Educatie pentru parinti. De ce sa renunti la recompense imediat

Duminica, 08 Iulie 2018, ora 15:20
13036 citiri
Educatie pentru parinti. De ce sa renunti la recompense imediat

In anii '70, educatia prin pedepse si recompense atingea apogeul in intreaga lume. Din pacate, exista riscul ca educatia pe care poate noi am primit-o sa o lasam mostenire mai departe si copiilor nostri.

In cartea "Pedepsiti prin recompense", Alfie Kohn spunea ca, asemenea angajatilor, elevii de toate varstele invata un singur lucru: "Fa asa si primesti asa".

Sigur, daca ne intoarcem la educatia anilor '70, in care teoria behaviorismului la copii si tineri spunea ca este bine sa se introduca o determinare pozitiva (recompensa) si una negativa (pedeapsa), am putea spune ca e un lucru bun. Insa aceasta teorie a luat nastere prin experimente facute pe animale de laborator (dresaj) si nu pe un studiu al comportamentului uman.

Prin urmare, mai putem spune ca o astfel de educatie este una potrivita, dat fiind faptul ca nu s-a tinut cont de nevoile emotionale ale copilului? Nu prea. Intre un copil si un cobai de laborator exista diferente majore.

Manipularea prin recompense este o strategie care pana la urma esueaza, iar efectele acesteia persista pentru o perioada lunga de timp. Insa cum facem?

Ce trebuie sa urmarim atunci cand vine vorba despre educatia copiilor? Urmarim obiectivele pe termen lung. Scopul parintilor trebuie sa fie acela de a creste un viitor adult responsabil si iubitor.

Sigur, sa nu uitam ca fiecare dintre noi beneficiaza de cel mai frumos dar: decizia, insa despre decizii vorbim alta data.

Ce se intampla atunci cand recompensam copiii?

1. Control

Atat recompensa, cat si pedeapsa reprezinta o forma de control. Pozitiva sau negativa, insa daca le luam pe fiecare in parte, ajungem la concluzia ca ambele sunt negative. Atunci cand adultul pedepseste sau ofera o recompensa, il face pe cel mai slab (copilul sau angajatul) sa faca ceea ce i se cere.

Pe termen lung, efectele acestui tip de control vor deveni negative. Mai mult decat atat, daca dintr-un motiv sau altul nu va primi recompensa pe care o astepta, copilul (sau adultul) va suferi la fel de mult ca atunci cand ar fi primit o pedeapsa.

Sau si mai simplu de atat: gandeste-te la tine si la partenerul tau. Ti-ai dori ca el sa te iubeasca sau sa-ti arate recunostinta numai atunci cand faci ceva ce ti-a cerut sau ai vrea sa ai certitudinea ca partenerul tau te iubeste neconditionat?

2. Invidie

De exemplu, daca vorbim despre scoala sau frati, putem spune ca recompensele creeaza cu succes un mediu competitional, distrugand cu succes spiritul de echipa. Or, mai tarziu, fiecare adult va avea nevoie sa lucreze in echipa, fie la serviciu, fie chiar si in relatia personala.

3. Lipsa de motivatie

Atunci cand ii promitem copilului ceva in schimb pentru a invata sau pentru a avea un comportament responsabil ii oferim, de fapt, un motiv de a nu mai face acele lucruri. Astfel, copilul poate ridica doua intrebari: "Ce vor sa fac si ce primesc daca o voi face?" si "Ce vor de la mine si ce mi se intampla daca nu o fac?". Niciuna dintre aceste intrebari nu il ajuta pe copil sa afle ce fel de om vrea sa devina (scopul nostru pe termen lung).

Cu ce inlocuim recompensele, respectiv pedepsele?

Sigur ca ne dorim sa crestem copii de succes, insa ce inseamna asta? Cu ce inlocuim pedepsele? Sau recompensele? Cu adevar, empatie si iubire neconditionata.

Un studiu realizat in acest sens dovedeste ca recompensele nu functioneaza pe termen lung. Unui grup de copii format din trei echipe li s-a introdus o bautura necunoscuta. Primei echipe i s-a cerut doar sa bea, a doua a fost laudata pentru ca a baut, iar a treia a fost conditionata de cadouri. Asa cum era de asteptat, copiii laudati sau carora li s-au promis cadouri au consumat mai multe bauturi decat ceilalti copii.

Cateva zile mai tarziu, copiii care au fost laudati sau carora li s-au promis recompense au considerat aceeasi bautura mult mai neatragatoare decat inainte, in timp ce copiii care nu au primit promisiuni sau recompense au considerat bautura mai gustoasa decat la inceput.

Acum sa facem un exercitiu de imaginatie si sa inlocuim aceasta bautura cu matematica, de exemplu. Incepem sa vedem cat de distructiva poate fi o recompensa, nu-i asa?

Copiii au nevoie sa fie incurajati sa exploreze idei, sa-si asume responsabilitatile, sa devina creativi, dar, mai ales, sa invete sa fie sinceri fata de ei insusi. Iar pentru asta, dragi parinti, au nevoie de indrumarea, rabdarea si iubirea noastra!

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com
Comentarii