Ar trebui ca micile sarcini date copilului sa fie recompensate financiar? Ii dam sau nu bani de buzunar?

Duminica, 14 August 2016, ora 08:30
9023 citiri
Ar trebui ca micile sarcini date copilului sa fie recompensate financiar? Ii dam sau nu bani de buzunar?
Foto: Pixabay

Unii parinti isi recompenseaza copiii cu bani pentru micile sarcini pe care le dau acestora in casa, gospodarie.

Cum parerile legate de aceasta practica sunt impartite, am cerut opinia unui psiholog, pentru a afla ce intelege cel mic din acest sistem de recompenese financiare.

Potrivit lui George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro), conteaza mult la ce varsta se intampla acest lucru si tipul de sarcini pe care copilul le primeste.

"Eu nu recomand folosirea acestei practici la copiii sub varsta pubertatii si, mai ales, nu folosita in tandemul recompensa-pedeapsa", afirma psihologul.

Iar explicatia e simpla, spune el: "copilul poate asocia banii primiti cu atentia, iar atentia primita, in anii formativi, trebuie sa fie altceva decat o suma de bani".

"Daca se produce acest tip de asociere, copilul poate deveni un adult care sa caute castigul material din orice relatie de pe parcursul vietii sau satisfactia afectiva si emotionala in castigurile materiale.

Ignorandu-si nevoile de conectare sufleteasca cu cei din jur, precum si nevoile emotionale ale acestora, intresul social va fi slab dezvoltat.

Este posibil ca acest lucru sa nu sune asa rau pentru unii dintre cititori, dar le recomand sa se gandeasca la cum relationeaza ei, in viata reala, cu sefii sau subalternii care urmaresc doar acest lucru", puncteaza psihologul.

In plus, daca la locul de munca poate fi acceptat acest tip de comportament, cum functioneaza relatia cu membrii familiei sau cu prietenii care au acest tip de valoare de baza, cum evalueaza caracterul lor? - atrage atentia George Chiriacescu.

Un gest cu bataie lunga, care ii va influenta viata de cuplu, peste ani

"Mai este un aspect pe care acest tip de practica il poate genera si care se poate regasi in viata de cuplu. O persoana care se formeaza cu ideea ca, pentru treburile casnice, pentru contributia la traiul in comun, trebuie sa primeasca o recompensa (nu este obligatoriu ca aceasta sa fie materiala), se va simti foarte ranita daca recompensa nu va aparea si va contribui din ce in ce mai putin.

Multe dintre problemele vietii de cuplu apar de la acest mod de a vedea viata", atrage atentia psihoterapeutul.

Copilul nu ar trebui sa primeasca bani pentru sarcinile si responsabilitatile sale de zi cu zi - este si opinia Silviei Misu, din partea Asociatiei Educatie pentru Viata Reala.

"Sunt responsabilitati in casa care se pot remunera si altele nu: daca duce gunoiul sau isi face curat in camera, aceste lucruri nu se remunereaza, caci sunt responsabilitatile lui si asa contribuie la bunastarea familiei.

Daca, in schimb, te ajuta sa faci un lucru care este in responsabilitatea ta, ca parinte, poti sa ii oferi o suma modica in schimb", explica Silvia Misu. In acest sens, un punct de plecare in stabilirea recompensei este suma pentru o ora de munca a unei persoane, platita cu salariul minim pe economie - aproximativ 5 lei), mai arata reprezentanta Asociatiei Educatie pentru Viata Reala.

Bani de buzunar, dupa reguli stricte

Nici in privinta banilor de buzunar lucrurile nu sunt tocmai simple si trebuie tratate cu atentie si responsabilitate, explica Geroege Chiriacescu.

"Stabilirea unei alocatii lunare sau oferirea unor sume zilnice tine de valorile acelei familii, de posibilitatile financiare si de alti factori care difera de la familie la familie. Importanta este stabilirea regulilor si asumarea lor de catre toti membrii implicati, cat si pastrarea lor in timp", explica psihoterapeutul George Chiriacescu.

Exista situatii cand insusi parintele greseste: "Daca o familie stabileste o alocatie lunara pentru un copil si acesta o termina intr-o saptamana, de cele mai multe ori suma este suplimentata. Apar discutii, reprosuri, promisiuni ca luna viitoare va fi mai bine, dar, de cele mai multe ori, scenariul se repeta", explica psihologul.

Daca aceasta stare de fapt se perpetueaza, copilul poate intelege ca sumele sunt, in realitate, cu mult mai mari decat cele discutate, afirma George Chiriacescu. Ca orice ar face cu banii, vor aparea intotdeauna mai multi, si asta fara prea multa munca.

Ideea si dorinta parintilor de a-si invata copilul sa fie responsabil din punct de vedere financiar tocmai a fost autosabotata, afima psihoterapeutul.

Bineinteles ca pot exista si situatii exceptionale, care sa necesite o alta abordare, insa regula de baza trebuie respectata, ea trebuie sa devina o norma de la care sa nu existe abateri.

"In mod normal, banii de buzunar nu sunt pentru asigurarea subzistentei copilului - cheltuielile acestea sunt tot in sarcina parintilor. Aici vorbim de banii de 'suc, film si sandvisuri'", puncteaza psihologul.

Te-ar putea interesa si Cum il inveti pe copil valoarea banului - Cea mai eficienta metoda de a-i explica ce inseamna TVA.

Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Peste 6000 de români din străinătate s-au înscris pentru a vota prin corespondență la alegerile prezidențiale. Termenul limită pentru înregistarea alegătorilor la parlamentare
Perioada în care alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate puteau să se înscrie pentru a vota prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale s-a încheiat. Astfel,...
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană: ”Un nou gest jignitor şi ostil din partea Austriei, la adresa României!”
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale, a reacționat după ce Austria s-a opus din nou aderării României la spațiul Schengen pe cale terestră. Geoană a catalogat...
#Copiii si banii de buzunar, #copil bani buzunar, #copil recompensare bani sarcini, #copii bani parinti, #bani copii treaba acasa, #recompende bani copii psiholog, #psiholog George Chiriacescu , #copii
Comentarii
  1. Cele zece melodii pe care oamenii cer sa le asculte în ultimele momente ale vieții. Care este cântecul de pe locul întâi
  2. Povestea dramatică a unuia dintre cele mai bine păstrate conace din Banat, care își deschide porțile pentru public după 80 de ani
  3. Sfaturi esențiale pentru amenajarea și întreținerea locuinței tale
  4. Coșmarul unei familii care a decis să înlocuiască podelele casei. Ce au descoperit meseriașii după ce au scos mocheta: "Ne-a speriat și ne-a descurajat să facem alte renovări"
  5. Vasele de expansiune: soluția ideală pentru controlul presiunii în sistemele termice
  6. Cum poți beneficia rapid de un implant dentar?
  7. Horoscop zilnic. Vineri, 11 octombrie. Zodia care pleacă într-o călătorie
  8. Bancul zilei: Ce fel de cafea vrea un client
  9. Modul surprinzător în care bucătarii profesioniști își dau seama când friptura este gătită. „Faci o mișcare rapidă”
  10. Cum judecă bărbații un profil pe aplicațiile de întâlniri versus cum o fac femeile. Pentru cine este mai importantă situația financiară a unui posibil partener