Ce faci daca fiul sau fiica ta se imprieteneste cu un copil-problema

Luni, 06 Februarie 2012, ora 18:13
7775 citiri
Ce faci daca fiul sau fiica ta se imprieteneste cu un copil-problema

Copiii cuminti sunt atrasi intr-un anturaj negativ, uneori, putand sfarsi prin a face lucruri care le dauneaza, mai ales cand cei "rai" stiu cum sa-i ademeneasca.

Pentru parintii celor cuminti, solutia la prima vedere ar fi sa le interzica sa se mai vada cu "copiii rai", dar aceasta nu este decat o masura de forta majora.

Ce inseamna un copil-problema

Conform Good Housekeeping, in general este vorba de copiii care fac probleme, care sfideaza regulile unei scoli, spre exemplu, sau ale societatii.

In plus, este important de stiut ca un copil isi asuma riscuri mai mari atunci cand se afla in compania altor copii, potrivit dr. Laurence Steinberg, profesor de psihologie in cadrul Iniversitatii Temple din Philadelphia.

Steinberg si un grup de colegi au realizat un experiment in cadrul caruia au examinat mai multi copii in timp ce jucau jocuri video, atat cand erau singuri in camera, cat si cand erau cu prieteni. In urma experimentului s-a constatat ca, atunci cand aveau prieteni in preajma, copiii isi asumau riscuri mai mari.

De asemenea, tot aici intra si oportunistii. "Cu cat copiii sunt preocupati de a deveni mai populari, cu atat sunt mai agresivi. Ei vad agresivitatea ca pe un mod de a-si mentine statutul social", spune dr. Robert Faris, sociolog la Universitatea din California, care a realizat un studiu cu ajutorul a 3.700 de elevi despre popularitate, presiunea exercitata de colegi si rautate.

Iar prin agresivitate se intelege intimidare si bruscare, fie la nivel fizic fie la nivel verbal.

Cum sa procedezi daca copilul tau are pana in 12 ani

Din fericire, cei mai multi copii care au sub 12 ani pot fi adusi pe linia de plutire, daca incep sa aiba un comportament negativ, potrivit pshiatrului Edward Hallowell, doctor in medicina si autor al mai multor carti despre cresterea copiilor.

"Daca un prieten se poarta gresit, trebuie sa intervii si apoi sa ai o discutie cu copilul tau despre el. Parintii fac adesea greseala de a tolera proasta purtare a unui prieten al copilului lor de teama sa nu ii faca rau acestuia din punct de vedere social", spune Hallowell.

Sfatul acestuia este insa simplu. "Spune-i copilului tau ca prietenul lui este un necioplit; ca loveste masa cu piciorul, spre exemplu, chiar si dupa ce i s-a spus sa se opreasca. Si intreaba-l ce ii place lui la el, adaugand ca tie nu iti place nimic". Este destul de probabil ca fiul sau fiica ta sa isi dea seama ca nu are prea multe lucruri de admirat la prietenul sau.

De asemenea, cand vorbesti cu copilul tau este foarte important sa asculti atent ce spune, ce pareri are, pentru a afla eventual ce s-ar putea ascunde in spatele faptului ca el s-a imprietenit cu un copil-problema. Nu-i spune ca nu iti place copilul in sine, nu pune accent pe acest lucru, ci spune-i ca nu iti place modul in care se poarta. Adesea, copiii care au cel mult 12 ani sunt sensibili la ce cred parintii.

Iar daca aceste strategii nu functioneaza, incearca sa faci ceva mai mult, cum ar fi sa plecati mai des la rude sau sa programezi diverse activitati cam in timpul in care stii ca se intalneste cu copilul-problema, pentru a evita ca acestia sa se vada ata de des.

Ce sa faci in cazul in care copilul tau este adolescent

In general, intre 12 si 14 anim copiii incep sa isi formeze propria identitate, fiind o perioada in care parintii pierd adesea controlul, deoarece copilul nu mai renunta la un prieten doar pentru ca ii spun ei ca nu le place comportamentul acestuia. Pentru a-i ghida in anii de adolescenta este nevoie de mai multa subtilitate.

Spre exemplu, daca observi ca prietenul copilului tau incepe sa dicteze orice activitate pe care o fac impreuna, chiar daca nu este pe gustul copilului tau, cum ar fi un film de groaza, poti sa faci o remarca de genul: "Ce mult te-ai schimbat...". Copilul te va intreba atunci, cel mai probabil, ce vrei sa spui, iar tu o sa adaugi: "Tu detestai filmele de groaza. Dar de cand prietenul tau alege filmele pe care sa le vedeti, mi-am inchipuit ca te-ai schimbat foarte mult".

Desigur, adolescentul tau nu va reactiona imediat, dar dupa un timp exista sanse mari ca el sa inceapa sa fie deranjat de faptul ca prietenul lui alege toate activitatile comune si poate se va mai departa de el. Iar daca, intr-adevar, nu vor mai fi apropiati, nu iti arata exaltarea. Intr-o astfel de situatie adolescentul s-ar putea simti jucat pe degete si ar putea chiar reveni asupra deciziei de a se distanta de prietenul lui.

Cert este ca daca un prieten incepe sa isi impuna foarte mult punctul de vedere in fata copilului tau atunci el ar putea, la un moment dat, sa il influenteze semnificativ si in comportamente cu impact semnificativ, cum ar fi consumul de droguri, excesul de alcool etc. Mai ales de aceea este bine sa te straduiesti sa il determini pe copilul tau sa nu tolereze orice si sa se fereasca de ceea ce i-ar putea face rau.

Uneori este nevoie sa iti impui vehement punctul de vedere si sa limitezi sau chiar sa-i interzici o prietenie, indeosebi daca aceasta ii poate dauna sigurantei, reputatiei sau stimei de sine. Asteapta-te insa sa te lovesti de mult mai multa reticenta din partea lui.

Totodata, daca auzi despre copilul unui prieten de-al tau ca este intr-un astfel de anturaj, ar trebui sa-i spui acestuia (si tu ai vrea sa stii).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#copil problema, #copii probleme, #adolescent anturaj, #adolescent probleme, #adolescent tigari alcool, #adolescent droguri crestere copii , #copii
Comentarii