Cum ii vorbesti unui copil despre divort

Joi, 20 August 2009, ora 12:56
6183 citiri
Cum ii vorbesti unui copil despre divort
Foto: miamidadedivorce.com

A discuta cu copilul tau despre ruptura definitiva dintre parintii lui si iminentul divort care va rasturna in curand cu susul in jos viata familiei este o misiune pe cat de dureroasa pe atat de dificila.

Daca adaugam si faptul ca rata divorturilor este in continua crestere, intelegem de ce tot mai multi psiho-pedagogi incearca pe toate caile sa ii sfatuiasca pe parinti cum sa procedeze in cazul nefericit in care decid sa se desparta si trebuie sa comunice acest lucru copiilor.

In primul rand spune-i adevarul, nu inventa scuze si explicatii pe care nici macar un copil nu le-ar crede, te sfatuieste associatedcontent.com

Nu-i oferi prea multe detalii, in schimb explica-i foarte clar cum s-a ajuns in aceasta situatie, care au fost faptele si cum s-au petrecut.

Linisteste-l. Asigura-l ca el nu are nicio vina, ca totul a tinut de alte cauze atat interne cat si externe familiei voastre.

Cel mai important este sa te pregatesti pentru aceasta discutie din timp, si sa ii spui celui mic ce ar trebui el sa auda, la varsta pe care o are, si nu sa iti descarci furia pe partenerul de viata de care ai decis sa te desparti.

Raspunde-i cu atentie la intrebari

S-ar putea sa fii surprins de faptul ca amanuntele pe care el doreste sa le afle nu coincid cu cele pe care erai tu pregatit sa le oferi. Abtine-te. Da-i exact atatea informatii cate are nevoie.

Coboara nivelul discutiilor la unul cat se poate de normal. Nu te infierbanta, nu face scene inutile. Copilul este si asa traumatizat de ceea ce se petrece si de faptul ca nu poate schimba situatia, si nu are nevoie de amintiri neplacute in plus, cum ar fi imaginea mamei lui plangand in hohote, smulgandu-si parul din cap si aruncand cu invective in tatal lui.

Dimpotriva. Psihologii spun ca cel mai bine este ca ambii parinti sa fie de fata la aceasta discutie importanta iar ea sa fie in asa fel purtata incat cel mic sa priceapa ca decizia a fost luata de comun acord si ca accepte ca nu mai exista nicio sansa de reconciliere.

Pentru cel mic, veti ramane tot "mama" si "tata"

Cel mai infricosator pentru copiii aflati in aceasta situatie este viitorul. Cum va fi ? Cu cine vor ramane? La ce scoala vor merge? Cat de des il voi mai intalni pe tata sau pe mama? Iata cateva intrebari la care cel mic nu poate raspunde si asta il sperie ingrozitor.

Linisteste-l. Explica-i in detaliu cum se va schimba viata lui de aici inainte, care va fi programul.

Spune-i ca orice se va intampla el va fi iubit in continuare la fel de tare de ambii parinti si ca amandoi se vor preocupa de sanatatea, educatia si fericirea lui.

Nu te feri sa ii vorbesti si despre schimbarile care vor avea loc in viata tuturor, explicatiile oferite anticipat vor amortiza socul pe care cel mic il va suferi in momentul in care se vor intampla.

Nu ezita nici sa tragi cateva concluzii care se vor transforma in invataminte pentru toti membrii familiei, nu doar pentru cei mici. Vorbeste-i despre alcoolism si efectele lui, daca acesta a fost motivul de divort, sau despre lipsa de sinceritate si incredere reciproca.

Si asigura-l inca o data ca pentru el veti ramane in continuare "mama" si "tata", oricat de multi kilometri se vor aseza intre voi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relatii copii parinti, #copil divort , #copii