Cuvintele dor: Tu ai suferit din cauza violentei verbale? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 12:49
3960 citiri
Cuvintele dor: Tu ai suferit din cauza violentei verbale? - Sondaj Ziare.com

Violenta verbala ne afecteaza direct, in fiecare clipa, indiferent de varsta, sex sau nationalitate. Motivele agresorilor sunt din cele mai diverse, la fel si reactiile celor vizati, iar in cazuri extreme, dupa agresiuni sustinute, victimele cedeaza, se inchid in ele sau, mai grav, se transforma in adevarati "tortionari".

Cuvantul poate parea prea dur, dar in momentul in care violenta verbala si fizica ii afecteaza pe 70% dintre copii si tineri, e cazul sa ne temem sincer pentru viitorul societatii.

Daca in cazul adultilor, ce functioneaza in sisteme definite, cu reguli si mecanisme clare, ghidati de liberul arbitru, violenta verbala poate reprezenta subiectul unor ample dezbateri - dar nici macar aici justificata -, cand vorbim de agresiunea indreptata impotriva copiilor, votul de blam nu mai suporta niciun echivoc.

Rezultatele cercetarilor, concomitent cu bunul-simt, arata ca violenta verbala le poate genera victimelor depresii puternice si alte boli asociate cu stresul, acest flagel al lumii moderne.

Primii vizati de aceste efecte perverse sunt copiii, mintile tinere, sensibile si nepregatite in fata agresiunii, mai ales cand agresori ajung sa fie tocmai parintii si profesorii - persoanele de incredere - ori cei de acceasi varsta - egalii victimelor.

Cand telefoanele "verzi" primesc mii de apeluri din partea copiilor cautand ajutor in fata agresorilor de tot felul - iar procentul celor ce stiu si cauta un asemenea ajutor este infim, raportat la totalul victimelor - ne putem intreba extrem de serios: cum am ajuns aici?

Ziare.com deschide seria sondajelor dedicate violentei verbale indreptate impotriva copiilor cu o prima intrebare, cu rolul de a descoperi de unde am plecat - profitand de experienta generatiilor trecute - pentru a stabili apoi unde ne aflam acum si poate chiar unde-am putea ajunge.

Tu, cititorule, ai suferit vreodata din cauza violentei verbale? Desigur, cuvintele au avut mereu acest potential periculos, dar oare au fost intotdeauna folosite cu atata larghete pentru a rani, cum se intampla in Romania de astazi?

Va invitam la dezbatere, la reflectie si la vot. Avem nevoie de comentariile si opiniile voastre, alaturi de parerile si datele specialistilor, pentru a afla incotro ne indreptam... si ce mai putem face pentru a nu ajunge acolo!

Descarca gratuit ghidul inteligent pentru copii, tineri si adulti, pentru a descoperi cum poti iesi dintr-o multime de situatii neplacute evitand violenta verbala sau contracarand efectele ei.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Citeste si:
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a se sustrage unei pedepse primite în România de 4 ani și 8 luni de închisoare, a publicat miercuri, 20 octombrie, o...
Sursa: Ziare.com