E bine sa-ti iei copilul la protest? Explicatia psihologului

Vineri, 17 Februarie 2017, ora 15:15
8676 citiri
E bine sa-ti iei copilul la protest? Explicatia psihologului
Foto: Arhiva Ziare.com

In ultima perioada se tot vorbeste despre copiii dusi de parinti la proteste. Pe de o parte, sunt cei care ii critica ca fiind "iresponsabili", pentru ca si-au expus copiii unor situatii potential violente, pe de alta parte, parintii sunt laudati pentru ca ii invata pe cei mici valorile democratiei.

Subiectul a ajuns sa fie dezbatut pe toate platformele, mai ales dupa ce Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului a cerut sa fie centralizate sesizarile primite in teritoriu.

Intrebarea de baza ramane insa: e bine sau e rau ca un parinte sa-si ia cu el copilul la protest?

"Nu cred ca este vorba de un 'mai bine' sau 'mai rau'. Decizia ca parintele sa isi ia cu el copilul la anumite evenimente tine de parinte si de ce vrea sa obtina cu acest lucru. Daca vrea sa ofere educatie civica, e bine - este o actiune ce are sens; daca vrea sa sublinieze interesul pentru viitorul copilului sau si ca pentru el a iesit la protest, poate ar fi suficienta o pancarta care sa exprime acest lucru.

Stigmatizarea parintilor care au luat decizia sa isi ia copiii cu ei, dar si zugravirea lor cu o aura de noblete aparte cred ca strica discutia de fond si muta atentia de la protestul in sine.

Poate au existat si situatii in care nu au avut cu cine sa lase acei copii, poate au vrut sa le arate cum iti poti apara opiniile, poate au fost parinti care au facut acest lucru, pur si simplu, prin mimetism", explica George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Am vrut sa stim si daca prichindelul din strada e afectat in vreun fel de protestul pasnic la care asista. "In mod normal, daca nu exista violente, nu ar avea de ce sa fie afectat. Desigur, cei foarte mici este posibil sa fie expusi la prea multi stimuli, la o galagie prea mare.

Frigul din aceste zile poate sa fi fost si el o problema, dar, daca nu au racit, seara au dormit linistiti si s-au simtit in siguranta langa parinti. Nu s-a intamplat nimic traumatic cu ei", e raspunsul psihologului.

Ce intelege copilul mergand la un protest? Potrivit psihologului, "stadiul operatiilor formale, al lucrului cu conceptele abstracte porneste de pe la 10-11 ani. Cu toate acestea, 'sa nu furi', 'sa nu lovesti pe cei din jur', 'sa nu minti' s.a. sunt reguli ce pot fi spuse copilului din momentul in care a inceput sa isi dezvolte limbajul".

E adevarat insa ca ideea de protest nu poate fi inteleasa la varste foarte mici, puncteaza psihologul: "Ideea de protest nu poate fi inteleasa, in adevarata ei forma, de catre copiii mici. Dar si unii dintre adulti pot sa intampine dificultati".

Ar trebui sa intelegem ce este democratia si sa o practicam acasa

Gresesc cei care le fac copiilor educatie civica acasa, e un subiect pe care parintii sa-l atinga in discutiile cu cei mici? "Educatia civica de acasa este cea care ne poate feri, pe viitor, de derapaje in zonele extremist xenofobe, de neimplicare in viata comunitatii si poate creste rezistenta la manipulari ieftine.

Trebuie subliniat ca si parintii, si bunicii ar trebui sa inteleaga ce este democratia si sa o practice acasa, in viata de zi cu zi, independent de contextul economic, social sau politic.

Daca democratia este adoptata in viata fiecarei familii - adica sa existe libertate cu limite si respect fata de cei din jur, unde opinia fiecaruia conteaza, rezultatele la nivelul societatii pot fi spectaculoase".

Sambata este programat un nou protest al copiilor.

Vezi si cum explica o televiziune din Germania coruptia, pe intelesul copiilor, folosind exemplul Romaniei.

#copii protrest bine rau, #copii proteste psiholog, #copii efecte proteste, #proteste copii , #copii