Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Opinii: Copiii de azi - o generatie trista

Sambata, 14 August 2010, ora 15:21
3945 citiri
Opinii: Copiii de azi - o generatie trista
foto: inmagine.com

Tinerii de azi sunt sclavii tehnologiei si ai aparatelor de ultima generatie. Masini, telefoane, laptopuri etc. sunt la indemana lor prin naivitatea parintilor.

Unii scapa de sub control, vor adrenalina si ajung sa schilodeasca oameni nevinovati cu masina. Ei nu au identitate si sunt doar victime ale valului tehnologc care ne-a cuprins. Este o generatie trista, care nu isi doreste decat sa se "distreze".

Ultimele evenimente petrecute in Romania ne arata o latura mai putin fericita a societatii noastre. Am ramas socati cand am vazut la stiri cum o "beizadea" imbibata in alcool, fiul unui cunoscut om din Caransebes, a intrat pe o pista de concurs cu intentia clara de a omori cativa oameni sau macar de a baga spaima in ei.

Educatia primita acasa, atunci cand s-a mai vazut cu parintii, i-au permis tanarului sa ia o astfel de decizie. A mers cu un bun prieten in oras, s-a imbatat crita si apoi si-au zis ca ar fi bine sa aiba parte de senzatii tari.

Tatal lui se arata "socat" intr-un interviu telefonic la Antena 3, luandu-si mana de pe fiul rebel. L-as intreba pe acest tata cum de i-a dat pe mana unui asemenea copil o masina atat de puternica. Asa cum i-as intreba pe toti parintii inconstienti care le cumpara copiilor astfel de cadouri.

Vremurile in care traim au adus o acuta dependenta a copiilor de tot ce inseamna noutate, tehnologie, stralucire. In aceasta cursa sunt atrasi si parintii. Vrand-nevrand, scot din buzunar ultimul ban pentru a-i satisface dorinta odraslei.

Vedeam deunazi intr-un magazin de telefonie din Giurgiu o doamna cu fiica ei de aproximativ 14 ani. Fetita isi dorea atat de tare un telefon "cu player, camera si radio", incat in ochi i se putea citi disperarea.

Mama, ingriorata ca nu va putea satisface capriciul fiicei, zice ca nu are atatia bani. Vanzatoarea (cam slaba la cuget, dar priceputa la vanzari) o intreaba cati bani are si o convinge sa-si goleasca portofelul. Toata lumea e multumita, iar buzunarul mamei, gol. Totul spre fericirea(?) fetitei.

Dimensiunile colosale ale unor oameni mici

Preocuparile care ii stapanesc nu au cum sa nu inhibe dezvoltarea copiilor, facand din ei fiinte asociale. In plina putere a banului, copiii de azi nu mai pot trai la nivel mic.

Ei vor ca totul sa fie la dimensiuni colosale. Vor vacante in strainatate, masini cat mai puternice, motociclete asijderea, laptopuri de ultima generatie. Rolul parintilor este de a tempera astfel de porniri firesti ale copiilor, si nu de a le satisface orice dorinta de cate ori le mai vine cate o idee.

Ei au uitat ce inseamna simplitatea vietii si farmecul ei. Ei "respira" electronic prin Facebook, Twitter si alte retele de socializare. Nu se pot desparti un minut de telefon, iar la facultate nu mai pot sa scrie cu pixul, vor sa scrie direct in laptop.

Toti vor masini inca dinainte de a implini 18 ani. Isi gauresc cele mai neasteptate locuri ale corpului, aratand precum cele mai hidoase creaturi. Nu mai zic de hainele pe care le poarta.

Multi dintre ei nu prea au pus mana pe carte si, daca ii intrebi, afli ca citesc cele mai porcoase si mai proaste scrieri care au putut aparea la noi in ultimul timp. Nu le mai trebuie scriitori demodati ca Cervantes, Dante Aligheri, Rebreanu sau Camil Petrescu.

Multi asculta muzica trista, depresiva, ca asa e la moda. Au probleme existentiale de pe la varste fragede si isi doresc sa se sinucida ca sa impresioneze, sa devina celebri, iar unii chiar devin.

Ei nu au cunoscut niciodata scrisoarea de hartie, stiloul care asterne emotia pe ea "mazgalind-o". Nu au stiut niciodata jocurile puerile ale copilariei. Au stat mai mult prin "Net cafe"-uri sau cluburi.

Nu mai merg in discoteca, fac "clubbing". Ei simt totul prin tehnologie. Se saruta, zambesc, plang prin fete de Messenger si isi fac declaratii de dragoste de maxim 160 de caractere, atat cat permite un SMS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
#educatie copii Romania, #mentalitate copii romani , #copii