Privitul la televizor, nociv pentru copii si adulti

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 22:12
4994 citiri
Privitul la televizor, nociv pentru copii si adulti

Exista putine dovezi care sa sustina afirmatiile conform carora programele Tv si DVD-uri educationale pot imbunatati abilitatile sociale si lingvistice ale copiilor.

Conform unui studiu recent, realizat de medicii pediatrii americani si specialistii in domeniul sociologiei si stiintelor educatiei publicat recent de AAP - American Academy of Pediatrics, programele Tv si filmele educationale nu au relevanta pentru copiii cu varste fragede, scrie The Guardian.

Specialistii atrag atentia asupra efectelor negative in dezvoltarea limbajului la copii mici, prin vizionarea programele TV, chiar daca sunt educationale.

Concluzia studiului si indicatia medicilor este ca folosirea mijloacelor electronice ale mas-media bazate pe vizualizari pe ecran nu sunt benefice pentru copiii mici. Ei considera ca trebuie acordata o sansa copilului pentru a se juca alaturi de parinti si a descoperi lumea prin intermediul jucariilor nestructurate.

Australia a emis deja recomandari si consiliere in aceasta directie parintilor pentru a preveni uitatul la televizor de catre cei mici. Studiile anterioare au reliefat diferente individuale semnificative in atentia si interesul pentru televiziune pentru copii din aceasta grupa de varsta, in functie de continut, precum si a prezentei parintelui alaturi de copil.

Sunt necesare mai multe cercetari care sa poata stabili daca expunerea anticipata la televizor, are efecte pozitive sau negative pe termen lung asupra invatarii in cazul copilului indiferent de varsta.

Noile orientari si recomandari in domeniu indica interzicerea plasarii de televizoare in spatiile si camerele copiilor, dar mai ales ii consiliaza pe parinti spre a-si ajuta copii sa gandeasca creativ si sa-si dezvolte abilitati motorii si de rationament prin jocuri si jucarii nestructurate.

Un alt studiu in domeniu arata ca fiecare ora petrecuta in fata televizorului de persoanele cu varsta de peste 25 de ani are drept consecinta scurtarea duratei de viata cu 22 de minute.

Studiul relizat de dr. Lennert Veerman si de colegii sai de la Institutul de Sanatate Publica al Universitatii din Queensland, Brisbane, Australia, arata ca uitatul la televizor este la fel de nociv ca si fumatul sau ca si obezitatea, scrie ABC News.

Un alt studiu condus de profesorul David Dunstan de la Institutul Inimii si de Diabet din Melbourne, considera ca persoanele, care petrec o ora pe zi in fata televizorului, prezinta un risc crescut cu 8% de a deceda prematur.

Tinand cont ca o tigara reduce durata de viata cu 11 minute, dr. Veerman considera ca si uitatul la TV este la fel de nociv. Speranta de viata scade cu 1,8 ani in cazul barbatilor si cu 1,5 ani in cazul femeilor, din cauza uitatului la TV.

Cum media zilnica, in cazul multor persoane este de a petrece 6 ore in fata televizorului, acest fapt conduce la reducerea duratei de viata cu 4,8 ani.

Tot pe aceasta tema, jurnalul American Medical Association, analizand studii publicate pana in prezent, considera ca o ora petrecuta in fata televizorului scurteaza viata unei persoane cu doar 5 minute.

Conform declaratiilor conducatorului echipei de cercetatori, dr. Lennert Veerman, diferenta de timp, ar aparea datorita faptului ca celelate studii s-au referit la alte grupe de varsta si la felul cum a fost definit uitatul la televizor.

In noul studiu au fost incluse doar persoane care nu desfasoara alte activitati, in timp ce urmaresc emisiunile TV. Dezacordul apare doar datorita numarului de minute care scurteaza durata de viata, toate studiile de pana acum considera extrem de nociv privitul la televizor.

Eveniment Quarterly Report

Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
Bugetarii de lux care își păstrează sporurile de nababi. Pe lângă salarii, o parte primesc și pensii speciale
În ciuda promisiunilor coaliției de guvernare de a reduce cheltuielile bugetare, numeroase categorii de angajați la stat își păstrează sporurile nesimțite, în timp ce alții au excepție...
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Președintele AUR, despre acuzațiile de viol de la Școala de Vară a partidului: „Sunt nişte domni dintr-un sat, nu erau membri, nu au plătit cotizaţia”
Preşedintele AUR George Simion a comentat duminică, 1 octombrie, acuzaţiile de viol de la Şcoala de Vară AUR şi a precizat că dacă au greşit cei doi bărbaţi suspectaţi să fie...
#privit televizor, #efecte televizor, #efecte adverse TV, #privit televizor nociv , #copii