""
Ziare.com

Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel. Oare este copilul meu mai dotat decat altii?

Sambata, 27 Noiembrie 2010, ora 18:25

   

Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel. Oare este copilul meu mai dotat decat altii?
Iata o intrebare simpla, pe care unii nu au motive sa si-o puna, iar altii si-o pun, asteptand cu infrigurare raspunsul afirmativ: "Da, copilul dumitale este supradotat. Ocupa-te de el si va fi un geniu".

Trebuie spus din capul locului ca termenul de "supradotat" este nu numai controversat, dar chiar confuz, pentru ca, in ciuda unor calitati cu care copilul exceleaza intr-un domeniu, poate parea derizoriu intr-un altul.

Verdi si Einstein au fost respinsi la facultate

Istoria cunoaste cazuri cel putin ciudate. Ramai dezorientat cand afli ca marele inventator Thomas Edison a fost exclus din primele clase primare, ca incapabil, compozitorul Giuseppe Verdi a fost respins la conservatorul din Milano (depasea varsta), iar Albert Einstein a fost, si el, respins la Politehnica din Elvetia (Eidgenossische Technische Hochschule).

Toti erau supradotati si toti au demonstrat omenirii, ulterior, cat de gresit au procedat cei pusi si autorizati anume ca sa-i evalueze pe cei ce urmau sa fie deasupra tuturor.

Este copilul dotat? Testati-l singur

Revenind, insa, la intrebarea din titlu, specialistii sunt de acord cu trei criterii, care duc la aprecierea dotarii deosebite a copilului:

- Talentul
- Precocitatea intelectuala
- Desincronizarea in raport cu alti copii.

Fireste, orice parinte, inainte de a apela la specialisti, si-ar dori sa depisteze el, cu mijoacele sale proprii, capacitatile copilului, talentul, precocitatea, personalitatea. Pentru o prima impresie, el poate porni de la cateva criterii elementare, primele care caracterizeaza copilul precoce:

- Permanenta curiozitate. Copilul intreaba totul, n-are astampar pana nu afla raspuns la cele mai neasteptate intrebari.

- O imaginatie foarte dezvoltata si nevoia permanenta de a o exterioriza.

- Sensibilitatea exagerata la lucruri carora cei maturi nu le dau importanta.

- Exces de exigenta pentru el insusi, dar exigent si fata de cei din jur.

- Manifesta indiferenta in clasa si plictiseala fata de ceea ce i se impune la scoala.

- O deosebita atractie pentru problemele de care se preocupa adultii.

- O mare putere de concentrare, atunci cand un lucru il intereseaza.

- Dorinta de a citi de timpuriu si de a sti totul.

- Interes deosebit pentru jocurile complicate, de care altii se lasa repede pagubasi.

- Tendinta de a lucra de unul singur, neajutat de nimeni.

- O perseverenta exagerata fata de tot ce ii forteaza gandirea.

- Frustrare in fata altora de aceeasi varsta, care nu-l inteleg si de care se izoleaza.

Ce nu trebuie neglijat

Lasand la o parte cele cateva criterii de mai sus, specialistii recomanda parintilor sa aiba in vedere si unele considerente de ordin mai general:

1. Copiii supradotati se remarca printr-un decalaj afectiv si intelectual fata de toti ceilalti.

Ei gandesc mai repede, intuiesc mai rapid, sunt caracterizati prin fenomenul pe care Jean-Charles Terrassier l-a numit "desincronizare" si a ramas consacrat ca atare.

2. Ei sunt dotati cu o hipersensibilitate si o hiperemotivitate care nu pot fi comparate cu ale altora. Acestea sunt stari sufletesti, a caror inhibare poate usor paraliza calitatile supradotatului.

De aceea, specialistii sfatuiesc parintii sa integreze asemenea copii intr-o societate pe masura. Cu titlu de exemplu, apropierea dintre un geniu muzical si un afon ar fi total nepotrivita.

3. Nevoia de fetis este un fenomen mai complex, care nu poate fi neglijat. Copilul supradotat, inconjurat numai de oameni "normali", simte nevoia unui model, care sa constituie oglinda sa.

Este o mare arta pentru parinti sa-l caute si sa-l gaseasca. In caz de reusita, acesta poate sa-i serveasca multa vreme, ca mentor.

4. Nevoia de a fi recunoscut. O personalitate precoce este, fara exceptie, constienta de valoarea sa. Nerecunoasterea valorii sau subaprecierea ei reprezinta un dezastru introspectiv, care ii va lasa sechele afective.

Mai plastic spus, orice mare actor, chiar copil fiind, are nevoie de aplauze.

5. Simtul umorului nu este obligatoriu, dar majoritatea personalitatilor supradotate il au, il exteriorizeaza si simt nevoia sa-l primeasca de la altii. Simtul umorului trebuie nu numai respectat, dar si cultivat. Daca n-o face familia, copilul isi va cauta refugiul in alta parte, indepartandu-se de ea.

6. Sa nu uitam ca un copil precoce este mai altfel decat altii - si acest lucru nu-l va uita nici el. Felul cum isi intelege el capacitatea intelectuala, felul cum o manifesta si cum o exteriorizeaza trebuie respectate.

Altfel, relatiile cu cei din jur devin dificile, se rupe de familie, de prieteni, isi gaseste alte cercuri decat cele spre care a fost orientat sau se singularizeaza intr-un stil, caruia nimeni niciodata nu-i va gasi solutie.

In loc de concluzie: este o fericire pentru parinti sa aiba un copil supradotat. Dar, daca-l au si nu-l lasa sa-si exteriorizeze din plin harul cu care a fost inzestrat de Dumnezeu, atunci nu mai e fericire. Este un dezastru.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2770 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnilor !

Orice parinte i-si vede odrasla ca pe o somitate in devenire.Este explicabil ! Dar foarte rar,GENETICA greseste.De aici se transmit atit calitatile cit si defectele,care ulterior se slefuiesc prin experienta si scolarizarea individului.Rolul unui parinte este sa-i dea copilului tot ce poate pentru evolutia lui.Dar cum in Rominia de astazi ,posibilitatile sint din ce in ce mai reduse......trage-ti singuri concluzia.In plus mai vine si politicul sa se amestece .Scoala a devenit neperformanta,desuieta si cu o viziune gresita,fortind tineretul sa aleaga meserii impuse de moment,dar cu care se va zbate toata viata. Tinichigii,Chelneri,Bone etc.Nu spun ca nu e nevoe si de asa ceva,dar viitorul copiilor vostri ........

 

atitea greseli gramaticale...

dar comentam orice,cu aer de academician...

@apolitic

du-te dom'le si te ***!
ce vi-i 'mneata si -ti suflii mucii p-aici?!
MOLDOVEANUl e om dintr-o bucata, scuza DOMNIEI SALE e k nu a invatat scoala la anul 2010 dupa CRISTOS!

dupa gradul de analfabetism,

sunteti unul si acelasi, altfel nu te opareai atit de repede...

Daca admitem ca omul este creatie divina....

.;.. atunci SIGUR natura cu legile ei inca nestiute, a modelat caracterul si temperamentul omului, facandu-i diferiti
Avem acum confirmate 8 caractere de baza si 8 temperamente de baza. In aritmetica, la teoria numerelor,se pot face aranjamente, permutari si combinari cu aceste 8 caractere si 8 temperamente si se vor obtine n combinatii ce au corespondent in casatoriile umane,la progeniturile acestora. In aceasta situatie de combinari de caractere si temperamente,se formeaza noi legaturi genetice de ADN si ARN care se vor transmite urmasilor, formand noi arhetipuri de inteligeta. Mai apar si ACCIDENTELE GENETICE care fac oamenii cu diverse tipuri de dotari ,bune sau rele, incepand cu inteligenta si terninand cu handicapul intelectual.
Eu consider astfel de cazuri ca jocuri ale hazadului in genetica, si bune si rele.

Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel???

Zice un pitigoi in secolul 21! Este jignitor la adresa tutoro celor care nu impartasesc aceste iluzii stupide.

 

Dumnezeu ne iubeste pe toti, dar are pentru fiecare un plan aparte,

pentru ca oamenii, spre deosebire de celelalte vietuitoare, au si spirit, au si responsabilitati, au activitati multiple (personale sau sociale) etc. si atunci e nevoie sa fie diferentiati, incepand cu infatisarea. Deosebirile sunt chiar necesare, iar o lume 'clonata' ar fi una de-a dreptul sinistra...!
Apoi, Dumnezeu ii imparte pe oameni in doua mari categorii (fiecare isi alege din care sa faca parte): 1. cu caracter de "oaie" (cei credinciosi cu adevarat); 2. cu caracter de "capra" (cei razvratiti Lui).
De ex. credinciosii veritabili, prin 'nasterea din nou', au devenit 'copii ai lui Dumnezeu', si, dupa "glorificare" (la Rapire), toti vor fi "LA FEL", asemenea Fiului, adica perfecti!

@lake: Bine, mai, oaie!

.

@ tr2006: mai 'tzapule', sigur ca mi-e bine sa fiu "oaie"...!

Am astfel o gramada de privilegii...
Citeste de ex. Evanghelia dupa Ioan, capitolol 10, si te vei edifica!

Citatul unui geniu

Doar două lucruri sunt infinite, universul si prostia umană, insă nu sunt sigur despre primul.( Albert Einstein)
Geniile sunt prsonalitati controversate vazute de oameni de rand ca pasari ciudate , stimati si adorati dar greu de trait in preajma lor.

 

Dumnezeu nu ne-a facut pe toti la fel. Oare este copilul meu mai dotat decat altii?

hotarat lucru-suntem diferiti!
daca nu ne-a inzestrat cel INALT cu frumusete fizica si intelepciune,,
atunci a mai adaugat macar un cm ,,,
intre picioare!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor