Lectii de viata oferite copiilor de o casnicie "sanatoasa"

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 12:43
5116 citiri
Lectii de viata oferite copiilor de o casnicie "sanatoasa"
Foto: Arhiva

De multe ori, doi soti isi consuma toata energia si cea mai mare parte din resursele materiale pentru a le asigura copiilor toate cele necesare, neglijand insa unul dintre cele mai importante aspecte: "sanatatea" si frumusetea relatiei dintre ei.

O casnicie bazata pe dragoste, respect si intelegere reciproca este una dintre cele mai importante lectii de viata pe care copiii o pot primi de la parintii lor, afirma scriitoarea Tamiko Nicholson pe site-ul suite101.com .

Aceasta prezinta cateva dintre motivele pentru care relatia dintre cei doi soti afecteaza intreaga familie, nu doar pe cei doi adulti.

Dragoste si respect

Observandu-i pe parinti cum se comporta unul cu celalalt in mod natural si in diverse circumstante, copiii invata cum sa interactioneze cu cei din jur, respectandu-i, iubindu-i si dandu-le o mana de ajutor.

Momentele petrecute in familie reprezinta cel mai bun prilej pentru cei mici de a capata experienta bazata pe fapte si nu pe vorbe. Una este sa ii spui celui mic "vorbeste frumos, nu ridica tonul" si alta este ca el sa vada ca asa procedeaza mama si tatal lui in fiecare zi, in mod firesc.

Din pacate, inversarea situatiei produce efecte la fel de puternice. Un copil in familia caruia se vorbeste mereu rastit, care vede cu ochii lui ca parintii nu se iubesc, nu se respecta si se ataca reciproc, va ajunge sa procedeze la fel in relatiile cu cei din jur.

Ce inseamna o relatie sanatoasa?

Copiii ar trebui sa isi vada cat mai des parintii razand, tinandu-se de mana si comunicand, dand dovada de tandrete unul fata de celalalt. Sunt doar cateva dintre semnalele ca totul este in regula, ca familia este solida si ca asa trebuie sa procedeze si ei cand vor creste.

Daca adultii isi doresc ca cei mici sa aiba mai tarziu relatii stabile, bazate pe incredere si sentimente statornice, atunci ei trebuie sa le "predea" zilnic aceasta lectie copiilor lor.

Atentie, deci: "Straduiti-va sa aveti o casnicie "sanatoasa" pentru a crea toate premisele ca si copiii vostri sa aiba una, la randul lor!", mai spune Tamiko Nicholson.

Conflictele, un rau necesar

Nimeni nu spune insa ca intr-o familie nu trebuie sa apara stari conflictuale. Dimpotriva, este imposibil ca ele sa nu apara! Totul este ca cei doi soti sa stie cum sa le rezolve astfel incat si ele sa se transforme in lectii de viata pentru copiii lor.

Ce este important? Ca cei mici sa vada ca nu este nimic grav ca si intre doi oameni care se iubesc si se respecta sa apara neintelegeri pe diverse teme. Ele sunt firesti, nimeni nu trebuie sa cedeze toata viata in fata celor cu care vin in contact de teama ca vor fi parasiti, de exemplu. Orice om care are o parere trebuie sa si-o argumenteze, totul este sa stie cum sa o faca.

De asemenea, copiii trebuie sa invete de la parintii lor sa cedeze, atunci cand este cazul sau sa se bucure de victorie cu decenta. Sa vada ca se poate trece peste o infrangere si ca se poate conlucra mai departe, ca o echipa sudata de sentimente si interese comune.

A-i invata pe cei mici cum sa rezolve un conflict fara sa ridice tonul, fara sa apeleze la violenta, la jigniri, la "lovituri sub centura", face parte tot din meseria de parinte.

Cum sa spui: Imi pare rau!

"Nimeni nu este perfect, nici macar mama sau tata", este o alta lectie pe care copiii trebuie sa o primeasca in familie. Chiar si adultii fac greseli sau spun lucruri care dor si pe care le regreta ulterior.

Nu pregetati sa recunoasteti in fata celor mici daca ati gresit fata de ei si sa rostiti, daca este cazul, replica magica, cel mai greu de spus pe lumea asta "Imi pare rau!".

Nu numai ca nu va va stirbi autoritatea, dar va fi una dintre cele mai bune dovezi de respect fata de copilul dumneavoastra si el va fi perceput ca atare, ca un act de dreptate, fiti sigur de asta.

La fel si in cazul in care unul dintre parinti trebuie sa fie sincer si sa recunoasca faptul ca a gresit fata de partenerul lui de viata.

A le arata celor mici cum se poate trece peste o nedreptate suferita, cum se poate ierta si iubi in continuare, fara resentimente, face parte, de asemenea, din setul de lectii de viata pe care un copil trebuie sa le primeasca de la parintii lui.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#relatii parinti copii, #relatii sot sotie, #casnicie copii , #copii