De ce isi ia un copil lumea in cap?

Vineri, 18 Septembrie 2009, ora 13:06
3380 citiri
De ce isi ia un copil lumea in cap?

O stire recenta poarta titlul "Tot mai multi copii vor sa fuga de acasa, nemultumiti de viata de familie", iar cifrele arata ca in aceasta vacanta de vara, numarul copiilor romani care au sunat la 'Telefonul Copilului' 116 111 s-a triplat, iar e-mailurile in care se cere ajutorul aceleiasi asociatii s-au inmultit considerabil.

In acest context, poate ar fi timpul sa privim cu atentie ce se intampla in jurul nostru cu copiii care, indiferent de statulul lor social sau de bunastarea din familie, simt ca locul lor nu este "acasa" si aleg sa plece in lumea larga.

Cum gandesc? Ce simt? De ce si cand decid sa se intoarca ? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile la care incearca sa ne ofere un raspuns psihologul Douglas Tynan.

Cauzele care ii determina pe copii sa isi ia lumea in cap sunt diverse, spune acesta. Conflictele dure cu parintii sau fratii, abuzurile verbale si fizice sau doar lipsa de intelegere si afectiune sunt doar cateva dintre motive.

Unii copii fug de acasa insa si din cauza unor traume psihice pe care nu stiu cum sa le depaseasca. Printre acestea se numara divortul parintilor, moartea cuiva drag sau nasterea unui frate, scaderea dramatica a veniturilor familiei, alcoolismul sau consumul de droguri practicat de unul dintre parinti precum si problemele scolare ce par insurmontabile.

Fiecare dintre aceste motive sau uneori mai multe la un loc creeaza o presiune pe care copilul nu o mai poate suporta. Multi nici nu incearca macar sa protesteze sau sa manifeste in vreun fel inainte de a fugi, pur si simplu deschid usa si pasesc dincolo.

Ceea ce nu inteleg ei decat prea tarziu este ca nu asa se rezolva problemele, ba dimpotriva, de cele mai multe ori acestea se acumuleaza si copilul se trezeste intrat intr-o fundatura.

Cum arata lumea de dincolo de poarta casei

In imaginatia fugarilor, lumea care se deschide in fata lor nu are reguli, nu are neajunsuri si nici nu creeaza probleme, ba chiar acestora li se pare distractiv sa traiasca dupa mintea si nevoile lor.

Realitatea cu care ajung sa se confrunte este insa infioratoare. Fara bani, fara mancare si fara un loc sigur de dormit, ei ajung sa constientizeze prea tarziu consecintele gestului facut.

Grav este ca disperarea ii impinge deseori sa intre in grupuri infractionale si sa comita acte necugetate care le pot distruge viata. Si nu vorbim doar de furturi sau spargeri ci si de practicarea prostitutiei sau traficul si consumul de droguri, care ii aduce deseori pe paturile spitalelor sau in rezervele pentru bolnavii HIV/SIDA.

Pot fi prevenite astfel de situatii?

Da. Dar pentru asta trebuie sa ne pese iar cineva sa fie atent la ce se intampla cu acesti copii aflati in pragul disperarii.

Parintele sau educatorul trebuie sa sesizeze schimbarile lor comportamentale si de atitudine, sa ii incurajeze sa se exteriorizeze, sa spuna ce simt, ce probleme ii macina, sa isi exprime furia fara violenta.

Acesti copii trebuie facuti in primul rand sa vorbeasca.

Iar prietenii lor sunt de un real ajutor in asemenea cazuri, putand sa explice mai usor, in cazul in care sunt la curent, care sunt problemele cu care acesta se confrunta.

Urmeaza sprijinul care le trebuie acordat, de data aceasta nu doar verbal. Ei trebuie incurajati, ajutati sa inteleaga ca nu au nicio vina, iar daca au, cum ar fi in cazul unei situatii scolare catastrofale, cum pot repara ceea ce au gresit.

Copiii fug de acasa pentru ca nu gasesc nicio alta solutie mai buna. Aici este rolul adultului sa intervina. Profesorul trebuie sa discute in mod repetat cu parintele alcoolic, agresiv sau neglijent iar parintele trebuie sa isi ia rolul in serios in cazul in care copilul are probleme la scoala, cu profesorii sau cu colegii care il abuzeaza fizic sau verbal.

Iar cei care ar dori sa ajute un astfel de copil dar se simt depasiti de situatie pot apela la "Telefonul Copilului" 116 111 sau sa trimita un e-mail in care sa ceara un sfat.

Afla mai multe despre violenta verbala si cum poate ea sa-ti afecteze copilul. Citeste sfaturile psihologilor si invata din experientele impartasite de cititori.

Contribuie si tu cu propria ta poveste, pune intrebari si primeste raspunsuri specializate, la adresa de mail cuvinteledor@ziare.com

Campanie este sustinuta de Romtelecom si Asociatia Telefonul Copilului.

Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial cuvinteledor.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#copii fugiti, #copii abuzati, #relatii parinti copii , #copii