Cum va scapati copilul de frica de bau-bau

Marti, 30 Iunie 2009, ora 18:48
17480 citiri
Cum va scapati copilul de frica de bau-bau

De la "bau-bau" si pana la spaima cutremuratoare de intuneric sau de paianjeni nu este decat un pas mic, de copil.

Si el este facut, de cele mai multe ori, spre disperarea parintilor, care nu inteleg nici cum a ajuns cel mic sa se teama de monstri imaginari care apar noaptea de sub pat si nici cum trebuie sa procedeze ca sa spulbere aceste temeri nefondate.

Pe de alta parte, netratate la timp, fobiile raman in sufletul nostru pana la adanci batraneti, oricat ar fi ele de irationale si oricat de intelepti am deveni intre timp.

Jurnalistii de la The Sun spun ca pe lista scurta a fobiilor capatate in copilarie se afla teama de paianjeni, de piscaturile albinelor, de dentist, de intuneric si de monstri.

Mamaaaaaaa, un paianjen!

Paianjenii au o reputatie foarte proasta, desi dimensiunile lor nu sunt deloc impresionante. Antropologii spun ca aceasta fobie vine din timpuri stravechi, pe cand oamenii traiau in salbaticie si aveau mai des de a face cu paianjenii.

In plus, cei mai multi dintre acestia nu sunt veninosi. Dintre cele peste 40.000 de specii de paianjeni cunoscute pana acum, mai putin de 30 au un venin periculos pentru om.

Pe de alta parte, paianjenii nu sunt deloc agresivi si nici nu se apropie prea mult de oameni decat in cazul in care se simt atacati la randul lor. Deci, abtineti-va!

Asa ca nu mai alergati dupa el cu papucul. Mai bine scoateti-l in gradina, unde ii este locul si dezinfectati bine casa.

Bzzzzzzzzzzzzz!

Si despre intepaturile albinelor se spun multe povesti. Sigur, exista si persoane alergice, pentru care o intepatura de albina poate insemna chiar moartea. In rest insa, in afara de o umflatura ceva mai serioasa si de o serie de senzatii neplacute, albinele nu produc efecte chiar atat de dramatice incat sa ne tremure genunchii din cauza lor.

De aceea, explicati-i copilului dumneavoastra cat de mult bine fac aceste micute insecte planetei noastre si cat de putin rau si rugati-l sa fie atent ori de cate ori culege vreo floare sau un fruct direct din pom.

Auuuuu, ma doare maseaua!

Tot ce este legat de dentist ne sperie, incepand cu zgomotul frezei care se aude din sala de asteptare si pana la mirosul pansamentului cu arsen care se strecoara pe sub usa.

Interesant este ca, de cele mai multe ori, frica de dentist este auto-indusa, din relatarile cunoscutilor sau prin extrapolarea experientelor proprii anterioare.

Totusi, in ziua de astazi ar fi si pacat ca cei mici sa se mai teama de dentist, cand exista atatea metode de anesteziere si atatea instrumente super-sofisticate care rezolva si cele mai complexe probleme.

Cel mai bine este sa-l lasati pe cel mic sa petreaca un pic mai mult timp in cabinetul dentistului, pentru a se obisnui atat cu el ca persoana (trebuie neaparat sa fie un medic stomatolog simpatic si priceput cu copiii), cat si cu instrumentarul.

Nu stinge lumina, te rog!

Frica de intuneric este mai greu de explicat decat celelalte, dar mai usor de invins, chiar daca numerosi adulti raman cu aceasta teama pana la adanci batraneti.

Nu bruscati copilul daca se teme de intuneric, nu il obligati sa adoarma infricosat si cu ochii inlacrimati. Fobia de intuneric se rezolva treptat, mai intai cu o lumina din ce in ce mai scazuta in intensitate si cu usa de la dormitor deschisa, trecand apoi, cu acordul copilului, la stingerea ei totala.

E sub pat, l-am vazut eu!

De obicei frica de intuneric este in stransa legatura cu teama de aparitia unor monstri nocturni. Daca cel mic invoca aparitia lor si chiar vi-i descrie cu lux de amanunte, este cazul sa luati masuri.

Incepeti prin a-i interzice sa se mai uite la desenele animate violente si la filmele de groaza despre care (nu-i asa?) credeati pana acum ca nu il afecteaza niciun pic.

Pe urma, organizati cateva "vanatori de monstri".

In primul rand, "puneti-i pe fuga" in vreun fel sau altul (aici imaginatia dumneavoastra joaca un rol important, dar cea mai simpla modalitate este sa lipiti afise de "amenintare" pe peretii camerei copilului).

Apoi, puneti "capcane" prin camera, care neatinse bineinteles, ii vor dovedi celui mic a doua zi ca nu a intrat nimeni in camera lui peste noapte.

Iar la final, dupa o panda organizata cot la cot cu el timp de cateva nopti in care "tolba" va ramane goala, copilul dumneavoastra va fi convins ca nu are musafiri nocturni.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#fobii copii, #frica paianjeni, #frica dentist, #frica intuneric , #copii