Cum ii invatam pe copii sa nu se joace cu banii?

Vineri, 09 Octombrie 2009, ora 12:43
3850 citiri
Cum ii invatam pe copii sa nu se joace cu banii?

Indiferent de varsta pe care o au, copiii pot fi invatati cate ceva despre bani si orice parinte este responsabil de modul in care, mai tarziu, fiul sau fiica lui va sti sa isi gospodareasca si sa isi sporeasca economiile.

Pe de alta parte, cheltuirea oricarei sume, cat de mici, implica luarea unei decizii, bune sau rele, cu consecintele de rigoare. Prin urmare, nu este niciodata prea devreme sa incepem sa le vorbim copiilor despre bani, despre modul in care acestia trebuie castigati si apoi cheltuiti.

Iata cateva sfaturi pe care le ofera parintilor familyeducation.com .

Un bun prilej de a face cunostinta cu banii apare imediat ce copilul invata sa numere. Monedele pot folosite atat pentru a-l ajuta pe cel mic sa faca socoteli cat si pentru a-i arata care sunt diviziunile banilor, ce inseamna mai putin si mai mult, mai mic si mai mare.

Pe masura ce creste, copilului trebuie sa i se explice cum castiga parintii banii de care dispune familia, cum sunt acestia gestionati de catre parinti, care sunt cheltuielile obligatorii si cat mai ramane pentru satisfacerea unor placeri.

De asemenea, copiii trebuie invatati sa faca diferenta intre nevoi, dorinte permise si mofturi. Sfaturile si explicatiile, precum si restrictiile impuse acum il vor ajuta pe copil mai tarziu sa ia decizii cat mai bune.

Pe de alta parte, cel mic trebuie incurajat sa faca economii, nu degeaba a fost inventata pusculita. Copilul trebuie sa stie ca isi poate strange cativa banuti pentru o minge sau o papusa de care nu poate beneficia altfel.

Bine, bine, veti spune, dar ce resurse financiare are un copil? De obicei, are. Fie de la bunici sau parinti, care ii pot da din cand in cand cate o suma simbolica in acest scop, fie ca stimulent pentru prestarea unor activitati in familie.

Cele mai apreciate vor fi recompensele financiare, modeste bineinteles, obtinute ca urmare a unor rezultate spectaculoase la invatatura sau a unor premii obtinute prin participarea la competitii sportive sau artistice.

Dar nu este suficient ca un copil sa invete sa stranga bani. El trebuie educat sa faca acest lucru pentru un scop. O carte, un joc pe calculator, o bicicleta sau un alt obiect de care nu are neaparata nevoie, sunt cateva dintre exemple in acest sens.

Pe masura ce cresc, copiii trebuie obisnuiti si cu notiunile legate de conturile bancare, de credite, depozite sau dobanzi. Nu strica, la un moment dat, sa ii deschideti copilului un cont in care acesta sa isi poata depune alocatia sau alte sume de bani, iar ulterior sa le retraga in diverse scopuri, sub supravegherea dumneavoastra.

Acesta este un moment bun pentru a-i vorbi despre posibila devalorizare a banilor, despre cursul valutar si inflatie.

Un exercitiu interesant este sa il obisnuiti pe copil cu pastrarea chitantelor legate de sumele pe care le cheltuieste el singur.

Pregatiti-i un plic in care sa si le depuna pe masura ce face cumparaturi iar la finalul anului sa vada ce suma a avut la dispozitie, cat a cheltuit si pe ce, dar si cat mai are.

Satifactia pe care o va resimti cand va vedea nu numai ca si-a cumparat macar o parte din ceea ce si-a dorit dar a mai si reusit sa economiseasca o suma, cat de mica, va fi uriasa.

Horațiu Potra, șeful mercenarilor, eliberat după expirarea ordonanței de reținere. Ce spune avocatul acestuia
Horațiu Potra, șeful mercenarilor, eliberat după expirarea ordonanței de reținere. Ce spune avocatul acestuia
Luni seară, Horațiu Potra, liderul unei grupări de mercenari, a fost eliberat din arest după expirarea ordonanței de reținere. Potra a fost scos din detenția Poliției Câmpina și dus la...
Este Ilie Bolojan liderul capabil sa scoată PNL din dezastrul în care l-a băgat Klaus Iohannis? Candidatura la prezidențiale și propunerea de premier
Este Ilie Bolojan liderul capabil sa scoată PNL din dezastrul în care l-a băgat Klaus Iohannis? Candidatura la prezidențiale și propunerea de premier
După eșecul lui Nicolae Ciucă de la alegerile prezidențiale, la PNL a început „era Ilie Bolojan”. Având rezultate bune la Consiliul Județean Bihor, liberalul a profitat rapid de vidul de...
#copii cheltuieli bani, #copii eonomii bani, #pusculita copii , #copii
  1. Horoscop zilnic. Marți, 10 decembrie. Zodia care riscă să rămână fără bani
  2. Bancul zilei: Ce a făcut un avocat pentru 20.000 de euro
  3. Cum să previi creșterea colesterolului în timpul sărbătorilor: ”Totul se adună!”
  4. O "minge de foc" a creat spectacol pe cerul Tuzlei. Explicații pentru lumina misterioasă fotografiată de localnici
  5. Pastilele banale luate de milioane de oameni care ar putea declanșa depresia
  6. Care sunt cele mai mari regrete ale părinților care au crescut adulți de succes: „De ce nu i-am lăsat să se descurce mai mult singuri?”
  7. Preot exorcist, despre cele mai șocante cazuri pe care le-a experimentat. „A aterizat la trei metri după ce a făcut o rotație completă în aer"
  8. Beneficiile mandarinelor pentru sănătate. De ce trebuie să le consumi zilnic în sezonul rece
  9. Șoriciul, între delicatesă, beneficii pentru sănătate și risc de îmbolnăvire. Cât să consumi pentru a nu deveni un pericol pentru organism
  10. Încă un succes în afaceri pentru Mircea Dinescu. Poetul a semnat un contract major