Cum sa ii spui copilului tau "Iarta-ma!"

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 18:35
2778 citiri
Cum sa ii spui copilului tau "Iarta-ma!"
Foto: Jupiter images

Toata lumea face greseli, nimeni nu e perfect, nici chiar tu dragul nostru cititor care esti si parinte. Sigur, de cele mai multe ori constientizam ca am gresit si incercam sa reparam situatia, pe cat este posibil. Dar, nu-i asa, ca rareori se intampla sa procedam astfel atunci cand gresim fata de copiii nostri?

Situatia este pe cat de reala, pe atat de paradoxala, daca tinem cont ca fata de acestia ar trebui sa ne comportam in modul cel mai corect cu putinta. Si totusi, multi parinti imping superioritatea si autoritatea pe care o au in fata celor mici dincolo de limitele bunului simt. "E mic, nu intelege!" sau "Nu imi cer iertare pentru ca o sa scad in ochii lui. Lasa ca uita!", gandesc acestia fara sa realizeze cat de tare gresesc si care sunt consecintele pe termen lung ale acestei atitudini incorecte.

Psihologii citati de ehow.com avertizeaza ca oricat de jenati ar fi de ceea ce au spus sau au facut, parintii ar trebui sa discute cu copiii lor si sa isi ceara scuze, daca sunt convinsi ca au procedat gresit sau ca au reactionat exagerat.

Ce s-a intamplat, de fapt?

Primul pas pe care trebuie sa il faca un parinte este sa inteleaga pe deplin in ce mod si in ce masura a gresit. Oricat de neplacut v-ar fi, reamintiti-va ce s-a intamplat si ce anume v-a facut sa procedati asa. Poate ati fost obosit sau nervos, poate nu ati avut toate informatiile si ati inteles gresit, poate copilul nu a stiut sa se exprime sau a vrut sa va provoace, sau poate o a treia persoana este de fapt de vina.

In momentul in care ati tras concluziile, pregatiti-va explicatiile pentru cel mic, la nivelul lui de intelegere.

Priviti-l in ochi

Luati-l pe copil deoparte, asezati-va alaturi de el, la nivelul lui, si priviti-l in ochi. Spuneti-i ca va pare rau de ceea ce ati facut sau ati spus si ca ati fi vrut sa procedati altfel.

Explicati-i foarte clar care au fost cauzele care v-au determinat sa actionati asa si, mai ales, explicati-i in ce consta greseala facuta, pentru ca cel mic sa nu va copieze comportamentul. Fie ca ati ridicat totul, fie ca ati fost nedrept sau mai rau violent, trebuie sa puneti degetul pe rana si sa ii aratati ca "nu trebuie procedat asa!".

Asigurati-l ca data viitoare nu veti mai repeta greseala si ca veti incerca sa fiti mai calm, mai rabdator, mai intelegator.

Asteptati reactia lui

Rugati-l sa va ierte si sa va dea o imbratisare. Este foarte important sa generati o reactie din partea lui. Nu fortati, doar determinati-l sa spuna cu voce tare ca va iarta sau macar sa se manifeste printr-un gest ales de el.

Intreaga conversatie trebuie sa fie extrem de sincera. Nu il expediati din cateva vorbe pe cel mic si nu il lasati sa se joace in timp ce dumneavoastra va puneti sufletul pe tava in fata lui.

Daca stiti cum sa procedati, episodul poate fi o buna lectie de viata, fiul sau fiica dumneavoastra invatand astfel cum sa isi ceara iertare, la randul lor.

Atentie la capcane!

Oricat v-ar parea de rau de ati facut, nu il lasati pe copil sa profite de situatie. Cei mici sunt foarte "smecheri" si sunt in stare sa speculeze foarte rapid momentul de slabiciune de care simt ca dati dovada.

De aceea, incheiati discutia foarte direct. Fara promisiuni ca ii veti cumpara jucariile cerute mult timp, fara inghetata inainte de masa si fara decalarea orei de culcare.

"O greseala facuta nu se indreapta printr-o alta greseala, de alt tip" este tot o lectie de viata, pe care trebuie sa o invete si cel mic, si dumneavoastra, daca nu ati stiut-o pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#relatii parinti copii, #iertare copil, #ceri iertare , #copii