Cum sa-i vorbiti copilului despre adoptie

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 17:32
6062 citiri
Cum sa-i vorbiti copilului despre adoptie
Foto: Arhiva

Adoptarea unui copil poate fi privita ca o intalnire dintre doua povesti. Una este scrisa inainte de a primi copilul, iar cealalta se deruleaza zilnic dupa intrarea lui in familie. In orice caz, povestea combinata trebuie sa fie de dragoste si sa aiba un continut elaborat cu multa rabdare.

Iar atunci cand oamenii se hotarasc sa-si consolideze familia, prin adoptia unui copil, ei trebuie sa fie pregatiti sa-i vorbeasca acestuia, pentru ca nu este nimic grav. La inceputul mileniului al treilea, nici nu se punea problema divulgarii unui astfel de secret.

Mai important ni se pare sa stim cum sa-i comunicam unui copil ca este adoptat. De aceea, am cautat cateva repere de care va puteti folosi ca modalitate de a elimina teama, ce este, poate, asemanatoare cu teama de a vorbi despre sex, oferite de Soins de nos Enfants.

1. Fiti empatici si solidari. Felul in care ii veti vorbi copilului (tactul) este la fel de important ca si cuvintele folosite.

2. Simtiti-va degajati. Sunteti pregatiti sa-i spuneti povestea adoptiei, inca din momentul venirii lui pentru a locui impreuna. Il puteti ajuta asa sa inteleaga mai bine ca va simtiti confortabil, ca nu este o piedica pentru dumneavoastra.

Se pot utiliza formule precum: "Cand tu ai sosit in familie" si nu: "Cand tu te-ai nascut". Cu certitudine, o astfel de discutie va fi in favoarea dumneavoastra.

3. Daca copilul pune intrebari, raspundeti-i direct. Copiii mai mici au nevoie de raspunsuri scurte si simple. Ei pot cere oricand detalii, numai de va fi nevoie.

4. Cand adreseaza intrebari, incercati sa intelegeti ca vrea sa stie ceva. De exemplu, cand spune: "Am crescut in burtica ta, mami?". Probabil vrea sa stie daca provine din pantecele unei femei, ca si alti copii.

5. Daca intreaba de ce a fost adoptat, exista un raspuns simplu: "parintii tai naturali nu erau capabili sa se ocupe de un copil, la acel moment".

6. Nu exagerati subliniind faptul ca este adoptat. Nici dumneavoastra, nici alti membri nu repetati constant acest lucru. Copilul poate deveni anxios.

7. Fiti deschisi spre comunicare. Exista situatii in care copilul adoptat nu pune intrebari. Inseamna ca nu doreste sa va supere, sa va raneasca. E normal sa-si manifeste curiozitatea in legatura cu originea sa si ca el cauta raspunsuri. Dar asta nu inseamna ca nu va iubeste.

Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#copil adoptie, #sfaturi adoptie, #psiholog adoptie, #explicatii adoptie , #copii