Ajuta-ti copilul sa raspunda corect la intrebarea "Ce profesie aleg?"

Miercuri, 26 August 2009, ora 16:21
6419 citiri
Ajuta-ti copilul sa raspunda corect la intrebarea "Ce profesie aleg?"

Alegerea unei profesii este unul dintre cele mai importante momente in viata unui om si de aceea parintii trebuie sa stie cum sa fie alaturi de copilul lor in clipa marilor decizii.

Directia pe care o alegem dupa ce trecem pragul varstei de 18 ani ne va marca toata viata, de profesie urmand sa depinda atat starea materiala a noastra si a familiei, cat si evolutia pe scara sociala si, implicit, fericirea noastra de zi cu zi.

Orice decizie importanta traseaza un drum pe "harta" vietii noastre iar responsabilitatea care apasa pe umerii copilului in momentul in care decide ce cariera profesionala va imbratisa este uriasa. De aceea el trebuie sprijinit cu fermitate si intelepciune de parintii sai.

Ajutati-l sa aleaga, nu ii impuneti optiunile dumneavoastra

Una dintre cele mai des intalnite greseli pe care le fac parintii este sa ii impuna copilului viitoarea cariera profesionala, chiar daca acest lucru nu este facut din rea-intentie.

In unele cazuri este vorba de neimplinirile proprii, parintii incercand sa isi convinga copilul cat de grozava este meseria pe care ei fie nu au putut sa si-o aleaga, desi si-au dorit foarte mult, fie nu au reusit sa o practice cu succes.

"Esti prea tanar, ce stii tu? Fa cum spunem noi!", este o alta conceptie gresita. Adolescentul intuieste cel mai bine ce anume i-ar placea sa devina, isi cunoaste calitatile, defectele, limitele.

Sigur ca el poate visa la lucruri irealizabile, isi poate dori sa atinga granite de neatins, si aici parintii trebuie sa intervina, discutand cu el in repetate randuri si in cel mai serios mod.

Intrebari care trebuie sa primeasca raspuns

Exista cateva lucruri care trebuie precizate cat se poate de clar pe parcursul discutiilor pe aceasta tema, pana la luarea deciziei finale.

Cel mai important este sa fie identificate cu obiectivitate toate abilitatile, capacitatile, calitatile si aptitudinile de care dispune copilul.

Daca are talent artistic si este pasionat de arhitectura, parintii trebuie sa incurajeze o cariera a lui in domeniu chiar daca ei ar prefera sa aiba un doctor in familie.

In al doilea rand, intreaga familie trebuie sa se intereseze cat se poate de atent care sunt cerintele actuale ale societatii si care sunt profesiile de viitor, pentru ca tanarul sa aiba cat mai multe sanse ca la absolvirea studiilor sa poata gasi o slujba bine platita si care sa ii asigure satisfactii pe termen lung.

Bineinteles ca foarte important este si ca viitoarea meserie sa ii faca placere celui care o va imbratisa.

Poate ca are toate calitatile necesare pentru a deveni un excelent informatician iar aceasta meserie va avea cu siguranta un viitor stralucit in acest mileniu, dar daca tanarului nu ii place sa isi petreaca 8-10-12 ore pe zi in fata calculatorului, degeaba.

Atentie

Majoritatea oamenilor obisnuiti isi petrec cea mai mare parte a zilei la serviciu, de aceea planificarea carierei este esentiala. Dar nu este neaparat nevoie ca aceasta sa fie singura noastra sursa de venit.

Exista medici remarcabili care sunt totdata si pictori sau fotografi foarte talentati, creatiile lor artistice fiind bine cotate pe piata.

Important este ca jobul ales de tanarul aflat la inceput de drum sa ii ofere acestuia perspectiva de a castiga bani desfasurand o activitate cu placere, care sa ii ofere satisfactii.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#alegere profesie, #criterii alegere profesie, #relatii copii parinti , #copii