Atentie, parinti! Copiii sunt afectati de sindromul post-vacanta - ce e de facut

Luni, 31 August 2015, ora 12:08
5540 citiri
Atentie, parinti! Copiii sunt afectati de sindromul post-vacanta - ce e de facut
Foto: Ziare.com

Despartirea de vacanta si revenirea la activitatile de rutina in luna septembrie este, in multe familii, sinonima cu tensiunea.

Se termina perioada de odihna si zilele fara orar strict, se fac pregatiri pentru reinceperea scolii si, in majoritatea cazurilor, aceasta coincide cu sindromul post-vacanta, un proces de adaptare care prezinta simptomele lui, dar care nu este recunoscut ca boala de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), relateaza luni cotidianul spaniol ABC.

"Este un fenomen complet normal, care dureaza intre una si trei zile. Poate trece chiar si o saptamana pana ce o persoana se adapteaza din nou la ritmul de viata normal. Daca nu isi revine dupa acest timp, exista o problema si trebuie sa mearga la un specialist", afirma Miguel Casas, psiholog, membru Top Doctors.

Sindromul post-vacanta ii afecteaza si pe copii. Pentru unii, reinceperea scolii in luna septembrie este un motiv de bucurie pentru ca isi revad colegii sau pentru ca primesc carti noi, dar sunt si numerosi scolari pentru care constituie un motiv de neliniste.

In randul celor mici, sindromul post-vacanta se poate manifesta sub forma de "tristete, iritabilitate, tulburari de somn, oboseala, pierderea poftei de mancare, aparitia unor dureri corporale difuze, diaree sau varsaturi", explica Francisco Linares, psiholog in cadrul Serviciului de Promovare a Sanatatii al Sanitas.

Un aspect care poate interveni in favoarea copiilor este alimentatia. Expertii amintesc ca o dieta echilibrata este fundamentala in toate stadiile vietii, fiind benefica, printre altele, pentru starea de spirit. Sanitas recomanda ca, in aceasta perioada a anului, parintii sa nu le ofere copiilor prea multe dulciuri si snackuri, ci sa introduca mai multe fructe. Sunt binevenite si produsele lactate si fructele uscate.

Daca sindromul post-vacanta nu trece dupa perioada de adaptare, este posibil sa existe o problema serioasa la scoala.

Semne ca ai nevoie de o vacanta cat mai repede

Se stie ca fiecare copil are forma sa de adaptare la situatii si ca "nu exista o norma sau norme a caror respectare sa fie obligatorie", mai spune Miguel Casas.

Totusi, expertii recomanda o serie de masuri pentru a facilita adaptarea celor mici si pentru a instaura norme in casa.

In acest sens, medicul Francisco Linares propune realizarea schimbarilor in mod progresiv: cu doua saptamani inainte de inceperea scolii, copiii sa inceapa sa se culce si sa se trezeasca la orele corespunzatoare orarului scolar, pentru a nu se simti obositi in primele zile de scoala.

Medicul le recomanda parintilor sa observe si sa descrie in mod clar modul in care se comporta copiii, pentru a sti ce comportamente trebuie sa fie introduse ori modificate.

Ar fi bine ca parintii sa stabileasca activitati de rutina (la aceeasi ora). De exemplu, schema "masa de seara-spalat-dormit".

Este foarte important ce se intampla dupa manifestarea unui anumit comportament. De aceea, copiii trebuie sa fie incurajati, premiati cand fac ceva bine.

Sindromul post-vacanta sau calvarul reintoarcerii la serviciu

Parintii ar trebui sa le explice copiilor aspectele pozitive pe care le presupune reinceperea scolii: isi vor revedea colegii, le vor povesti cum si-au petrecut vacanta, isi vor relua activitatea. Faptul de a discuta pe aceasta tema acasa reprezinta un stimul pentru copii, pentru ca acestia pot recunoaste sprijinul familial, explica Francisco Linares citat de cotidianul ABC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sindromul post vacanta, #sindromul post vacanta copii, #sindromul post vacanta adulti , #copii