Invata sa iti disciplinezi copilul

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 23:50
5744 citiri
Invata sa iti disciplinezi copilul
Foto: wordpress.com

Cum tii un copil de un an departe de DVD-player si cum il faci pe unul de 5 ani sa nu se mai tavaleasca pe jos in magazin dupa ce refuzi sa ii cumperi jucaria preferata? Sau, si mai dificil, ce faci daca amana la infinit sa isi faca lectiile?

Iata cateva intrebari simple care arata cat de complicate sunt situatiile in care ne pun copiii nostri, daca nu suntem in stare sa ii disciplinam la timp si folosind metodele cele mai bune.

Care ar fi acestea? Ne invata Jennifer Shroff Pendley, editor al site-ului Kids Health.

0-2 ani

Cand sunt foarte mici, copiii sunt extrem de curiosi, asa ca daca vrem sa prevenim accidentele cel mai bine este sa eliminam toate posibilele tentatii din jurul lor: televizoarele, echipamentele electronice, bijuteriile, medicamentele sau orice alt obiect care le poate face rau sau pe care il pot strica.

Cand incep deja sa inteleaga ce vorbim cu ei, puteti introduce interdictiile de moment spunandu-le cu o voce calma, dar ferma "Nu ai voie!", dupa care trebuie neaparat sa ii indepartati din zona respectiva.

O metoda foarte buna de a-i disciplina pe copiii care obisnuiesc sa faca prostii este trimiterea lor intr-o "zona de pedeapsa" anuntata dinainte. "Daca nu ma asculti, vei sta acolo pana cand te decizi sa faci ce te rog sau pana imi ceri scuze pentru ce ai facut", este un anunt obligatoriu de facut dinainte, pentru ca cel mic sa stie ce il asteapta. Poate fi ales un colt al camerei, un scaunel din bucatarie sau din camera lui, important este ca locul sa fie izolat de ceilalti si de mormanul de jucarii.

In niciun caz nu trebuie sa folositi violenta fizica, indiferent de varsta copilului. Mai ales cand sunt foarte mici, acestia nu fac legatura directa intre greseala comisa si loviturile primite. Tot ce simt este suferinta pe care le-o provocati.

Nu uitati, copiii imita comportamentul adultilor, de aceea fiti atenti la propriile atitudini atunci cand sunt si ei de fata.

3 - 5 ani

Pe masura ce cresc, cei mici incep sa inteleaga consecintele actelor comise, de aceea puteti incepe sa stabiliti reguli foarte clare in casa precum si pedepsele care ii asteapta daca nu le respecta.

Foarte important este sa fiti consecvent in acest sens. Daca o data il trimiteti la locul de pedeapsa si de doua ori nu, pentru aceeasi greseala comisa, atunci copilul devine confuz si nu mai stie cum sa se poarte.

Pe de alta parte, disciplina poate fi introdusa folosind si recompensele. Laudati-l ori de cate ori se comporta conform asteptarilor. "Sunt mandru de tine ca iti strangi jucariile" sau "ma bucur ca intelegi de ce nu iti pot cumpara acum aceste creioane colorate", sunt doar doua situatii in care laudele fac adevarate minuni.

In schimb, daca nu intelege si continua sa va sfideze, puteti apela si la o metoda vizuala. Fixati pe frigider un tabel desenat pe o foaie in care bifati ori de cate ori face o anumita prostie de care nu puteti sa il dezvatati. Avertizati-l: "daca se umple randul, nu vei mai avea dreptul sa te uiti la desene animate doua zile". Reamintiti-i de existenta acestui tabel ori de cate ori constatati ca este pe cale sa comita greseala respectiva.

Si la aceasta varsta "locul de pedeapsa" isi arata eficienta.

6 - 8 ani

In acest interval de varsta esentiala este consecventa dumneavoastra. Copiii trebuie sa inteleaga ca veti face exact ceea ce spuneti si ca nu va lasati induplecat de micile "piese de teatru" pe care le pun in scena.

In acelasi timp, trebuie sa stiti sa echilibrati foarte exact nivelul pedepsei cu cel al greselii comise. "Daca nu stai linistit la masa, nu mai iesi niciodata la joaca", e o amenintare fara nicio eficienta pentru ca cel mic stie prea bine ca acest lucru nu este posibil, prin urmare nu o sa va asculte, ba dimpotriva, chiar o sa faca pe dos. 1-0 pentru el!

Foarte important de retinut este sa nu dati pedepse mult prea grele, pentru ca veti incepe sa pierdeti foarte mult din autoritate. Exista un cerc vicios in care intra parintii si copiii deseori: cu cat gresesc mai mult cei mici, cu atat pedeapsa este mai mare si cu cat pedeapsa este mai mare, cu atat ei fac mai multe prostii.

De exemplu, daca, exasperat de faptul ca fiul dumneavoastra nu isi face temele, ii interziceti sa iasa la fotbal timp de o luna, fiti convins ca pedeapsa nu va avea nici un efect. Pentru un copil, o luna e cat un an si daca tot nu poate iesi atunci ce rost are sa isi faca lectiile? Lasati-i o portita de iesire. Spuneti-i: "daca te apuci serios de treaba, atunci dupa doua zile esti liber sa iesi".

9 - 12 ani

La aceasta varsta copiii devin mai responsabili si pot fi invatati mai lesne care sunt consecintele actelor lor. Astfel, daca a venit ora de culcare si fiica dumneavoastra nu si-a terminat inca lectiile, nu faceti in niciun caz greseala de a-i da o mana de ajutor. Dimpotriva, stingeti lumina si lasati-o sa mearga a doua zi cu temele nefacute la scoala. Jena fata de colegi si profesori sau chiar nota proasta pe care o va obtine ii vor da unele dintre cele mai importante lectii de viata.

De asemenea, acum este momentul sa ii lasati sa inceapa sa greseasca. Tot ce trebuie sa faceti este sa ii avertizati foarte clar, din timp, asupra a ceea ce se va intampla daca nu asculta de ceea ce le spuneti. Sigur ca vor dori sa verifice ca asa este, dar dupa cateva incercari isi vor da seama ca le vreti binele si vor tine cont de parerea dumneavoastra. Este cel mai bun mod de a dobandi autoritate asupra copiilor.

Peste 13 ani

Sa nu credeti ca ati scapat, si la aceasta varsta copiii au nevoie de granite bine trasate si foarte clar precizate de la inceput pentru toata lumea, de la ora la care trebuie sa se intoarca acasa dupa intalnirile cu prietenii si pana la modul in care se imbraca pentru scoala.

Poate parea paradoxal, dar chiar ei au nevoie de aceste limite clare in viata lor atat de zbuciumata in aceasta perioada, si, chiar daca se vor plange din cand in cand, o vor face doar pentru a va testa taria si siguranta de sine.

Pe masura ce trec anii, trebuie insa sa le dati tot mai multa libertate. Obisnuiti-va cu ideea ca in fata dumneavoastra nu se mai afla un copil, ci un adult in devenire.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#copii disciplina, #relatii parinti copii, #pedepse copii , #copii