Copilul tau are probleme cu somnul? Iata cele mai bune sfaturi pentru rezolvarea acestora

Advertorial
Marti, 27 Septembrie 2016, ora 10:24
14793 citiri
Copilul tau are probleme cu somnul? Iata cele mai bune sfaturi pentru rezolvarea acestora

Problemele copiilor cu somnul nu trebuie ignorate de catre parinti. Parerile cercetatorilor se impart, gasind mai multe motive pentru care micutii nu reusesc sa adoarma repede, la orele corespunzatoare si sa aiba un somn linistit pe tot parcursul noptii.

Majoritatea problemelor cu somnul cu care se confrunta copiii nu au o semnificatie patologica, insa statisticiile arata ca aproximativ 10% dintre prichindeii care nu se pot odhni corespunzator sufera de o bloala psihica. In aceste cazuri singura solutie la care pot apela parintii este sfatul medicului pediatru sau a unei persoane autorizate care se ocupa cu asemenea cazuri.

Care sunt cele mai dese probleme cu somnul intalnite la copiii mici?

Copiii care se confrunta cu diverse tulburari de somn transforma intr-un cosmar viata parintilor pentru ca sunt mult mai obositi, au probleme comportamentale, au probleme emotionale, nu se dezvolta intr-un mod sanatos si tin intr-un stres suplimentar intreaga familie.

Daca micutul adoarme foarte greu, se trezeste des pe parcursul noptii, doarme foarte putin, inseamna ca este o victima a acestor tulburari. Acestea sunt cele mai frecvente probleme pe care copiii le au cu somnul si pentru care trebuie luate masuri.

Cauzele tulburarilor din timpul noptii

Pe langa probabilitatea, destul de mica, a problemelor patologice, copiii nu se odihnesc corespunzator pentru ca:

1. Sunt dusi prea devreme la culcare - un motiv al acestor tulburari poate fi si datorat faptului ca sunt dusi mult prea devreme la culcare, inainte ca mecanismele biologice sa fie pregatite pentru a intra in actiune.

Parintii, de cele mai multe ori, apeleaza la somnul puiutului pentru a capata cateva ore in plus de relaxare, ceea ce este complet gresit pentru ca, unii dintre copilasi stau ore intregi treji pana cand reusesc sa adoarma.

Cercetatorii avertizeaza ca exista o mare posibilitate ca micutii sa asocieze statul in pat cu starea de veghe, tocmai din cauza faptului ca sunt dusi prea devreme la culcare, cand inca organismul nu este pregatit.

2. Considera somnul ca pe o despartire de parinti - intre varsta de 2 si 3 ani prichindeii vad somnul ca pe o despartire de parintii lor, ceea ce le cauzeaza un sentiment de neliniste care nu le permite sa doarma corespunzator.

3. Frica de intuneric - aceasta este una dintre cele mai intalnite cauze pentru care copiii intre 4 si 5 ani nu reusesc sa adoarma, sa aiba un somn sanatos. Frica de intuneric este frica de necunoscut, de umbre, de hoti si chiar de singuratate, majoritatea tanjind dupa siguranta pe care le-o ofera parintii.

Prin aceste probleme trec foarte multi parinti, dar toate acestea au o rezolvare. Atata timp cat nu este ceva patologic chiar parintele il poate ajuta pe micut sa adoarma si sa aiba un somn odihnitor, linistit, fara cosmaruri si sanatos.

Solutii simple la care parintii pot apela

Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa ii intelegeti si sa le aratati ca sunteti constienti de problemele pe care le au.

Incercati sa observati in ce momente apar aceste probleme si discutati deschis, asta in cazul in care sunt destul de mari incat sa se exprime si sa explice motivele pentru care evita sa doarma.

Intrebati-i pe copii de ce anume le este frica si ce puteti face pentru a le oferi siguranta ca nimic nu se va intampla. Incercati sa le explicati ca sunteti in continuare langa ei si ii vegheati, explicati-le ca nimeni si nimic nu le poate face rau.

De asemenea, trebuie sa stabiliti impreuna o ora de somn si sa le ascultati opiniile.Daca ati stabilit o anumita ora trebuie sa o respectati si voi, parintii lui. Daca le demonstrati ca ora respectiva este importanta si pentru voi, atunci o vor respecta.

Puterea exemplului este cea mai mare, in special atunci cand acesta vine din partea parintilor. Daca continua sa impuna rezistenta, chiar si atunci cand voi respectati ora de culcare, fiti intelegatori, dar fermi. Le puteti spune ca aceste abateri se pot face o singura data pe saptamana.

Daca micutii au impresia ca somnul ii desparte de parintii trebuie sa alocati cel putin 30 de minute, inainte de a se culca, in care sa aveti o activitate speciala. Aceasta va fi o rutina peste care nu trebuie sa treceti! Aceasta activitate speciala nu trebuie sa il agite, multi parinti fac greseala de a se juca inainte de somn.

Luptele, povestile de groaza, sariturile si asa mai departe nu trebuie sa se desfasoare inainte de somn. In incheierea activitati speciale, de obicei, prichindeii incearca sa-i mai tina pe parinti alaturi. Incercati sa nu va abateti de la ora de culcare si sa nu cedati rugamintilor.

Pentru copiii carora le este frica de intuneric, parintii le pot cumpara acestora diverse sisteme si corpuri de iluminat, care mai de care mai interesante, in mii de culori si forme. Aceastea le vor distrage atentia si le va indeparta teama de intuneric.

Veioze, lampe, dispozitive care se tin in priza, in felurite forme, cu personajele din desenele animate preferate, care lumineaza foarte putin camera si care le va oferi micutilor siguranta si increderea ca nimic nu se va intampla.

Toate acestea plus confortul patului il va ajuta pe micut sa scape de aceste probleme cu somnul. Exista saltele speciale care ofera un plus de confort si in care copiii pot avea un somn odihnitor, mulandu-se dupa forma corpului. Va fi ca si cum doarme pe un norisor pufos.

Plusul de comoditate va veni si datorita alegerii asternuturilor de pat, astfel este protejata corespunzator si pielea hipersensibila a bebelusilor si a copiilor. Toate conditiile acestea ii vor permite sa aiba somnul de care organismul in dezvoltare are atat de multa nevoie.

Copiii care se confrunta cu probleme de somn au nevoie de o rutina adecvata pe care sa o respecte atat ei, cat si parintii. Odata cu disparitia acestor tulburari serile nu vor mai fi tensionate, copiii nu vor mai fi obositi si somnul sanatos va intra in obisnuita prichindelului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#somn copii, #probleme somn copii, #somn bebelusi , #copii