Cand si cum ii vorbesti copilului despre sex Interviu cu un psiholog

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 07:55
27789 citiri
Cand si cum ii vorbesti copilului despre sex Interviu cu un psiholog
Foto Pexels/Unsplash

In ultimele zile pe Facebook a circulat o imagine dintr-un manual de clasa a IV-a in care copiilor le este explicat intr-un mod criticat de multi ceea ce inseamna "a face dragoste".

"Cand un barbat si o femeie fac dragoste, ei se saruta, se mangaie, se imbratiseaza. Penisul barbatului se alungeste, devine dur si se ridica. El poate astfel sa patrunda in interiorul sexului femeii, in vagin.

Este momentul marii placeri pentru barbat si pentru femeie. Cand placerea devine foarte puternica, sperma tasneste in vaginul femeii, cu milioanele ei de spermatozoizi", este explicatia din manual care a dus la o adevarata dezbatere cu privire la discutiile despre sex pe care parintii trebuie sa le poarte cu cei mici.

Cand, dar si cum trebuie sa aiba loc aceasta discutie explica intr-un interviu acordat Ziare.com psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro.

La ce varsta trebuie sa ii vorbim copilului despre sex?

Incepand cu varsta de trei ani apare curiozitatea sexuala. Curiozitatea sexuala a copiilor este o etapa normala in dezvoltarea lor. Intre trei si cinci ani apare placerea de a se atinge in locurile intime si de a se uita la altii. De la patru ani incep intrebarile legate despre conceptie, cum se fac copiii.

Ce si cum sa le spunem copiilor despre sex?

Ce termeni trebuie folositi in functie de varsta?

Este important sa nu inventam povesti cu barza si sa ne folosim de un limbaj simplu: "Bebelusii cresc in burta mamei. Mama si tatal se iubesc, iar tatal a pus o samanta in burtica mamei", fara a da alte amanunte legate de actul sexual.

Acest lucru este povestit atunci cand copilul mai creste si va pune intrebari despre reproducere. Dupa varsta de sase ani se pot introduce alte elemente, gen: penisul tatalui care intra in vagin si lasa acolo un lichid, ce contine o samanta care va creste in burta mamei.

Este important de mentionat de fiecare data cand se discuta cu cei mici despre sexualitate, ca tot acest act este o manifestare a iubirii dintre cei doi parinti si ca doar oamenii mari au corpul pregatit pentru o sarcina si ca in acelsi timp un copil implica responsabilitate.

Educatia sexuala a copilului incepe din momentul in care partile sexuale sunt numite fara disconfort si jena, poate incepe chiar de la varsta mica. Este indicat sa nu vorbim inainte cu cei mici pana nu-si manifesta curiozitatea.

Recomand parintilor sa le vorbeasca deschis copiilor sai, fara sa le spuna: "esti prea mic", "ai sa afli mai traziu" sau chiar sa le interzica sa vorbeasca despre sexualitate etc. Toate aceste reactii nu pot decat sa rupa comunicarea dintre copil si parinte si sa le induca un disconfort fata de sexualitate. Este important sa nu se interzica aceste subiecte, pentru a nu fi tentat sa caute raspunsuri in alta parte, care de multe ori pot fi eronate.

Varsta potrivita pentru a le vorbi copiilor despre sex este cea in care pun intrebari legate despre sex. Daca intrebarile vin de la copii inseamna ca ei sunt pregatiti sa afle raspunsuri.

Vocabularul trebuie sa fie adaptat varstei, cat mai simplu, fara explicatii lungi (lectii) si fara sa se inventeze povesti, berze etc.

De ce ne putem folosi pentru a fi mai usor?

Se pot folosi carti, povesti, adaptate la varsta copilului, pentru a ne ajuta sa deschidem comunicarea.

Atitudinea parintilor trebuie sa fie una relaxata si normala fara a le transmite copiilor jena. Este important sa nu se proiecteze asupra lor rusinea sau ingrijorarea, asta le-ar da impresia ca au facut ceva rau sau au intrebat ceva nepotrivit.

La ce trebuie sa fie parintii foarte atenti?

Intervenim daca este cazul atunci cand cei mici se masturbeaza in public, dar fara a deveni agresivi. Le explicam ca acest gest este unul intim si nu trebuie practicat in public, nu gestul este nepotrivit, ci contextul.

Agresivitatea atat verbala cat si fizica, poate avea impact asupra sexualitatii ajunse la maturitate.

Dupa varsta de 8-9 ani este bine sa se vorbeasca despre menstruatie, transformari la nivel de corp, ingrijire personala, transformari sexuale, transformari emotionale etc.

Ce este Triskelionul, simbolul considerat păgân, din casa lui Călin Georgescu. Este asociat curentului New Age
Ce este Triskelionul, simbolul considerat păgân, din casa lui Călin Georgescu. Este asociat curentului New Age
Candidatul independent Călin Georgescu a surprins scena politică după ce a ajuns pe primul loc în primul tur de scrutin, având un discurs dominat de referințe la divinitate. Acesta își...
Partidul SOS a publicat lista miniștrilor din "guvernul Șoșoacă". Ce minister ar conduce Luis Lazarus și care sunt propunerile pentru conducerile SIE și SRI
Partidul SOS a publicat lista miniștrilor din "guvernul Șoșoacă". Ce minister ar conduce Luis Lazarus și care sunt propunerile pentru conducerile SIE și SRI
Partidul SOS a făcut publică lista „guvernului Șoșoacă” după ce Diana Șoșoacă, lidera partidului, a declarat că își dorește să devină prim-ministru al coaliției suveraniste,...
#discutie copil sex, #discutie parinte copil sex, #discutie parinte copil masturbare , #copii
  1. Horoscop zilnic. Miercuri, 4 decembrie. Zodia care se poate confrunta cu probleme de sănătate
  2. Bancul zilei: Cât de mare este inflația în România
  3. La ce să se aștepte turiștii care vizitează Spania. Ce prevăd noile reguli: "Poate părea obositor când tot ce vrei este să te relaxezi în vacanță"
  4. Indiciul care apare la mijlocul vieții și poate prezice riscul de Alzheimer în următorii 20 de ani: "O descoperire crucială"
  5. Secretele unei bucătării moderne: idei care îți vor schimba complet spațiul!
  6. Monoxidul de carbon, ucigașul tăcut. Cum să eviți tragediile
  7. Ridurile din jurul gurii: cauze, prevenție și soluții pentru tratament
  8. Alimentul secret pentru un somn odihnitor. Legătura „crucială” între alimentație și apneea în somn, care provoacă sforăit
  9. Abordarea corectă, responsabilă, la jocuri de cazinou în sezonul rece - riscuri, provocări, opțiuni
  10. Ce pericol prezintă automedicația cu antibiotice. Avertismentul medicilor