Cuvintele dor: Bona - mama de serviciu sau calau?

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 17:02
5238 citiri
Cuvintele dor: Bona - mama de serviciu sau calau?
Foto: Arhiva

In urma cu un sfert de secol, intr-o clasa oarecare de scoala generala se amestecau copiii ingrijiti de bunici cu cei crescuti cu cheia la gat.

Acum, mogaldetele de atunci au facut la randul lor copii. Cum bunicii inca muncesc si nu sunt dispusi sa creasca nepoti ori sunt intr-un alt oras, raman doua alternative: gradinita - subiect pe care il vom aborda intr-un material viitor - sau o bona.

Luarea unei decizii atunci cand vine vorba de persoana alaturi de care va ramane copilul este complicata, atunci cand discutam de un strain, iar parintii ar alcatui liste cu mii de criterii pe care trebuie sa le indeplineasca bona.

Copilaroasa, totodata, responsabila, proaspata absolventa de facultate, A. a ajuns in Irlanda, mama de serviciu pentru doua mogaldete. Cerintele au fost clare de la inceput: nu are voie sa tipe la fete ori sa le jigneasca in vreun fel, mereu cu zambetul pe buze si sa se prezinte ingrijita in fata lor.

A invatat, la randul ei, de la micute cum sa fie mama pentru o vreme si acum, la cativa ani dupa aceasta experienta, se intelege de minune cu fetitele.

Nu toate povestile cu dadace au, insa, acelasi deznodamant. Discursul oficial al bonelor - anunturile publicitare si interviurile pe care le dau in cadrul agentiilor - abunda in declaratii emotionante: "Iubesc copii, ii ador, sunt calma, rabdatoare, intelegatoare, afectoasa, puternica, nefumatoare. Iubesc curatenia".

Iar cand lipsa de experienta isi spune cuvantul, anunturile bonelor care-si cauta un loc de munca frizeaza cu SF-ul: "Vizitand site-ul (...) am observat ca exista sanse reale pentru mine de a-mi atinge obiectivul, acela de a lua contact cu lumea magica si foarte frumoasa a copiilor de toate varstele".

Povesti cu bone problema

Asemenea anunturi au fost crezute de parintii mai putin precauti, pana cand femeia angajata sa aiba grija de prichindel a ingrozit copilul. Filmuletul care prezinta o dadaca de 55 de ani din Bucuresti, care ii palmuieste si ii numeste "nesimtiti, tampiti si anormali" pe cei doi copii de doi, respectiv patru ani, a facut facut inconjorul Internetului si a fost un semnal de alarma pentru parintii in cautare de o dadaca.

De filmuletul respectiv mi-a povestit Alina, mama a doi copii, care lucreaza in Capitala, intr-o multinationala. De baietii sai au grija socrii si marturiseste ca nu este nici pe departe adepta angajarii unei bone si ar opta, mai degraba, pentru gradinita.

De unde aceasta parere? In vara, mi-a povestit, a iesit cu prichindeii sai in parc. O fetita se juca singura, intr-o groapa de nisip, iar din cand in cand o femeie intre doua varste, ingropata intr-o revista de scandal, ii tipa copilei sa nu se murdareasca.

Cand i-a sunat telefonul, femeia a asigurat ca totul este in regula. "Hai, grasano, sa iti dau apica!", i-a tipat copilei, dupa care si-a reluat lectura.

"Mi-a fost mila de fetita. Din conversatie mi-am dat seama ca la celalalt capat era, cel mai probabil, mama. A inchis cu gandul ca totul e regula, in timp ce fetita primea injuraturi in loc de imbratisari", isi aminteste Alina.

Mama lui David, pe de alta parte, a angajat o bona. Fosta educatoare, energica, dadaca a corespuns portretului femeii pe care si-o doreau parintii lui David. Pentru 1.000 de lei lunar, bona statea opt ore pe zi baiatul de trei ani.

Intr-o seara, insa, copilul i-a spus mamei "du-te la dracu'", suparat ca nu a fost lasat la televizor. "A doua zi, am concediat-o pe dadaca. In acea seara, David ne-a spus ca asa ii spune Iulia. (...) Am incercat sa angajam alta bona si, dupa vreo cateva interviuri, am decis sa-l ducem la gradinita. Problema a fost pana a inteles ca nu are voie, ca se adresa altor copii cu 'du-te la dracu''", povesteste mama baiatului.

Cuvintele dor si pentru parinti

In partea opusa, dadaca poate face exces de zel si incearca sa o inlocuiasca pe mama. Mihaela spune ca "era un sentiment de maxima frustrare atunci cand vedeam ca fiul meu plange si intinde mana spre doica".

Si-a angajat bona prin agentie si, o perioada, a fost multimita. Problemele au inceput atunci cand femeia, care avea experienta cu micutii, a inceput sa foloseasca tot mai des lozinca "las' ca stiu eu mai bine".

Intr-un final, a invatat-o pe fetita sa ii spuna "mama", in timp ce mamei ei adevarate i se adresa, la indemnul bonei, cu "Mihaela". "Am simtit ca ma sufoc prima data. Nu aveam alta alternativa, am mai pastrat-o doua luni, pana s-au mutat parintii mei in Bucuresti", a povestit femeia.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#dadaca copil violenta verbala, #violenta verbala bona, #cuvinte dor bona , #copii