inedite, extreme, dificil de realizat, pentru a respecta traditia comunitatilor din care fac parte.

Potrivit Marie Claire, iata cateva astfel de exemple.

1. Miao

Femeile miao reprezinta o minoritate etnica din China, care aduna aproximativ 9,6 milioane de persoane. Aceste femei isi pun pe cap un coif din lemn, in forma de U, in jurul caruia isi infasoara parul, dand astfel impresia ca poarta o pereche de coarne (in cadrul unui subgrup femeile au fost denumite si "coarne lungi"). Dupa ce au asezat totul cum trebuie, leaga un cordon alb peste, pentru a se asigura ca acea coafura va ramane intacta un timp.

Coafura nu este insa realizata numai cu parul propriu (ar fi si greu de imaginat ca pot avea un par atat de bogat). Femeile miao poarta si parul stramosilor lor - cu pana la patru generatii in urma si, in plus, sunt adaugate si fire de lana.

Traditia acestei coafuri, care dateaza, conform estimarilor, de acum aproximativ 2.000 de ani, este legata de faptul ca bivolul de apa si boul sunt parte integranta din viata acestei minoritati, iar o coafura care sa semene cu coarnele lor determina credinta ca aduce putere si tarie celor care o poarta, asemenea acestor animale.

2. Devadasi

Membre ale unor grupuri inferioare din India, fetele devadasi sunt duse de catre parintii lor la temple locale drept "ofranda" pentru zei, ramanand "maritate" cu templul pana la moarte. Parul lor este adesea foarte lung si incalcit. Femeile devadasi din sudul Indiei poarta un colier pe care nu il dau jos niciodata, pentru a-si aminti ca le este interzis sa se casatoreaasca cu un muritor.

Potrivit unor specialisti, parul lung este profund legat de mitologia indiana. In textele religioase, fiecare vers este descris de o zeita cu parul lung care ii "curge" pe spate.

3. Masai

In special din cauza caldurii din desertul Serengeti, Kenya, femeile masai poarta parul foarte scurt. Insa ele au aceasta coafura de sute de ani si pentru ca ajuta la mentinerea scalpului cat mai curat si sanatos, fara boli si insecte. In plus, un alt motiv al tunsorii scurte este ca femeile masai trebuie sa se deosebeasca de tinerii razboinici, care poarta parul lung, in cozi.

Femeile masai traiesc intr-o societate de tip patriarhat, fiind insotitoare ale razboinicilor; ele nu au dreptul de a avea in proprietate turme de animale - in functie de care este estimata bogatia, insa ajuta la intretinerea lor pana cand fiii lor sunt suficient de mari incat sa le mosteneasca.

4. Himba

In acest trib seminomad din Namibia femeile folosesc un amestec realizat din unt si ocru pentru par, acesta din urma fiind ulterior impartit in mai multe suvite. Fetitele poarta de regula patru suvite, din care doua pe fata. La pubertate, rudele lor le inlocuiesc cu suvite mai multe, care acopera complet ochii fetelor, dar in ziua nuntii suvitele sunt date pe spate.

Femeile himba sunt considerate sexul cu mult mai slab, crezandu-se ca au numai un plaman - altfel membrii tribului nu isi explica cum de pot fi intrecute de barbati la alergat.

5. Gheisa

In japoneza, "gei" inseamna "arta", iar "sha" inseamna "persoana". Gheisele sunt femei rafinate care intretin oaspetii folosindu-se de arte traditionale, inclusiv de ikebana (aranjarea florilor) si ceremonia ceaiului, fiind considerate pastratoare ale obiceiurilor traditionale japoneze.

Gheisele poarta de regula cocuri elaborate, iar unele dintre ele dorm pe suporturi din lemn pentru a pastra coafura intacta.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...