O lege pentru alaptatul in public? Ce spun mamicile care s-au saturat de discriminare

Vineri, 22 Iulie 2016, ora 08:50
15170 citiri
O lege pentru alaptatul in public? Ce spun mamicile care s-au saturat de discriminare
Foto: Arhiva Ziare.com

Activistele pentru drepturile mamei si copilului sustin adoptarea unei legi care sa interzica discriminarea femeilor care alapteaza in spatiile publice.

Discutiile s-au reaprins dupa un incident care a avut loc recent in Hotelul Ramada din Cluj-Napoca. Doua mame, care participau la o nunta, sustin ca au mers in zona receptiei sa isi alapteze bebelusii, iar angajatii hotelului le-ar fi zis sa faca asta la toaleta. In schimb, conducerea hotelului spune ca, de fapt, femeile ar fi oprit televizoarele de la receptie fara sa anunte personalul, pe motiv ca le iradiaza copiii.

Indiferent de cum s-au petrecut lucrurile in realitate, cert este ca incidentul a determinat mii de oameni sa semneze o petitie pentru reglementarea prin lege a alaptatului in public.

Ce isi propune petitia

"Dorim in Romania o lege care sa recunoasca dreptul mamelor de a alapta in spatiul public si sa ateste faptul ca este discriminare a le cere acestora sa se acopere ori sa paraseasca localul", este mesajul petitiei, initiata de Miruna Ioani, stomatolog si activist pentru drepturile mamelor.

Petitia contine trei revendicari:

  • sa protejeze dreptul mamei de a-si alapta copilul in spatiul public
  • sa interzica discriminarea femeilor care alapteaza in parc, mall, cafenele, restaurante, institutii etc, adica oriunde accesul cu copii este permis
  • sa fie interzis prin lege a-i cere unei femei sa alapteze in alt loc, sa ii spui sa se acopere sau sa foloseasca un spatiu mai retras.

Ziare.com a stat de vorba cu Miruna Ioani, care sustine ca o astfel de lege este necesara pentru ca "orice fel de discriminare e periculoasa, in orice societate, nu numai in cea romaneasca".

"E important ca mamele care alapteaza sa stie ca sunt protejate de o lege tocmai pentru a nu se teme atunci cand fac un lucru atat de firesc precum sa-si hraneasca puiul. (...) Un bebelus plange nu numai de foame, ci si de sete, de frig, de teama. La san se linisteste imediat, fiindca aici are totul: hrana, caldura, se simte protejat, iubit.

Nu putem avea pretentia de la un bebelus sa aiba rabdare inca putin pana ajungem acasa. La fel cum nu putem avea pretentia de la o mama sa nu-si paraseasca domiciliul doar pentru a nu risca sa fie nevoita sa alapteze in public", a declarat initiatoarea petitiei.

Ioani spune ca, oricum, nu e "tocmai placut sa auzi un copil cum urla de foame" si crede ca "toata lumea prefera ca mama sa ii dea de mancare, iar copilul sa se linisteasca imediat".

De asemenea, ea subliniaza ca mesele unui bebelus sunt foarte imprevizibile si ca este "important ca mamele sa stie ca nu numai tarancile isi alapteaza copiii oriunde acestia au nevoie", la fel cum este important sa "se simta in siguranta sa faca asta oriunde au pruncii lor nevoie".

Papa Francisc sprijina alaptatul in public: Dati-le oamenilor de mancare!

Am discutat si cu Ana Maita, presedintele Asociatiei "Mame pentru mame", care, de asemenea, sustine introducerea unei legi care sa protejeze drepturile femeilor si ale copiilor.

"Desi legea in Romania e clara prin faptul ca nu interzice sau limiteaza in vreun fel alaptarea si expunerea sanului in scopul hranirii bebelusului, prea putini romani cunosc asta si fie se lasa discriminati si hartuiti atunci cand isi alapteaza copiii, fie ajung sa discrimineze mame care fac asta in public, condusi de prejudecati si ipocrizie", a precizat Maita.

Voce din Parlament

Petitia trebuie sa stranga 100.000 de semnaturi pentru ca initiatorii sa poata redacta un proiect legislativ pe care sa il depuna in Parlament, insa mamele spera si la calea mai scurta, aceea ca parlamentarii sa vina cu initiativa.

Totusi, Diana Tusa, deputat PNL, contactata de Ziare.com, considera ca nu este nevoie de asa ceva.

"In primul rand, eu cred ca nu totul trebuie reglementat prin lege, pentru ca si asa Romania pacatuieste printr-o supralegiferare. In al doilea rand, cred ca aceasta chestiune - care este una destul de intima intre mama si copil - tine in primul rand de natura relatiei dintre cei doi. Daca copilului ii e foame, trebuie sa-i dai de mancare.

Pe de alta parte, tine si de bun simt - vorbesc in nume personal, avand si eu copil, stiu cum s-au desfasurat lucrurile...ii dadeam copilului sa manance, dar incercam s-o fac cat mai retras. Tinea in primul rand de intimitatea pe care trebuia sa i-o ofer copilului si de faptul ca el atunci trebuia sa stea linistit, nederanjat, ca manca. N-am intalnit pana acum vreo speta in care sa vad ca unei mamei i se interzice alaptatul in mall, de exemplu", a declarat Diana Tusa.

Referitor la episodul din hotelul din Cluj-Napoca, deputatul ne-a spus ca "e o prostie a managementului acelui hotel", dar nu crede ca "pentru un caz punctual ar trebui sa existe o lege".

"Cred ca chestiile astea se regleaza pur si simplu din economia de piata, adica a doua oara nu-ti mai calc pragul hotelului, daca tu ai avut un astfel de tratament. Acolo a fost un caz care tine de educatia, de bunul simt al celui care a facut acea observatie", a spus deputatul.

Amenzi pentru cei care ar incalca legea

Intrebata daca s-a gandit si la introducerea unor sanctiuni pentru cei care le cer mamelor sa se acopere cand alapteaza sau sa mearga intr-un loc mai retras, Ioani a spus ca spera sa nu se ajunga acolo si ca i-ar placea ca lumea sa fie mai putin agresiva.

"Insa, daca se intampla o astfel de discriminare, femeia respectiva sa poata lua masuri legale impotriva persoanei, companiei, institutiei in cauza. (...) In ultima instanta, se poate ajunge chiar la tribunal", a aratat ea.

La randul sau, presedintele "Mame pentru mame" este de parere ca amenzile pentru cei care nu ar respecta legea ar trebui sa porneasca de la 150 de lei.

"Pentru ca orice lege sa fie respectata trebuie introduse sanctiuni - noi credem ca actul hartuirii unei mame care alapteaza public trebuie asimilat cel putin actului de tulburare a linistii publice si sanctionat cu amenda de cel putin 150 de lei", a aratat Maita.

Camerele speciale pentru alaptat, o solutie nu tocmai buna

Pe retelele sociale a circulat propunerea ca fiecare mall sau restaurant sa aiba camere special amenajate pentru alaptat.

Astfel de camere exista deja in mall-uri, de exemplu, insa nu sunt chiar cea mai buna idee, pentru ca mama este nevoita sa-si alapteze copilul langa...WC, atrage atentia Ioani.

"De curand, am intrat si noi intr-una, se numeste camera 'mama si copilul'. Acolo se aflau un fotoliu comod, o masuta de schimbat, o chiuveta si... o toaleta. Nici noi nu mancam langa WC, desi avem chiuveta si acolo. Insa, dincolo de asta, cred ca problema se pune ca nu reusesti intotdeauna sa mai ajungi in aceste camere special amenajate.

Ele sunt binevenite, cred ca multe mame le folosesc macar pentru a schimba scutecele murdare. Insa uneori bebelusul incepe sa planga si dureaza pana tu traversezi jumatate de mall sa ajungi la camera special amenajata", a explicat ea.

Cat despre restaurante, Ioani sustine ca nu a intalnit niciunul care sa aiba un astfel de spatiu si oricum nici nu ar fi de dorit.

"Oamenii merg la restaurant sa manance, se savureze o masa buna in timp ce stau la povesti. Nu cred ca e o solutie ca sotul sa stea singur la masa, in timp ce mama alapteaza copilul vreun ceas si ceva intr-o alta camera", a punctat ea.

Femeile sa se acopere?

Intrebata cum le raspunde celor care propun ca femeile sa se acopere cand alapteaza, Miruna Ioani a declarat: "Pe acestia ii rog sa isi puna si ei o patura sau un batic in cap data viitoare cand mananca. Mai ales la 30 de grade. (...) Nu este nimic sexual sau indecent la o mama care isi alapteaza copilul. Evident ca si acest lucru se poate face cu echipament special (exista tricouri si bluze de alaptat, care nu descopera mai mult decat e necesar, sunt din materiale bune si accesibile ca pret), ori se poate face ostentativ. Desi ma indoiesc sincer ca unei mame cu copil in brate ii sta gandul sa-si expuna sanii plini de lapte pentru a seduce vreun barbat".

De asemenea, Asociatia "Mame pentru mame" condamna "ipocrizia unei societati care arata cu degetul" sanul unei femei care alapteaza, dar tolereaza "si consuma fara sa clipeasca imaginea sanilor in valenta lor pornografica, (...) de la decolteul prezentatoarelor de meteo pana la reclamele la alcool si pateu de ficat".

"Cine nu doreste sa vada sani in exercitiul functiunii sa se uite in alta directie, nu sa oblige mama sa se acopere", subliniaza Ana Maita.

Alaptatul in mijloacele de transport

In ceea ce priveste alaptatul in mijloacele de transport in comun, Ioani sustine ca mama e cea care trebuie sa decida daca poate face acest lucru in siguranta pentru copil.

"Daca da, atunci nu vad care e problema. Sa ne imaginam o calatorie cu autocarul sau trenul. Bebelusul plange. Oare ceilalti calatori ar prefera sa-l auda in continuare cum urla sau sa il vada hranit si linistit?", a spus ea.

"Cumva in RATB se suspenda dreptul copilului la hrana adecvata varstei doar pentru ca este hranit la san (culmea, exact asa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii)? ", a intarit si presedintele Asociatiei "Mame pentru mame".

Ana Maita a dezvaluit ca si ea a fost implicata, in urma cu cativa ani, intr-un incident similar celui petrecut in Hotelul Ramada, asa ca s-a adresat Politiei Capitalei, care a asigurat-o ca alaptarea copilului intr-un spatiu public este perfect legala.

Maita a tinut sa le reaminteasca mamelor ca nu este normal sa fie hartuite si le-a indemnat sa ia masuri daca li se intampla asta.

"1. Faceti plangere la Politie pentru rele tratamente aplicate minorului (refuzul dreptului la hrana adecvata varstei) ;

2. Faceti plangere pentru discriminare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii;

3. Organizati urgent un protest de alaptare in care sa va duceti cat mai multe mame cu bebelusi si sa-i alaptati in lobby-ul hotelului! Chemati presa!", le-a recomandat Maita mamicilor.

In final, aceasta a amintit ca "eurodeputata italianca Licia Ronzulli si-a alaptat bebelusa in plenul Parlamentului European fara ca nimeni sa se declare deranjat sau lezat de acest gest firesc si atat de benefic".

Viral: Si-a alaptat bebelusul in Parlament (Foto)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alaptat spatii publice, #lege alaptat spatii publice , #copii