Daca vrei un copil destept, hraneste-l corect

Duminica, 10 Februarie 2013, ora 18:50
6004 citiri
Daca vrei un copil destept, hraneste-l corect

Adesea, pretentiile parintilor intrec cu mult capacitatea intelectuala a copilului lor si de aici, din aceasta neintelegere, se nasc adevarate drame.

Acesti parinti, le-as spune mai curand, inconstienti, dar si nerealisti, resping orice sfat care vine dinspre scoala, de la invatator sau profesor, afirmand ca stiu ce copil au, ca doar e al lor.

Intr-adevar, e foarte greu sa-i ceri unui parinte sa-si evalueze corect copilul, sa fie realist si sa accepte adevarul cum ca, de la un anumit nivel in sus, nu se mai poate. Si totusi cred ca se poate, cu efort, daruire si multa responsabilitate.

Nu poti sa-i pretinzi performante scolare unui copil hranit cu fast-food-uri si cipsuri si care, in loc de apa, singura care tine de sete, bea zi de zi, bauturi racoritoare de tip coca-cola.

Un copil bine hranit, cu alimente care sa aiba in compozitia lor nutrientii necesari unei dezvoltari fizice si psihice armonioase si sanatoase, nu-si va dezamagi niciodata parintii si va corespunde celor mai mari pretentii ale lor.

Copilul invata obiceiurile bune, pe care le va pastra si respecta toata viata, de mic, de acasa, de la parinti. Copilul trebuie sa stie ca ora mesei se respecta si ca macar o data pe zi, trebuie sa serveasca o masa calda. Copilul trebuie sa stea la masa cu parintii si sa manance aceeasi mancare la fel ca ei. Sigur ca va face exact ce fac si parintii.

Daca maturii nu duc morcovul si patrunjelul pe marginea farfuriei, cu siguranta, nici copilul n-o va face. Daca parintii vor manca sarmalele sau ardeii umpluti cu tot cu ambalaj, asa va face si copilul, poate la inceput cu mofturi dar, daca i se explica de ce e bun morcovul si patrunjelul sau invelisul sarmalutelor va accepta fara sa se mai strambe.

Salata de legume, crude sau fierte, sau cea de verdeturi nu ar trebui sa lipseasca de la nici o masa datorita continutului mare de fibre alimentare, vitamine si minerale. Parintele trebuie sa fie pregatit sa raspunda la intrebarile copilului, la nelamuririle lui. Chiar de mic va intelege de ce trebuie sa manance salata si, cand nu va fi la masa, o va cere el.

Fructele, indiferent de anotimp, nu trebuie sa lipseasca din casa si nici din cutiuta in care mama ii pune gustarea pentru pauza mare. Parintii au datoria si obligatia sa manance fructe in acelasi timp cu copilul lor, sa laude aroma, gustul si culoarea fructului si sa vorbeasca laudativ despre binefacerile lor pentru sanatate, in functie de varsta copilului.

Parintii trebuie sa stie ca numai apa tine de sete. Nu invata copilul cu bauturi racoritoare dulci pentru ca nu sunt sanatoase. Mai curand, invata-l sa bea ceai. Cel mai recomandat, pentru intreaga familie, este ceaiul din fructe de padure, foarte bogat in vitamina C. Copilul trebuie sa stie ca ceaiul se bea oricand, de placere, si nu numai in caz de boala.

La nevoie, mai ales in preajma tezelor ori a examenelor, cand pregatirea este in toi, mama poate sa-i dea copilului ei ceai de roinita, planta numita si "iarba scolarilor". O cana de ceai pe zi este suficienta, roinita avand proprietatea de a stimula capacitatea mentala, concentrarea si memoria.

De asemenea, este bine de stiut ca mierea de albine de floarea-soarelui este singura care contine lecitina in stare pura si, pe langa alte recomandari, este la fel de buna si la efort intelectual.

Elevii si studentii, cei care invata mult, ar trebui sa consume zilnic doua, trei lingurite din aceasta miere si sa nu apeleze niciodata la "pastilele de memorie" pe care farmaciile le ofera spre vanzare cu atata generozitate si fara reteta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mancare ca la mama acasa, #invata copilul sa manance fructe, #ceai pentru toata familia, #bauturile energizante distrug sanatatea , #copii