Psihologul Ziare.com: Parinte in era digitala. Cum ma descurc?

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 10:52
2983 citiri
Psihologul Ziare.com: Parinte in era digitala. Cum ma descurc?

Sub acest titlu a avut loc saptamana trecuta lansarea Ghidului calculatorului pentru parinti, al carui continut a fost creat de mine si de colega mea, Anca Munteanu, cu o introducere realiza de dl. Cristian China-Birta, cunoscutul blogger Chinezu.

Va spuneam si in alte articole despre pregatirea aparitiei acestui ghid, plecand de la intrebarile parintilor, de la preocuparile lor, dar si de la ceea ce spun, simt si cred copiii, o perspectiva a intregii familii asupra unei teme actuale care insa pe masura ce capata amploare ne abate de la esenta ei.

Ghidul si-a propus sa incerce sa exprime situatii si experiente care se petrec in interiorul unei familii si in care, desi calculatorul pare a fi personajul principal, in fapt legaturile dintre membrii familiei sunt cele care ne intereseaza si unde putem afla semnificatia a ceea ce se intampla.

Plecand de la locul pe care calculatorul il ocupa astazi in familie, ghidul abordeaza modalitati de introducere a acestuia in viata copilului, plecand de la nevoia si modul de a fi al copilului, de la interesele sale, dar si de la posibilitatile specifice fiecarei varste.

La varsta prescolara, interesul nostru s-a centrat asupra modului in care copiii interactioneaza cu calculatorul, pornind de la premisa utilizarii calculatorului ca un partener de joaca, asupra rolului educativ al acestuia in dezvoltarea copilului si asupra dificultatilor si pericolelor care pot aparea.

La varsta scolara, am privit calculatorul ca un instrument care vine in intampinarea curiozitatii copilului si a ceea ce invata deja la scoala, dar odata cu depasirea nivelului primar, el tinde sa ocupe un loc din ce in ce mai important in viata copilului din clasele gimnaziale.

Ne-am centrat asupra calculatorului ca o modalitate de relatie, asupra conflictului dintre calculator si scoala, precum si dintre familie si calculator, asupra aparitiei secretelor si nevoii de intimitate a copilului.

Pentru adolescenti, am incercat sa raspundem la intrebarea de ce petrec adolescentii atata timp in fata calculatorului privind calculatorul ca un partener, plecand de la o relatie pe care o stabilesc cei doi, de la interesul lor pentru jocurile video, de la retelele de socializare si de la conflictele care apar.

Am incheiat vorbind despre posibilitatea aparitiei unei dependente de calculator si despre momentele in care parintii au nevoie de ajutor de specialitate.

Aparitia acestui ghid nu si-a propus sa stabileasca un verdict cu privire la utilizarea calculatorului ca fiind benefic sau nociv pentru copil, ci mai degraba sa incerce sa deschida perspective noi cu privire la semnificatia sa in viata unei familii si sa faciliteze aparitia comunicarii in locul conflictului care nu duce nicaieri.

Va invit sa il descarcati gratuit de pe situl suntparinte.ro si sa imi scrieti opiniile voastre, precum si ceea ce ati regasit acolo din experientele traite alaturi de copil.

Ghid SuntParinte in Era Digitala- Varianta Scurta

Psiholog Cristina Calarasanu

psiholog@ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#ghid parinte calculator, #ghid parinte era digitala, #psiholog copii , #copii