Cei mai multi parinti se straduiesc sa realizeze totul cum este mai bine in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului, numai ca se intampla ca acestia sa faca si greseli, uneori chiar fara sa isi dea seama.
Woman's Day a intocmit o lista cu cinci dintre cele mai frecvente greseli ale parintilor.
1. Sa spui ceva si sa faci altceva
Daca ii spui copilului tau ca nu este bine sa faca un anumit lucru, dar tu il faci si el te vede, nu numai ca nu va mai fi foarte receptiv la ce spui si s-ar putea chiar sa iti ignore indemnurile in timp, dar nici nu isi va insusi ce e bine pentru ca obiceiurile si principiile nu se formeaza si invata prin discutii, ci prin exemple.
Daca cel mic te vede pe tine ca esti amabil, corect si politicos, exista mari sanse sa fie si el la fel. Daca nu, este mai greu sa fie doar pentru ca ii spui, fara sa ii si demonstrezi prin comportamentul tau.
In cazul in care gresesti, poti sa repari greseala schimbandu-ti comportamentul. Spre exemplu, daca il surprinzi pe fiul tau tipand la sora lui si tipi si tu apoi la ei sa faca liniste, in cateva secunde te poti stradui sa iti gasesti calmul (respirand adanc) si apoi, pe un ton linistit, sa spui ca iti pare rau ca ai ridicat si tu vocea si ca acest lucru este gresit. Abia dupa aceea roaga-l pe fiul tau sa ii spuna surorii lui ca ii pare rau.
In final, arata-ti aprecierea pentru gest. Aceasta strategie il invata pe copil sa accepte faptul ca poate gresi, sa isi ceara scuze si sa isi schimbe comportamentul.
2. Sa ii faci mereu pe plac
Daca ii vei da copilului tot ce isi doreste si ii vei face mereu pe plac doar pentru ca nu vrei sa fiti in conflict sau pentru ca asa scapi mai usor si nu mai auzi acele insistente si razvratiri, il vei determina sa fie rasfatat si egoist.
De aceea, este esential sa stii cand sa spui "nu". Altfel, copilul va ajunge sa creada ca totul i se cuvine si ca trebuie sa ii fie indeplinite dorintele imediat.
Situatiile in care alegi sa spui "nu" trebuie analizate in functie de cat merita si de nevoile si posibilitatile familiei. Si incearca sa il faci sa inteleaga de ce il refuzi si chiar sa isi dea seama ca nu se termina lumea daca nu a primit ce si-a dorit.
In cazul in care copilul tau este mai timid si are retineri in a-si spune parerile si in a spune altora ce vrea, poti sa ii dai din cand in cand optiunea de a te refuza atunci cand il rogi ceva, mai ales daca are argumente, lucru care ii va da un plus de incredere in sine si de curaj pentru a-si expune mai des opiniile.
3. Nu folosi dulciurile ca recompensa
Multi parinti fac greseala de a le spune copiilor care sunt mai mofturosi ca, daca mananca tot sau ceva sanatos, vor primi ceva dulce la final. Copilul trebuie sa invete insa ca are nevoie de hrana pentru energie si nutritie. In cazul in care chiar nu vrea sa manance, poti sa il mai lasi ceva timp fara sa il fortezi. In final, cand i se va face chiar foame, va manca ce ii oferi tu.
De asemenea, este important sa lasi la indemana copilului mai mult fructe si alte alimente sanatoase pentru gustari, cum ar fi un morcov crud sau o felie de branza. Poti sa ii permiti si dulciuri, dar nu in exces, pentru ca zaharul nu aduce mai nimic bun organismului si in niciun caz ca recompensa.
4. Sa il lauzi atunci cand nu merita
Din dorinta de a-si face copilul sa aiba mai multa stima de sine si incredere in el, unii parinti il lauda chiar si atunci cand nu merita, ceea ce este gresit pentru ca, pe de o parte ii vei deforma simtul aprecierii (nu va sti cand a cantat bine spre exemplu si cand a cantat fals) si il vei imipedica sa se straduiasca mai mult pentru a progresa, iar pe de alta parte nu vei fi sincer.
Important insa este ca, atunci cand ii spui ca ar trebui sa mai lucreze putin, sa o spui intr-o maniera calda, afectuoasa, sustinatoare, incurajandu-i entuziasmul de a invata mereu ceva in plus si, de asemenea, de a-ti impartasi straduintele si realizarile.
5. Sa ii critici caracterul
Spunand frecvent replici de genul "De ce esti atat de lenes?" sau "Nu mai fi asa dificil!" il va face pe copil sa creada ca tu vezi doar partile lui negative si nici nu il vei determina sa incerce sa se schimbe.
In loc de asta, spune-i ca esti dezamagit de faptul ca nu si-a facut curat in camera sau ca a plecat de la scoala fara permisiune, incercand sa ii si explici consecintele faptelor sale.
Uitati-va la copii indolenti ca Poana,Geoana... Vezi tot