Frica si ura nu ii permit unui copil sa se dezvolte

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:18
8686 citiri
Frica si ura nu ii permit unui copil sa se dezvolte
Foto: Ziare.com

Amenintarile, etichetele, injuriile formeaza o paleta larga de comportamente verbale pe care copiii le invata de la adulti si pe care le repeta la randul lor. Copiii sunt cei mai expusi la violenta verbala care ne inconjoara, atentioneaza psihologul Silviu Ionita.

Invitat la TV Ziare.com in cadrul campaniei "Cuvintele dor, nu-i asa?", acesta a raspuns intrebarilor puse de cititori pe tema rolului parintilor in combaterea violentei verbale la copii si tineri.

Psihologul a precizat ca studiile arata existenta unei explozii a violentei verbale, ceea ce ii face pe copii sa accepte acest lucru ca pe o normalitate, ei tinzand sa se comporte asa cum vad ca fac cei mai multi din jurul lor.

Formele de violenta verbala, cum ar fi etichete de genul "Esti prost!" sau "Grasule!", afecteaza foarte tare psihicul copilului si il marcheaza timp indelungat. Se poate ajunge la cazuri de abandon sau refuz scolar, la probleme emotionale sau psihosomatice, de aceea este foarte important ca victima violentei verbale sa capete ajutor din partea unei persoane cu autoritate, cum ar fi parintii sau profesorii.

Psihoterapeutul Silviu Ionita a raspuns la intrebarea unui cititor Ziare.com cu privire la cauzele acestei agresivitati verbale spunand ca de multe ori agresorul se "hraneste" din acest lucru, poate nu la nivel constient, ci inconstient, el incercand sa isi manifeste astfel o relatie de putere, de control, sau un anumit statut.

Ingrijorator este faptul ca de multe ori agresivitatea verbala este precursorul agresivitatii fizice. "Daca niciunul dintre cei implicati nu detensioneaza situatia, se poate ajunge la conflict fizic", a subliniat el, precizand ca este necesar ca, fie unul dintre cei implicati, fie un adult sa intervina inainte sa se ajunga la escaladarea conflictului.

O alta situatie frecvent intalnita este aceea in care un baiat devine agresiv cu o fata pentru ca ii place de ea, dar nu stie cum sa isi manifeste sentimentele. "Incepe sa o injure, sa o loveasca, desi intentia este una pozitiva. El nu are instrumentele comunicarii, reactioneaza impulsiv", a explicat el.

Din pacate, societatea ofera, in special prin intermediul mass-media, o serie de exemple negative, cum ar fi emisiunile in care agresivitatea verbala este considerata si tratata ca un divertisment, iar copiii invata astfel ca cine vorbeste mai urat sau mai colorat este "mai cool".

In aceste conditii, este rolul parintilor sa creeze un cadru educativ in familie, cu reguli de la care sa nu abdice niciun membru al ei, nici parintii, nici copiii. Sa nu se vorbeasca urat, sa existe respect reciproc, iar comportamentul general sa fie lipsit de orice forma de agresivitate.

"Sa instituim un cadru ferm in care impunem regulile este cu totul altceva decat un cadru bazat pe frica(...) Frica si ura nu permit unui copil sa se dezvolte, ci il inhiba. Agresivitatea verbala nu trebuie considerata normala - trebuie sa comunicam asta frecvent copiilor nostri", a mai explicat Silviu Ionita.

Psihologul i-a mai sfatuit pe parinti sa creeze o legatura de incredere cu copilul lor. El trebuie sa stie ca mama si tata sunt alaturi de el si, daca li se plange ca cineva il agreseaza verbal, nu se trezeste cu replici de genul "Cu siguranta ai gresit tu ceva!" sau "Nu degeaba ti-a spus profesorul ca esti prost!".

Parintele trebuie sa intervina cu autoritatea sa in relatia cu agresorul, sa gaseasca o modalitate pentru a ameliora situatia, iar copilul trebuie sa fie sfatuit cum sa gestioneze si el aceste situatii de agresiune.

"Sa nu puna la suflet", cum se spune, pentru ca altfel exista riscul sa apara efecte fizice, dureri de cap, de stomac, imbolnavirile repetate, a mai subliniat Silviu Ionita.

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#violenta verbala Silviu Ionita, #violenta verbala parinti , #copii