Dansul, esential pentru orice copil

Luni, 24 August 2009, ora 13:03
3467 citiri
Dansul, esential pentru orice copil

"Dansul este forma perfecta de a exprima tot ceea ce nu putem spune in cuvinte. De aceea orice om, indiferent de varsta, religie, rasa sau profesie ar trebui sa aiba sansa de a practica aceasta arta", sustine Karen Dito, coregraf la Hillbarn Theater din Foster City, California.

Intr-un articol publicat pe site-ul suite101.com , Karen recunoaste ca multi parinti considera dansul o activitate frivola si nu ii incurajeaza pe cei mici sa invete macar pasii de baza, fie ca este vorba despre dansuri populare, moderne sau despre balet, si ii contrazice cu argumente de necombatut.

"De ce sa consideram doar matematica, fizica, istoria sau geografia drept componente esentiale in formarea si educarea copiilor? De ce ii invatam obligatoriu la scoala doar sa deseneze si sa cante, si nu facem nimic pentru a promova si dansul?", se intreaba ea pe buna dreptate.

Coregrafa spune ca miscarile ritmice, gratioase sau dimpotriva energice, executate pe muzica, maresc forta de expresivitate a copiilor, ii ajuta sa isi dezvolte creativitatea, ii apropie de marile valori culturale ale lumii.

Solist sau partener, satisfactia este la fel de mare

Copiii au nevoie de cat mai multe mijloace de a-si exprima ideile si sentimentele, iar dansul le da aceasta sansa.

El nu este doar o inlantuire de miscari, de pasi in ritmul muzicii facuti alaturi de parteneri sau intr-un grup.

Dansul este o sursa de bucurie, de crestere a increderii in propriile puteri si capacitati. Iar satisfactia si mandria de a te coordona fara gres cu cei alaturi de care faci echipa nu se pot obtine in prea multe alte ocazii.

Pe de alta parte insa, el ofera oricui bucuria de a se manifesta intr-un mod original, de a interpreta partituri care sa-i puna in valoare propriile calitati fizice si artistice, de a-si da frau liber imaginatiei si de a-si depasi propriile limite.

In acelasi timp, dansand, copiii invata sa se concentreze, sa fie atenti, sa respecte intocmai indicatiile primite.

Este o forma de arta care le permite sa acumuleze vaste cunostinte de cultura generala, de istorie, de traditii ale tarii lor sau ale altora, sa afle despre marile personalitati ale acestei arte care au intrat in istorie.

"De aceea, ii invit pe parinti sa isi duca copiii macar la cateva lectii de dans. Vor fi uimiti sa constate cat de receptivi si de fericiti vor fi dupa ce vor prinde primele miscari", spune coregrafa americana.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#copii lectii dans, #dans introdus scoli, #copii activitati sportive , #copii