Taticii isi pot disciplina copiii?

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 18:57
2829 citiri
Taticii isi pot disciplina copiii?
Foto: izlamabad.com

Meseria de tatic se invata, iar una dintre cele mai importante lectii poarta titlul "Cum iti disciplinezi copilul". Din pacate, multi barbati nu inteleg de ce un copil trebuie sa se obisnuiasca sa respecte regulile de viata si pe cei din jur.

Din comoditate, dezinteres sau chiar iresponsabilitate, barbatii considera ca acest aspect intra tot in atributiile mamei si, deseori, reactioneaza impulsiv, in functie de starea lor de moment, fiind inconsecventi in comportamentul fata de copii.

Disciplinarea unui copil trebuie sa aiba drept scop imbunatatirea comportamentului lui, obisnuirea lui cu respectarea regulilor din familie si din colectivitate, precum si deprinderea de a-si asuma responsabilitati.

Multi tatici care doresc sa isi disciplineze copiii fie adopta metode gresite, fie actioneaza haotic, intr-un mod lipsit de eficienta.

Iata cele mai frecvente greseli in acest sens, care nu fac decat sa il indeparteze pe parinte de copilul sau si sa ii deformeze mai rau comportamentul, greseli prezentate de about.com.

Pierderea cumpatului

Chiar daca va scoate uneori din minti, nu va lasati condus de manie atunci cand discutati cu el. Daca ridicati tonul, vorbiti urat sa va pierdeti controlul, copilul va va copia comportamentul si il va repeta si el, intr-un moment similar, fata de prieteni, frati si chiar si fata de propriii parinti.

Cel mai bine este sa va racoriti cateva minute si dupa ce va linistiti sa discutati cu el calm, sa ii explicati unde a gresit, ce reguli a incalcat si ce se va intampla daca mai face asa ceva.

Pedepsele fizice

Orice manifestare violenta asupra unui copil este nu doar traumatizanta, dar si ineficienta, mai ales daca el este foarte mic. Utilizarea fortei fizice este una dintre cele mai comune, dar si mai grave greseli pe care le pot face parintii, in special tatii.

Este un abuz de putere, iar efectul este cel mai adesea contrar celui dorit. Nu doar ca cel mic se va obisnui sa loveasca si el, dar nici nu va reactiona la metode mai civilizate cum ar fi simpla dojana.

Folositi alte metode si nu uitati: rolul unui parinte este de a educa, nu de a pedepsi.

Inconsecventa

Inconsecventa in comportament este foarte des intalnita in randul parintilor, nu doar al tatilor, iar copilul se simte foarte derutat. El nu intelege de ce, daca ieri si-a lasat patul nefacut si nu i-a zis nimeni nimic, astazi tatal tipa la el si il ameninta ca nu il mai lasa la televizor.

Regulile trebuie sa fie foarte clar stabilite intr-o familie, copilul trebuie sa le cunoasca si sa stie la ce sa se astepte daca le incalca. Iar daca le incalca, sa suporte consecintele de fiecare data, nu o data da si de trei ori nu.

"Mita"

La fel de gresit este ca un copil sa fie obisnuit sa primeasca ceva mai intai si abia pe urma sa se poarte cum trebuie. Corect este ca, daca suntem nevoiti sa apelam la aceasta metoda de disciplinare, sa ii cerem celui mic sa respecte regulile si abia pe urma, pentru comportamentul lui, sa il rasplatim.

Cu timpul insa, trebuie abandonata definitiv aceasta idee. Copilul trebuie sa inteleaga foarte clar ca respectarea regulilor nu este facultativa, ci este ceva perfect normal, ce nu trebuie recompensat.

Consecintele fara legatura

Indisciplina trebuie "tratata" prin pedepse echilibrate, de aceeasi natura si pe masura faptelor comise. Un copil care nu mai are dreptul sa iasa o saptamana la joaca pentru ca a desenat pe perete se va simti nedreptatit si nu va intelege ce legatura are una cu alta. Cel mai bine este ca pedeapsa sa fie in concordanta cu ceea ce a facut. In acest caz, de exemplu, el trebuie pus pur si simplu sa curete unde a murdarit.

Alianta impotriva... mamei

Este extrem de important ca tatal si mama sa faca o buna echipa in acest sens, sa aplice aceleasi metode, de fiecare data, chiar daca unul dintre ei nu este de fata. De exemplu, odata stabilita regula "daca faci murdar in jurul farfuriei si nu mananci civilizat, va trebui sa cureti tu singur", aceasta trebuie respectata de ambii parinti daca doresc sa obtina rezultatul scontat cat mai rapid.

Nici mama nu trebuie sa stranga dupa cel mic si nici tatal nu trebuie sa ii permita sa se ridice de la masa lasand mizeria in urma, cu gandul ca oricum va strange sotia lui mai tarziu.

Atentie parinti: nu va contraziceti pe astfel de teme de fata cu copilul, pentru ca va fi cuprins de indoieli. Regulile de comportament se stabilesc in liniste de catre parinti si ele sunt duse la cunostinta copilului.

Nu cedati in fata lacrimilor de crocodil

Toti copiii testeaza, mai devreme sau mai tarziu, fermitatea parintilor. Nu va lasati impresionati de manifestarile de acest gen! Copilul se va alinta, va va lua in brate, se va tari pe jos, va incepe sa planga, sa urle chiar. Nu cedati! Va proceda asa o data, de doua ori, dar a treia oara va trebui sa se resemneze.

Nu va victimizati

"Mi-am sacrificat viata pentru tine si tu nu esti in stare sa iei o nota buna la scoala", nu este o metoda eficienta de a-l face pe cel mic sa se puna cu burta pe carte, mai degraba ar putea intelege ca tatal lui nu are o cariera prea reusita si nu a realizat prea multe in viata.

Rezumati-va mai degraba la a-i explica foarte clar si in repetate randuri ce castiga si ce pierde in functie de atitudinea sa fata de scoala.

Lasati prelegerile plicticoase

Este o capcana in care cad multi parinti. Sigur ca trebuie discutat cu cei mici despre importanta disciplinei, dar nu in nestire. Discutiile pe aceasta tema trebuie sa fie scurte si foarte explicite, la obiect.

De exemplu, daca un copil nu isi face lectiile la timp sau cum trebuie, cel mai bine este sa identificati cauzele exacte, sa ii schimbati programul si sa ii explicati foarte clar care sunt consecintele acestei atitudini negative.

Prelegerile nu isi au rostul, lasati-le pentru cand va fi major...

Nu faceti comparatii

Comparatia in sens negativ cu alti copii, chiar si cu fratii sai, nu face decat sa il descurajeze pe cel mic si sa starneasca in el invidia si resentimentele. "Fratele tau e ordonat, tu nu esti in stare de nimic!", este un astfel de exemplu negativ.

Puteti folosi exemplul celorlalti copii, dar in sens pozitiv. Discutati cu el despre excursia minunata din care tocmai s-a intors colegul lui de banca, proaspat castigator al olimpiadei de matematica. Cine stie, poate si copilul dumneavoastra va fi stimulat in acest fel sa respecte regulile, sa isi faca lectiile la timp, sa respecte programul de somn si sa munceasca mai mult.

De asemenea, comparati-l cu el insusi. Aratati-i ca poate fi azi mai bun decat ieri si maine mai bun decat azi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relatii parinti copii, #copii disciplina, #greseli disciplina copii , #copii