Copilul tau nu se simte bine: Chemi Ambulanta, il duci la spital? Iata cine te poate ajuta cu un simplu telefon

Sambata, 11 Februarie 2017, ora 13:50
15021 citiri
Copilul tau nu se simte bine: Chemi Ambulanta, il duci la spital? Iata cine te poate ajuta cu un simplu telefon
Foto: Peditel

Daca esti parinte pentru prima oara, probabil ti s-a intamplat macar o data sa te afli in situatia in care copilul face febra sau vomita si sa nu stii cum sa intervii.

Sa fie noapte sau medicul de familie sa nu-ti raspunda la telefon si sa te panichezi. E cazul sa mergi la spital sau nu?

Putini parinti din Romania stiu ca exista un numar de telefon cu tarif normal la care pot suna, iar un medic pediatru sa le raspunda si sa le spuna ce au de facut. Si asta la orice ora din zi si din noapte, fara sa fie repeziti.

E vorba despre Peditel 1791. Acesta functioneaza non-stop la nivel national, desi se afla la Cluj-Napoca. Apelurile au tarif normal unic.

"Preluam apeluri din intreaga tara, in ultimele 18 luni avand apeluri din fiecare judet. Majoritatea apelurilor, peste 60%, sunt din Bucuresti si Cluj", a declarat pentru Ziare.com Cristina Grigore, directorul executiv al Fundatiei Parinti din Romania, care se afla in spatele acestui serviciu.

Acest serviciu este operat de medici specialisti si se adreseaza oricarui parinte care doreste sa obtina un sfat medical pentru afectiuni fara risc vital pentru copilul sau, explica reprezentantul serviciului.

"Sfaturile acordate de medicul de garda sunt sfaturi de interventie rapida, NU urgente. Pentru urgente medicale recomandam apelarea 112 sau prezentarea in Unitatile de Primiri Urgente", ne-a explicat Cristina Grigore.

Cele mai multe apeluri se refera la febra, varsaturi, diaree, in sezonul rece, si traumatisme craniene, insolatie, raceala, in sezonul cald. Multi parinti suna legat de colici, alimentatia bebelusului, divesificare sau scheme de vaccinare.

80% dintre apelanti sunt mame, iar restul de 20% sunt tatici. Cei mai multi sunt parinti la prima experienta si au un copil mic.

Circa 70% dintre apeluri vin din mediul urban.

Am vrut sa stim in cat la suta dintre cazuri medicii de la capatul firului recomanda vizita de urgenta la spital. Potrivit Cristinei Grigore, "in 2016, am preluat 25.090 de apeluri cu raspuns medical, din care 9% (2.259) apeluri au fost directionte catre Unitatea de Primiri Urgente. S-a recomandat solicitarea Ambulantei la 112 pentru 108 cazuri", a declarat reprezentantul serviciului, care a mentionat ca in 73% dintre cazuri s-au primit "recomandari medicale aplicabile, in siguranta, acasa".

Desi serviciul este unul destinat parintilor cu copii de pana la 18 ani, se intampla sa se primeasca apeluri si de la gravide sau alti adulti. Toti cei care suna primesc insa un raspuns.

11 medici angajati pe salarii "modeste"

Potrivit reprezentantului Peditel, medicii care lucreaza aici sunt impartiti pe trei garzi: 08.00 - 15.00, 15.00 - 22.00 si 22.00 - 08.00.

"Intr-o garda se primesc intre 50 - 60 apeluri, iar noaptea s-au depasit si 80 - 90. In 25 decembrie, in 24 ore, s-au preluat 205 apeluri, iar in 31 decembrie, 200", a mai declarat pentru Ziare.com Cristina Grigore.

Cei care raspund la telefon sunt medici specialisti sau medici primari, cu competenta in peditrie, avand specializarile (pediatire, urgenta, medicina generala sau medicina de familie).

"Cei 11 medici lucreaza si in alte unitati medicale - publice sau private - venitul oferit de Peditel 1791 fiind unul modest...", ne-a declarat Cristina Grigore.

Spre deosebire de serviciile medicale primite in spitale, pentru care adesea exista plangeri din partea pacientilor, la Peditel nu s-a primit nicio reclamatie in cei trei ani de functionare, sustine reprezentantul serviciului.

Venitul "modest" al medicilor e completat insa de multumirile celor care suna, pentru care orice sfat primit e extrem de pretios: "In zilele cu zapada abundenta, cand multe drumuri in regiunea de sud erau inchise, ne-a sunat o mama din judetul Dolj, din mediul rural, sa o ajutam cu sfaturi medicale. In prealabil sunase la Ambulanta si i se comunicase ca nu se poate deplasa, fiind drumul blocat.

Medicii din Peditel 1791 au sfatuit-o ce sa faca. Copilul avea febra. La finalul conversatiei, mama a exclamat 'Sunteti minunati! Suneti singurii la care putem apela si ne ajutati pe noi, cei de aici, din capatul lumii...'".

Dar din ce bani poate functiona un astfel de serviciu, din moment ce exista costuri de functionare si angajati de platit?

Potrivit Cristinei Grigore, "Peditel 1791 este un serviciu comunitar gratuit din punct de vedere medical, initiat si implementat de Fundatia Parinti din Romania. Fiind o organizatie non profit, finantarea este asigurata din granturi, donatii individuale, sponsorizari de la companii, precum si prin mecanismele 2% si 20%".

De altfel, cei care vor sa faca donatii sau sa redirectioneze 2% din venit gasesc informatiile necesare pe contul de Facebook Peditel.

Statisticile oferite de Peditel par seci: "In 3 ani de functionare, Peditel 1791 a ajutat 43.850 de copii, din care 25.090 in 2016".

Insa dovada daruirii si eficacitatii medicilor care raspund la telefon este data de mesajele postate de mamici de pretutindeni pe Facebook. Mesaje de genul: "Voi nu sunteti oameni... Sunteti ingerii nostri... Cred n-o sa va putem multumi niciodata indeajuns de mult pentru ceea ce faceti..." nu sunt deloc putine pe contul serviciului.

Lansat in 14 ianuarie 2014, serviciul a facut ca, pana acum, Ambulanta sa nu mai fie trimisa in 2.500 de cazuri catre copii, aceasta fiind directionata catre cazurile grave si urgente. In plus, ne-a mai spus Cristian Grigore, si Unitatea de Primiri Urgenta a fost degrevata de 18% din cazuri.

"Ne-am propus ca pana in 2020 se preluam minim 35% din numarul total national de prezentari in camerele de garda pediatrice", anunta Peditel.

Citeste si o radiografie a sistemului medical din Romania, precum si o posibila rezolvare pentru una dintre cele mai arzatoare probleme: migratia masiva a medicilor catre spitale din afara tarii.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#telefon tarif normal sfaturi medicale Romania, #telefon verde medici Romania, #Peditel telefon parinti copii , #copii