Educatie pentru parinti: Care este atitudinea potrivita fata de copil?

Duminica, 26 August 2018, ora 08:14
17736 citiri
Educatie pentru parinti: Care este atitudinea potrivita fata de copil?
Foto: CC0 Creative Commons

Nu e usor sa fii parinte, mai ales ca fiecare dintre noi a fost afectat mai mult sau mai putin de curentul "anti-iubire si anti-toleranta" al lui J.B. Watson.

Mesajul lui era simplu: "copiii trebuie educati in mod stiintific si nu emotional sau dupa metodele traditionale". Asadar, pana nu demult se credea ca educatia cea mai potrivita era aceea in care copilul nu trebuie rasfatat si nu trebuie sa vada prea multa afectiune din partea noastra.

De ce? Pentru ca autorul credea ca acestia vor deveni dependenti de afectivitatea permanenta a parintilor. Cu siguranta ai auzit si tu "Nu-l iau in brate, ca se invata!" sau "Nu-l alint pentru ca va deveni rasfatat". In cele din urma, Watson a recunoscut ca nu stia suficiente lucruri pentru a scrie o astfel de carte, care, din nefericire pentru noi, a devenit un best-seller.

Imediat dupa acest curent a aparut modelul doctorului Spock, care s-a dovedit a fi la fel de gresit, desi era la polul opus.

Doua lucruri putem intelege din asta:

1. Chiar si psihologii pot face greseli.

2. Exagerarea, de orice natura ar fi ea, nu este buna.

Excesul de autoritate, raceala sau din contra, exagerarea blandetii afecteaza atat parintii, cat si copiii.

Si totusi, care este atitudinea potrivita fata de copil? Sau cum il educam?

Urmarim nevoile fizice si emotionale ale copilului si incercam sa le satisfacem. De fapt, ceea ce conteaza este faptul ca un copil are nevoie sa se simta iubit cu adevarat.

Sa luam un exemplu: Copilul a gresit si alegem pedeapsa fizica (bataia) . Prin pedeapsa fizica sau chiar verbala, de ce nu, copilul va incepe sa vada lucrurile mai superficial. E ca si cum ar avea o amenda pe care trebuie sa o plateasca pentru comportamentul lui inadecvat, dar nimic mai mult. Astfel apare teama de a nu fi descoperit atunci cand greseste, iar constiinta lui este ignorata.

Aceasta atitudine poate fi inlocuita cu explicatii, astfel incat copilul sa inteleaga asteptarile adultului si motivele acestor reguli.

E curios sa se joace cu focul? Explica-i ce se poate intampla daca face asta. Arata-i tu inainte de a deveni el curios, povesteste-i cum se extinde si ce se poate intampla daca il atinge. Spune-i cat de mult il iubesti si ca iti doresti sa nu se puna in pericol. Asigura-l ca vei fi deschis catre curiozitatile lui si ca ii vei explica totul cum stii tu mai bine.

Nu invata suficient de bine? Inainte sa te grabesti sa-l certi, incearca sa afli ce se intampla. Poate ca nu gaseste utilitatea unei materii, poate ca pur si simplu nu intelege o materie la fel de usor ca alta, poate ca este distras. Motivele pot fi multiple, insa pentru fiecare in parte exista solutii. Poate ca limba romana i se pare usoara pentru ca gaseste utilitatea ei, insa la matematica nu vede lucrurile la fel. Intreaba-l ce nu-i place sau ce crede ca ar trebui sa se schimbe pentru ca el sa reuseasca sa invete mai bine. Ajuta-l sa constientizeze "problema" si lasa-l sa gaseasca solutia. Vezi cum ne intoarcem la nevoile copilului si la necesitatea de a-l face constient?

Asadar, poate ca atitudinea potrivita fata de copil este aceea care il face sa aiba incredere in noi. Si pentru asta este nevoie sa ne cerem scuze atunci cand gresim, sa-l invatam atunci cand nu stie, sa avem rabdare, sa-l indrumam in procesul de constientizare, sa-l iubim.

Si da, nu e usor sa fii parinte! Va doresc rabdare, dragi parinti!

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Boloș, la moțiunea simplă: ”Sunt aici să vorbesc despre o aşa numită taxă pe boală, care nu există în Codul Fiscal”
Boloș, la moțiunea simplă: ”Sunt aici să vorbesc despre o aşa numită taxă pe boală, care nu există în Codul Fiscal”
Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, a declarat luni, la dezbaterea moţiunii simple împotriva sa, din plenul Camerei Deputaţilor, că este aici să vorbească despre o aşa numită...
AUR îl pierde a doua oară pe deputatul care și-a bătut soția: ”Rămân pe baricade în lupta cu "animalele politice"”
AUR îl pierde a doua oară pe deputatul care și-a bătut soția: ”Rămân pe baricade în lupta cu "animalele politice"”
Deputatul Dumitru Focşa şi-a anunţat luni, 4 martie, ieşirea din grupul parlamentar AUR. Decizia a fost luată în urma ruperii alianţei dintre Forţa Identităţii Naţionale şi Alianţa...
#sfaturi parenting, #educatie copil , #copii