Sa le dam copiilor bani de buzunar? Foloseste la ceva pusculita? E benefic un job de weekend? Interviu

Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 09:31
7566 citiri
Sa le dam copiilor bani de buzunar? Foloseste la ceva pusculita? E benefic un job de weekend? Interviu
Foto: Arhiva personala/Vlad Muresan

Copilul tau trebuie sa aiba bani de buzunar sau consideri ca asta e doar un moft, din moment ce ii faci cu grija "pachetelul" in fiecare zi? Ti s-a intamplat sa nu-l lasi sa-si cumpere ce-si doreste cu banii stransi la pusculita?

Copilul tau e deja adolescent si ar vrea sa-si ia un job part-time sau de weekend. Il incurajezi sau consideri ca singura sa datorie, la aceasta varsta, e sa invete? Sunt intrebari la care parintii au, de obicei, raspunsuri ferme si argumente la fel. Ti-ai pus insa, ca parinte, intrebarea daca nu cumva gresesti? Sigur ca tu stii cel mai bine ce e bine pentru puiul tau, insa n-ar strica si parerea unui specialist.

Psihoterapeutul Vlad Muresan ne-a raspuns la toate aceste intrebari si la multe altele, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Mari personalitati straine, din diverse domenii, isi incurajeaza copiii sa munceasca inca din adolescenta (vezi familia Beckham), chiar daca e vorba de joburi de weekend sau part-time. E o strategie buna, gandindu-ne la viitorul copiilor?

Burberry a provocat un scandal dupa ce l-a angajat pe unul dintre copiii lui Beckham

Bineinteles, majoritatea lucram pe un post intr-o organizatie sau pe cont propriu, astfel incat aceasta experienta poate fi foarte utila pentru adolescent, avand in vedere ca o treime din viata de adult si-o va petrece la serviciu.

Cum ii ajuta, concret, o astfel de experienta?

Cu siguranta ne aducem aminte ca, la primul job, am avut dificultati in a ne acomoda cu programul, cu responsabilitatile in plus si cu planificarea vietii sociale. Cu cat exersam mai devreme aceste abilitati, cu atat ne este mai usor si suntem mai pregatiti pentru viata de adult.

De asemenea, aceste joburi il pregatesc pe adolescent pentru independenta financiara, chiar daca initial acesta isi castiga doar banii de buzunar.

Dar pe parintii cu copii minori ii sfatuiti sa recompenseze prin bani anumite activitati/sarcini date celor mici?

As recomanda ca recompensele (fie ele bani, laude sau orice alte consecinte pozitive) sa fie asociate cu nivelul de efort pe care il investeste copilul, nu in functie de rezultat, nota sau evaluare din exterior.

Psihologie pentru mamici si tatici: Lucruri strict interzise in relatia parinte-copil - Interviu

Succesul profesional (si scolar) depinde de multi factori care nu sunt sub controlul copilului, insa depinde cel mai puternic de cantitatea de efort investita. Daca recompensam notele, nu e sigur ca recompensam efortul adolescentului, pentru ca sunt mai multe strategii pentru a lua note bune, pe langa a depune efort si a invata.

Asta inseamna ca parintele sa fie constient de timpul si efortul pe care copilul le investeste in diferite activitati si nu doar de notele cu care vine de la scoala.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Intrarea la scoala l-a schimbat. De ce se bate, de ce face "crize"?

De la ce varsta pot avea copiii bani de buzunar?

Cat mai devreme. Daca are capacitatea cognitiva sa inteleaga ce sunt banii, planificarea si folosirea banilor pot fi un prilej bun de a invata lectii importante despre viata.

Desigur ca relatia pe care o au cu copilul, mai ales la capitolul incredere, poate impiedica parintii sa fie impacati cu independenta crescuta a copilului, independenta care este data de acesti bani de buzunar. Desigur ca asumarea unui control mai ridicat ("eu decid pe ce isi cheltuieste bani copilul") nu rezolva problemele de incredere.

Exista strategii prin care putem sa invatam copiii care este "valoarea banului"?

Expresia presupune faptul ca acesti copii "nu au valoarea banului", ceea ce este neadevarat. Copiii care cheltuiesc multi bani o fac pentru ca nu exista consecinte pentru comportamentul lor si pentru ca deseori parintii incearca sa le cumpere bunavointa sau aprobarea prin bani. Atunci cand parintii se simt "cu musca pe caciula" pentru ca nu sunt prezenti, nu ofera timp sau atentie copilului, acesta poate sa profite de situatie, invinovatind parintele pentru a obtine beneficii.

Aceste strategii de manipulare ale copiilor sunt deseori invatate prin imitatie de la familie sau de la grupul de prieteni si copiii le folosesc pentru ca, atentie, ele functioneaza! Daca vrem sa dezvatam copilul sa manipuleze prin invinovatire sau prin agresivitate, aceste strategii trebuie sa nu mai aiba efect, deci copilul sa nu poata obtine ce isi doreste prin intermediul lor.

In ce situatii putem/trebuie sa le spunem copiilor "nu", cand e vorba despre un bun material? Cum trebuie procedat in aceasta situatie?

Atunci cand motivatiile noastre sunt oneste, putem sa ne folosim bunul simt pentru a ne da seama daca ceea ce isi doreste copilul este rezonabil (si sunt lucruri pe care ni le permitem). Cand avem binele copilului ca scop, aceste decizii sunt usor de luat.

Dar daca motivatiile noastre sunt bazate pe orgoliu si imagine, atunci vom dori sa parem parinti buni, vom tinde sa ne comparam cu alti parinti si vom vrea sa iesim mai bine prin comparatie, iar asta poate sa duca la decizii care nu sunt in interesul copilului.

Da, unele lucruri pe care si le doresc copiii nu sunt in interesul lor. Daca insa noi suntem preocupati de imagine si comparatii, vom lua decizii bazate pe orgoliu si vom putea fi usor de manipulat de catre copil.

Psihologie pentru parinti Copilul si tehnologia: Cand ii iei primul telefon mobil. Cand ii spui "nu" Interviu

A pune banii la pusculita e un obicei bun pentru copii? Parintele ar trebui sa intervina in decizia copilului legat de cum se cheltuiesc banii?

Daca copilul si-a economisit banii, atunci el ar trebui sa decida ce vrea sa faca cu ei (asta e, de fapt, scopul acestui exercitiu). Parintele ar trebui sa se comporte exact cum s-ar comporta cu un alt adult: sa ii dea un sfat copilului, insa sa respecte decizia pe care acesta o ia. Astfel, copilul invata sa isi asume consecintele deciziilor lui (chiar daca acestea sunt gresite uneori).

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#bani buzunar copii, #copii pusculita rol, #adolecent job part time, #adolescenti job weekend, #bani copii psiholog, #copii valoare bani , #copii