Frica, depresie si ganduri de suicid - ce patesc copiii abuzati de alti copii

Vineri, 05 Februarie 2016, ora 12:19
5233 citiri
Frica, depresie si ganduri de suicid - ce patesc copiii abuzati de alti copii
Foto: Pexeles

Peste 10.000 de copii au fost abuzati doar in primele noua luni ale anului trecut. Peste 100.000 de micuti suna in fiecare an la Telefonul Copilului, cautand ajutor. Datele arata amploarea zguduitoare a abuzului fizic, sexual si emotional la care sunt supusi copiii din Romania.

Insa copiii nu sunt abuzati doar de adulti. In curtea scolii, copiii primesc primele lectii de viata in afara familiei: empatie, acceptare etc. Insa, din pacate, vorbim si de teama, rusine sau respingere.

Abuzul de tip bullying reprezinta un comportament ostil/de excludere si de luare in deradere a cuiva, de umilire, comportament repetat si intentionat, prin care un copil persecuta, raneste, intimideaza verbal, relational si/sau fizic un alt copil, a explicat pentru Ziare.com directorul executiv al Asociatiei Telefonul Copilului, Catalina Surcel.

"Cand vorbim despre bullying, vorbim despre copii care adopta comportamente indezirabile pentru a 'creste' in ochii colegilor/prietenilor. Sa fii 'cool', sa fii 'diferit', 'sa iesi din tipare' pentru a castiga respectul celorlalti inseamna sa ii tratezi pe cei din jurul tau ca persoane inferioare tie, ca persoane care ar trebui sa te respecte si sa iti aprobe comportamentul indiferent care ar fi acela.

Mai mult decat atat, daca exista persoane care nu impartasesc aceleasi principii sau viziuni, excluderea din grup nu reprezinta o pedeapsa suficienta, persoana trebuie sa 'platesca' mult mai mult. Si atunci devine tinta glumelor proaste, a umilirii si luarii in deradere. Ce se castiga? Cel care este 'cool' devine mai popular si mai de temut (in conceptia lui, mai respectat) de catre grupul din care face parte, iar cel umilit, exclus, traieste cu teama de a i se intampla zilnic ceva negativ, de a fi respins si batjocorit", precizeaza Catalina Surcel.

Semnal de alarma! Raul pe care il facem fara sa stim copiilor nostri Interviu

Astfel, victima se confrunta cu frustrarea de a fi respins, de a nu putea face parte din grupul respectiv si i se impregneaza ideea ca este o persoana fara valoare, o persoana inadaptata si care merita ceea ce i se intampla: "Cu abuzul de tip bullying se confrunta foarte multi copii fie la scoala, fie in cercul de cunostinte, aceasta fiind in continuare o problema careia in Romania nu i se prea acorda importanta, dar care in alte state se regaseste printre problemele cele mai importante din domeniul protectiei drepturilor copilului".

Aproape jumatate dintre copiii romani, victime ale bullying-ului

Conform studiului "Fenomenul bullying in unitatile de invatamant", realizat de organizatia Telefonul Copilului in anul 2014, singurul de acest tip din Romania, aproape jumatate dintre copiii din Romania - 46% - au fost la un moment sau altul victime ale bullying-ului, 53% dintre acestia fiind fete si 47% baieti.

"Este alarmant faptul ca mai mult de jumatate dintre copiii chestionati (51,45%) au raspuns ca scoala NU ia fenomenul bullying in serios, fapt identificat si in situatiile inregistrate la Telefonul Copilului 116 111. S-a observat si ca elevii nu sunt obisnuiti cu actiuni de prevenire/de informare cu privire la acest fenomen, ei nefacand distinctia intre prevenire si sanctiune. Copiii au admis ca sanctiunile au caracter temporar, insa nu rezolva problemele pe termen lung", puncteaza Catalina Surcel.

Mai mult decat atat, adauga ea, doar 2,15% dintre respondenti au considerat importanta prezenta consilierului scolar ca resursa de prevenire; asadar, rolul consilierului scolar nu este cunoscut in randul elevilor sau este diminuat.

Activitatile de prevenire realizate de specialistii Asociatiei Telefonul Copilului au fost mentionate de un procentaj de 52,15% drept singurele activitati de acest tip care au avut loc in unitatile de invatamant din care proveneau copiii chestionati

10.000 de abuzuri in 9 luni. Doua mii de copii luati de urgenta din familie. "Cifrele sunt alarmante!" - Interviu cu presedintele Protectiei Copilului

Anul trecut, numarul de cazuri de bullying semnalate de baieti la Telefonul Copilului a crescut de peste 20 de ori, de la 25 de cazuri in anul 2014 la 534 de cazuri in anul 2015.

Ce consecinte are bullying-ul asupra unui copil

Excluderea si, mai ales, umilirea reprezinta o lovitura psihologica foarte mare, pierderea increderii in sine si in ceilalti, introvertire. Nu de putine ori, subliniaza Catalina Surcel, victima nu mai gaseste resurse emotionale de a face fata comportamentelor ostile si nu mai gaseste niciun rost vietii sale:

"Efectele identificate de specialistii nostri, in urma cazurilor de tip bullying inregistrate la 116 111, sunt: depresii si tulburari de comportament in procentaj de 33,15%, excludere si dificultate in relationare in procentaj de 29,78%, ganduri suicidale in procentaj de 15,17%, frica si anxietate in procentaj de 12,92%, criza de identitate si singuratate in procentaj de cate 4,49%".

Avem si noi un Barnevernet? Cum pot fi luati copiii de acasa in Romania? Interviu

Potrivit reprezentantului Asociatiei Telefonul Copilului, educatia este esentiala in prevenirea acestui fenomen, iar scoala poate si trebuie sa dedice sesiuni educationale copiilor in acest sens.

"Ceea ce am observat in cadrul sesiunilor educationale oferite de organizatia noastra copiilor a fost impactul deosebit pe care relatarea unor cazuri reale si a consecintelor acestora le-au avut asupra copiilor.

Implicarea psihologului si/sau a consilierului scolar este importanta, cu conditia ca acesti specialisti sa fie prezenti in fiecare unitate de invatamant. Parintii au totodata un rol important, pentru ca ei pot sa observe consecinte primare ale fenomenului la propriii copii si sa reactioneze la timp pentru a impiedica escaladarea acestora", conchide Catalina Surcel.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#copii abuzati bullying, #abuz copii bullying , #copii