Wellbeing: Epuizarea - cauze si solutii. Cum sa nu ne lasam coplesiti de probleme

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 12:18
11345 citiri
Wellbeing: Epuizarea - cauze si solutii. Cum sa nu ne lasam coplesiti de probleme
Foto: Arhiva personala

In secolul vitezei, ne incarcam permanent cu informatii, lucram cat este ziua de lunga si petrecem din ce in ce mai putin timp singuri sau cu familia. Iar asta dureaza doar pana intr-o zi, cand ajungem pe marginea patului, cu capul in palme, spunand: "Gata, sunt terminat! NU MAI POT!".

Lista lucrurilor de rezolvat nu se termina niciodata, ci mai rau - se mareste pe zi ce trece. Iar atunci intervine epuizarea, coplesirea fizica, ce se manifesta prin trairea unor emotii intense (teama, iritabilitate, furie), prin procese ale gandirii care nu sunt sanatoase (ex. ingrijorari in exces, vinovatie, indoieli) sau prin imposibilitatea de a vedea solutiile existente.

Uneori suntem stapani pe situatie: stim sa ne bucuram de sprijinul familial si reusim sa ne adaptam usor schimbarilor. In alte momente, se poate intampla sa fim coplesiti de probleme si sa clacam. De aceea, este bine sa stim care sunt cauzele coplesirii si care sunt sunt solutiile prin care putem repara asta. Pentru ca da, intotdeauna sunt si solutii!

Cauzele care ne complesesc si ne streseaza

Ne asumam prea multe. Cu totii suntem condusi de o dorinta instinctuala de a-i multumi pe cei din jurul nostru, asa ca de cele mai multe ori nu stim sa spunem "nu". Si nu este doar asta - ne luam in spate sarcini pe care stim ca ne este imposibil sa le ducem la bun-sfarsit, din dorinta de a ne dovedi noua si celor din jur ca suntem capabili de mult mai mult.

Este natural sa ne dorim validarea celor din jur, dar asumarea rezolvarii unor probleme (aproape) imposibile nu face decat "sa manance" din timpul nostru, din timpul pe care ar trebui sa il dedicam lucrurilor care ne fac, intr-adevar, fericiti.

Punem prea multa presiune pe noi. Exista o voce in capul nostru care ne reaminteste constant greselile pe care le facem, care ne spune ca nu suntem atat de buni pe cat ne-am dori si ca, daca nu ne rezolvam problemele, consecintele vor fi catastrofale.

Dar stiti ceva?! Vocea aceea nu o sa dispara oricat de buni am fi, asa ca cel mai bine este sa lasam toata presiunea deoparte si ne bucuram de ceea ce suntem, de ceea ce facem zi de zi si de toti oamenii frumosi din jurul nostru.

Suntem perfectionisti. Este vorba despre exact aceeasi voce; tot ea ne spune intruna ca, daca lucrurile nu sunt perfecte, viata noastra se va sfarsi intr-o clipa. Chiar daca noi nu suntem constienti ca avem acesta credinta, corpul nostru resimte anxietate si stres. Si ne trezim mascandu-ne comportamentul sub celebra scuza: "Asa sunt eu, perfectionist". Trebuie sa stiti ca perfectionismul nu este decat o eticheta pe care, daca vrem sa o purtam, ne va duce in pragul epuizarii.

Suntem obsedati de control. Obsesia pentru control este o alta sursa de stres. De cele mai mult ori vrem sa stim si sa facem totul, avand senzatia ca cei din jur nu sunt indeajuns de pregatiti. Dar aceasta atitudine ajunge sa se transforme in stres si in epuizare.

Solutii pentru a ne simti mai putin coplesiti

Ce este cel mai important pentru noi, de fapt?

De multe ori, suntem atat de preocupati de ceea ce facem, incat uitam de ce o facem. In loc sa ne ne lasam furati de actiunea in sine, luptand cu ochii inchisi sa ajungem la rezultatul dorit, mai bine ne-am opri si ne-am pune intrebarea "Ce este, de fapt, important pentru noi sa facem?".

Nu uitati si de intrebarea "De ce?" - "De ce ma chinui atat de mult la acest job? ", "Pentru ca vreau sa fac mai multi bani", "De ce vreau sa fac mult bani?", "Pentru a-i duce familiei mele", "De ce sa ii duc familiei mele?" "Pentru a o face fericita", "De ce vreau sa o fac fericita?", "Pentru ca o iubesc si reprezinta lucrul cel mai important pentru mine." Si atunci poate ne dam seama ca familia este prioritara pentru noi si ca poate ea ar fi mai fericita cu prezenta noastra, cu timpul petrecut impreuna, chiar daca in cont nu sunt atat de multi bani pe cat ne-am dori.

Incepe-ti ziua cu planuri

Nu te arunca in valtoarea zilei fara sa stii ce ai de facut, fa-ti timp pentru a respira intre proiecte, deadline-uri, sarcini; oricat de grozav ai fi, capacitatatea ta de concentrare nu este infinita.

Fii mindful

Observa ce este in jurul tau, bucura-te si fa-ti timp sa fii cu tine, singur, cateva minute pe zi; gaseste-ti pacea, caci viata singura nu ti-o va oferi.

Accepta evenimentele din viata ta si emotiile tale asa cum vin

Un anumit grad de teama se afla in fiecare dintre noi si este absolut necesar si sanatos sa existe. Teama in sine nu ofera un sentiment foarte placut, dar nici nu este daunatoare organismului si, in plus, este trecatoare. Gandeste-te la ea ca la un val care vine si pleaca, te urca si te coboara...

In plus, poti avea in vedere si sedintele de psihoterapie care te pot ajuta sa treci mai usor peste aceste momente.

Citeste si ce altceva mai poti face pentru a avea grija de tine

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Cum sa nu ne epuizeze problemele, #cauzele epuizarii, #solutii epuizare , #copii