Violenta in scoli, explicata de psihologi: Batausii au o stima de sine foarte ridicata

Luni, 19 August 2013, ora 07:58
8762 citiri
Violenta in scoli, explicata de psihologi: Batausii au o stima de sine foarte ridicata

Expertii americani cauta un raspuns cat mai cuprinzator la intrebari referitoare la violenta in scoli si la motivatia copiilor de a fi extrem de agresivi sau chiar cruzi.

Mai multi psiho-sociolologi, etologi si cercetatori de prestigiu au incercat sa explice cauzele din spatele agresivitatii in randul elevilor americani.

"Se pare ca violenta exercitata asupra celor mai slabi sau a fetelor ofera adolescentilor o senzatie de putere asemanatoare betiei, care da, in timp, dependenta. In acelasi timp, cruzimea asigura un statut superior in cadrul gastii de care apartin batausii", este de parere Catherine Bradshaw care studiaza mecanismul intimidarii la Scoala pentru Sanatate Publica Bloomberg, din cadrul Universitatii John Hopkins din Baltimore (SUA).

"Motivul pentru care unii tineri isi bat si terorizeaza colegii este dorinta de a simti ca au putere asupra celor slabi. Aceasta putere le aduce popularitate si un statut social superior", noteaza Marlene Snyder, Director de Dezvoltare al Programului Olweus pentru Prevenirea Intimidarii (SUA).

Snyder considera ca batausii persevereaza, pentru ca deseori scapa fara prea mari probleme - nici scoala, nici parintii sau societatea nu se straduiesc sa-i pedepseasca pe masura faptelor lor. "Daca nimeni nu ii trage la raspundere pentru faptele lor, ei cred in sinea lor ca totul este OK, ca asa este normal sa decurga lucrurile", este de parere Snyder.

Snyder atrage atentia si asupra faptului ca "este un mare mit acela ca batausii sufera din cauza unei slabe stime de sine. Cercetarile in domeniu arata constant ca ei au un nivel mediu, sau chiar superior de stima de sine". "De-a lungul timpului s-a crezut ca batausii sunt respinsi social", afirma, la randul ei, Dorothy Espelage, psiholog la Urbana-Campaign in cadrul Universitatii din Ilinois (SUA).

"Acum suntem insa siguri ca exista un proces de socializare bazat pe influenta, care le permite batausilor sa aiba mai multi prieteni", a concluzionat cercetatorul.

Marlene Snyder sustine ca hartuirea colegilor nu e doar o nazbatie copilareasca. "Un bataus este o persoana care intentionat se ia de cineva pe care il simte mai slab, ca sa il intimideze, sa il hartuiasca si sa il umileasca dupa bunul plac. Acesta nu e un simplu conflict. Intr-un conflict copiii sunt egali in putere, sunt inca sprijiniti de prieteni. E foarte important sa intelegem ca hartuirea inseamna abuz".

Eveniment Quarterly Report

Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Noile taxe ale lui Ciolacu s-au împiedicat la CES. Ordonanța de urgență ”contravine principiului legalităţii”
Consiliul Economic şi Social a avizat nefavorabil proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea alineatului (4) al articolului 4 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal,...
#stima sine batausi, #prevenire violenta scoli, #hartuire colegi clasa , #copii