Psihologul Ziare.com: Teama copilului nu dispare pana nu este inteleasa

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 18:14
3034 citiri
Psihologul Ziare.com: Teama copilului nu dispare pana nu este inteleasa

Teama unui copil nu dispare decat atunci cand este comunicata si inteleasa, a declarat vineri, la TV Ziare.com, psihologul Cristina Calarasanu.

Atunci cand unui copil ii este frica de caini, paianjeni, gandaci sau alte vietuitoare, chiar si de unele obiecte, tendinta parintilor va fi sa tina copiii departe de aceste lucruri. Aceasta nu este insa o solutie, spune psihologul Cristina Calarasanu: teama nascuta la varste mici, daca nu este comunicata si inteleasa, va persista chiar si pana la varste mai mari.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Cristina Calarasanu

Atunci cand sunt alergati, latrati, muscati sau intepati de ganganii copii raman cu tendinda de a nu se apropia de ele, explica psihologul, adaugand ca frica de animale se poate pastra pana la varsta adulta.

"O solutie nu este sa ne ferim de aceste animale, pentru ca uneori constatam ca, si atunci cand nu avem contact constant cu ele, ne va fi frica", adauga Cristina Calrasanu. Pentru a "vindeca" un copil de frica, trbuie sa aflati cauzele pentru care aceasta a aparut si sa faceti copilul sa o inteleaga.

"Trebuie sa mergeti cu gandul la momentul in care s-a nascut frica si dincolo de spaima legata de animalul in sine sa incercati sa reamintiti ce a produs acea spaima si ce a produs evenimentul, si nu doar relatia dintre copil si animalul respectiv. (...) Teama nu va disparea decat atunci cand va fi inteleasa", adauga psihologul.

Familia poate uneori sa declanseze teama copilului

Teama la un copil poate aparea uneori si din cauza modului in care familia se comporta cu copilul. Teama de nu se imbolnavi, spre exemplu, are legatura cu modul in care parintii incearca sa il protejeze pe copil.

"Multi copii manifesta frica de boli, si in special frica ca s-ar putea imbolnavi, ceea ce face ca copiii sa nu mai doreasca sa intre in contact cu alti copii, sa nu mai puna mana pe nimic de teama ca ar putea lua microbi. Daca transforma aceasta teama in ceva de nedepasit, sunt copii care in mediul familial sunt foarte protejati, si carora li s-a sugerat ca exista un pericol de imbolnavire in tot ceea ce exista in jurul lor", a declarat psihologul.

In genere, prin atitudinea extrem de grijulie, transmit copiilor teama ca se poate imbolnavi foarte usor, iar acest lucru este chiar opusul a ceea ce dorim sa transmitem, ca ne dorim ca el sa nu se imbolnaveasca.

Nu va temeti de Bau-bau!

O alta atitudine gresita a parintilor este sa ii sperie pe cei mici, cu diverse obiecte, fiinte sau persoane imaginare, pentru ca micutii nu pot face diferenta dintre realitate si imaginar.

"Nu este bine sa speriem copilul nici cu Bau-bau, nici cu Baba Cloanta, nici cu tiganul care vine sa te fure, nici cu nenea care baga copilul intr-un sac. Cu cat este mai mic copilul, el crede cu adevarat in acea sperietura. Fie ca e vorba de Bau-bau sau Baba Cloanta, pentru el exista in realitate si exista un pericol pentru ca el nu se poate apara", a declarat Cristina Calarasanu.

Bau-baul poate oricand sa intre pe geam, sa iasa din dulap sau de sub pat, iar copilul se simte neajutorat si ii este frica, parintele nu face altceva decat sa ii creeze copilului o teama constanta. In loc sa-i oferim copilului instrumente cu ajutorul carora sa se fereasca de anumite lucruri, nu-i oferim decat neliniste.

Teama de intuneric, declansata de imaginatie

Tot incapacitatea copilului de a face diferenta dintre real si imaginar pune probleme si in cazul copilului care trebuie sa invete sa doarma singur, fara lumina. Teama de intuneric apare din cauza faptului ca intunericul este ca un ecran de proiectie pentru toate lucrurile rele pe care si le imagineaza copulul.

"Nu intunericul provoaca aceasa teama, ci intregul scenariu care se declanseaza in momentul in care se stinge lumina. Aici ne referim la copiii care incep sa mearga la culcare si dorm singuri. Acestia folosesc intunericul ca pe un ecran de proiectie pentru diferiti monstri, fantome, zgomote, situatii pe care le-au trait pe parcursul zilei si care acum se intorc si le provoaca o teama exagerata", explica psihologul.

Ca sa rezolvam aceasta problema, putem lasa o lumina de veghe sau veioza aprinsa, insa o solutie pe termen lung ar fi sa vorbim cu cel mic si sa aflam exact de ce ii este frica.

"Rezolvam aceasta situatie comunicand, lasandu-l sa ne spuna, chiar daca pare destul de hilar, ce il face sa-i fie teama, sa-l lasam sa vorbeasca, ca sa intelegem cum este lumea pentru el, ce inseamna intunericul si ce inseamna pentru el sa doarma singur fara sa se sperie", spune Calarasanu.

Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Românii care își ajută părinții cu bani. Ce sume cheltuie: "Vreo 2.000 de lei pe lună. Iarna le dau mai mult"
Mulți tineri fac față cu greu cheltuielilor cotidiene și sunt sprijiniți financiar de părinți. Aceștia fie le oferă diferite sume de bani, fie le cumpără casă sau mașină. Ajutorul...
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
#copii, #teama copii, #frica copii, #psiholog frica copii , #copii