Pana la ce varsta e bine sa interzicem copiilor accesul la gadgeturi

Sambata, 03 Mai 2014, ora 09:45
5402 citiri
Pana la ce varsta e bine sa interzicem copiilor accesul la gadgeturi
Foto: trendhunter.com

Gadgeturile sunt folositoare, insa se dovedesc a fi si foarte periculoase pentru copii. Academia Americana de Pediatrie si Societatea Canadiana de Pediatrie sustin ca pana la varsta de doi ani, copiii nu ar trebui sa fie expusi deloc mijloacelor de tehnologie avansata.

Acestia pot sa descopere gadgeturile pe masura ce cresc. Astfel, copiii cu varste cuprinse intre trei si cinci ani sa le foloseasca doar o ora pe zi, iar cei pana in 18 ani in jur de doua ore pe zi. In realitate, acestia petrec de patru sau cinci ori mai mult timp in fata acestor aparate, arata Huffington Post, care puncteaza cateva probleme ce pot sa apara cand aceste reguli nu sunt respectate.

Cresterea rapida a creierului

Pana la doi ani, creierul bebelusilor se tripleaza si apoi continua sa creasca pana la 21 de ani. Dezvoltarea timpurie a creierului este determinata de stimuli de mediu sau de lipsa acestora. S-a dovedit ca stimularea provocata de supraexpunerea la aceste mijloace dezvoltate este asociata cu deficitul de atentie, intarzieri cognitive, tulburari in invatare, impulsivitate ridicata si o scadere in capacitatea de autocontrol.

Intarzierea dezvoltarii

Utilizarea gadgeturilor restrictioneaza miscarea, ceea ce poate duce la intarzierea dezvoltarii. Miscarea imbunatateste atentia si capacitatea de invatare, iar utilizarea tehnologiei are loc in detrimentul dezvoltarii copilului.

Cele mai tari gadgeturi pentru copii (Galerie foto)

Obezitatea

Privitul la televizor si jocurile video sunt strans legate de cresterea numarului de copii care sufera de obezitate. Copiii care au un televizor in camera prezinta un risc mai mare cu 30% de a suferi de obezitate. Ca urmare a acestui lucru, copiii din secolul 21 ar putea face parte din prima generatie care nu vor trai mai mult decat oamenii din generatia parintilor lor.

Privarea de somn

60% dintre parinti nu isi supravegheaza copiii atunci cand folosesc mijloacele moderne de tehnologie si 75% dintre micuti au voie cu gadgeturi in dormitoare. De asemenea, studiile arata ca 75% dintre copii sunt privati de somn din cauza acestor obiceiuri.

Boli mintale

Utilizarea crescuta a acestor dispozitive este legata de marirea ratei de depresie, anxietate, tulburari de atasament, deficit de atentie, autism, tulburare bipolara, psihoza si comportament problematic la copil.

Agresiunea

Continutul violent din media poate provoca agresivitate in comportamentul copilului. Jocurile video de acest fel pot avea o influenta foarte mare asupra acestuia.

Dementa digitala

Aceasta reprezinta scaderea semnficativa a capacitatilor cognitive din cauza folosirii in exces a tehnologiei. In timp, continutul media de mare viteza duce la scaderea concentratiei si a memoriei, iar un copil care nu poate fi atent nu poate invata.

Dependenta

Cand parintii se ataseaza prea mult de tehnologie se detaseaza de copiii lor, iar cei din urma ajung sa se ataseze, la randul lor, de niste dispozitive, ceea ce poate duce la dependenta.

Radiatiile

Copiii sunt mult mai sensibili decat adultii in privinta radiatiilor. In 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat telefoanele mobile si alte dispozitive de acest gen in categoria de risc 2B, adica cu efect posibil cancerigen, din cauza radiatiilor pe care le emit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#gadgeturi interzise copii, #pericol gadgeturi copii, #pericol tablete telefoane copii , #copii