E gresit ca un parinte sa-si sarute pe buze copilul? Ce spune psihologul si ce afirma medicul

Vineri, 29 Iulie 2016, ora 08:33
92587 citiri
E gresit ca un parinte sa-si sarute pe buze copilul? Ce spune psihologul si ce afirma medicul
Foto: Instagram/Victoria Beckham

Zilele trecute, Victoria Beckham a postat pe o retea de socializare o fotografie in care isi saruta fiica, pe Harper, in varsta de cinci ani, pe buze.

Instantaneul a nascut vii dezbateri. In timp ce unii critica un astfel de gest, aratandu-se dezgustati, altii spun ca poza e "adorabila" si ca e perfect normal ca o mama si copilul sau sa-si arate astfel afectiunea.

Cum si in Romania parerile sunt foarte vehemente pe acest subiect, am stat de vorba atat cu un psihoterapeut, cat si cu un medic, pentru a afla daca un astfel de gest are implicatii.

Intrebat daca un sarut pe buze dat de parinte copilului sau este sau nu normal, psihologul clinician si psihoterapeutul adlerian George Chiriacescu (www.animaetanimus.ro) ne-a declarat ca un raspuns scurt nu exista.

"Controversa aparuta in urma publicarii acestei fotografii are la baza exagerarea unui detaliu, cu scopul de a genera un scandal pe seama celebritatii personajelor implicate. Efectul produs se datoreaza atingerii unor credinte intime ce tin de logica privata a fiecarui individ, prin specularea ideii de abuz asupra copiilor.

Normalitatea este un concept destul de vag cand este vorba de manifestarea afectiunii, norma fiind data de cutuma locului despre care vorbim, dar nu cred ca cineva a facut vreun studiu (cel putin, nu la noi) pe aceasta tema", explica psihologul.

Acesta afirma ca sarutul este definit ca un gest de manifestare a afectiunii (si nu, nu este obligatoriu sa fie erotic), a tandretii, a grijii si ocrotirii iar cand o mama isi saruta copilul, chiar pe buze, aceste lucruri sunt cele care o motiveaza si pe acestea le impartaseste cu copilul.

"O parere personala este ca femeile sunt mult mai inclinate spre acest tip de intimitate cu copilul, barbatii preferand alt tip de impartasire a intimitatii cu copiii lor, poate harjoneala, poate gadilatul...", mai afirma George Chiriacescu.

E adevarat, insa, ca si in Romania un astfel de gest este adesea comentat de unii. "Romanii, in marea lor majoritate, isi saruta copiii (chiar si pe buze) si nimeni nu face caz de acest lucru, chiar daca sunt si indivizi care nu sunt de acord cu acest lucru si, ei personal, nu o fac cu copiii lor.

Desigur, mai exista si conceptia conform careia 'copiii trebuie pupati doar in somn, altfel devin obraznici'; cu toate astea, nu acesta este comportamentul standard al parintelui la noi vizavi de copii", afirma specialistul.

"Putem sa discutam si despre spalatul copilului sau despre gadilat"

Acesta atrage atentia ca marea problema pe care o poate genera un astfel de gest este interpretarea sa drept un abuz erotic asupra copilului.

"In Romania, nu consider ca pedofilia a fost vreodata un pericol generalizat, iar cazurile de abuz sexual asupra minorilor sau de incest, cu toate ca au existat, au fost doar izolate, puternic condamnate de catre societate si, probabil, s-au dezvoltat pe un fond de patologie psihica, la care se adauga un nivel educational foarte slab. Exista date statistice clare pentru cei interesati.

Pe scurt: se poate atribui conotatie sexuala unui astfel de gest? Da, daca el este facut cu aceasta intentie, dar, in aceiasi termeni putem sa discutam si despre spalatul copilului sau despre mangaiat, gadilat, orice implica contactul fizic cu acesta", atrage atentia psihoterapeutul.

Intrebat care este efectul unor astfel de manifestari de afectiune asupra copilului, George Chiriacescu explica faptul ca in afara unei neplaceri ce poate merge pana la repulsie, pe care am simtit-o mai toti in copilarie, cand eram trasi de obraji si sarutati (uneori chiar pe buze) de mame, bunici, matusi, vecine, nu se poate vorbi despre altceva. Ar fi o exagerare sa vorbim despre modificari comportamentale si de personalitate plecand de la un astfel de gest, afirma el.

"Riscurile sunt cele medicale (de transmitere a unor microbi sau virusuri) si cele de alterare a relatiei cu copilul, in baza repulsiei pe care o poti provoca daca lui nu ii place aceasta forma de manifestare a afectiunii", declara el.

Totusi, specialistul atrage atentia asupra unui aspect: "Este bine sa fim atenti pana la ce varsta il pupam (pe buze). Mai exact, sa fim atenti la momentul in care acesta se fereste singur si protesteaza (de cele mai multe ori, ranind sentimentele parintilor).

La pubertate, cand normele sociale au fost integrate si cand usor, usor, se iese din perioada de latenta sexuala, indivizii nu mai suporta acest fel de intimitate cu parintii si reactioneaza prompt".

"A pune semnul egal intre manifestarea afectiunii si erotism este un mare abuz si o mare greseala"

Concret, poate este bine ca o astfel de manifestare a iubirii sa existe intre parinte si copilul sau?

"Ce este cu adevarat important este pastrarea unui climat afectiv clad, stabil si de siguranta in raport cu copilul; este important ca atingerea fizica, imbratisarile, demonstrarea afectiunii sa nu lipseasca si sa nu fie judecata exagerat si dupa niste criterii prea putin gandite si asumate.

Absenta manifestarilor de afectiune de la parinte la copil face un rau care cu foarte mult efort mai poate fi recuperat in viata adulta, chiar si in contextul psihoterapiei. Supra-sexualizarea gesturilor si relatiilor interumane este un efect al folosirii exagerate a imaginilor si conotatiilor sexuale in publicitate, comert, in industria spectacolelor. Cand insa vorbim despre relatii afective, mai ales in relatia parinte-copil, a pune semnul egal intre manifestarea afectiunii si erotism este un mare abuz si o mare greseala.

Daca este normal sau nu ca parintele sa isi sarute pe buze propriul copil ramane la latitudinea fiecarui individ, familie sau grup social. Clar pentru toata lumea este ca resorturile si intentia trebuie sa fie una de ocrotire si de impartasire a dragostei materne sau paterne si, foarte important, copilul sa nu fie fortat, amenintat sau obligat", concluzioneaza psihoterapeutul.

Medic: Peste 1.000 de germeni pot fi transmisi. Unele infectii pot ucide

Din punct de vedere medical, lucrurile stau cu mult mai simplu. "Gestul de a saruta copilul pe gura nu este sanatos. Prin sarutul pe buze, mucoasa copilului are contact cu secretiile adultului - salivare si nazale (cand stranutam sau tusim, microbii se depun si la nivelul buzelor).

Un virus banal pentru noi, ca adulti, poate avea un impact puternic asupra unui organism delicat, cu resurse limitate de aparare. Exista cazuri documentate in care copii aflati in primele luni de viata au dobandit infectii cu evolutie letala, contactate prin saliva parintilor", a explicat pentu Ziare.com dr. Florentina Florea, medic specialist ORL.

Intrebata ce fel de bacterii sau de infectii pot fi transmise prin acest gest, aceasta a replicat ca peste 1.000 de germeni pot fi transmisi pe aceasta cale, prin saliva (prin microleziuni ale buzelor).

"Chiar si cariile dentare sunt cauzate de bacterii din saliva adultului. Pot fi transmise variate virusuri ce produc infectii de tract respirator, virusuri herpetice (varicela, herpes simplex, Epstein Barr), afte bucale, chiar si hepatita B (daca exista leziuni bucale) ", explica medicul.

In opinia medicului, copilul nu poate fi sarutat pe buze de parinti nici la o luna, nici la sase, nici la un an sau la trei ani. "Sistemul imunitar al copilului este in permanenta dezvoltare, vulnerabil, se adapteaza treptat, pana la varsta de adult", explica Florentina Florea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Victoria Beckham saruta buze fiica, #sarut buze parinte copil, #sarut buze mama copil, #sarut buze copii parinti psiholog, #transmitere germeni sarut medic , #copii