Atunci cand incerci sa ramai insarcinata ai parte de destul stres, asa ca ultimul lucru de care ai nevoie este sa primesti sfaturi din partea tuturor. Poate persoanele respective sunt bine intentionate, dar efectul vorbelor lor ar putea dauna psihicului tau, si asa pus la incercare.
Iata cateva neadevaruri legate de sarcina, care te pot face sa ai parte de dezamagiri odata cu trecerea timpului. Woman's Day iti spune ce este bine si ce nu este indicat sa faci atunci cand iti doresti un copil:
Fertilitatea incepe sa scada de la 35 ani
Potrivit Shari Brasner, de la scoala de medicina Mount Sinai, punctul culminant al fertilitatii unei femei este la varsta de 22-26 ani si apoi incepe sa paleasca treptat. Dintre femeile ce vor sa aiba un copil, 75 procente dintre cele de 30 ani vor reusi in decursul unui an. Acest procent scade la 66% pana la 35 ani si la 44% la varsta de 40 ani. Dupa aceasta varsta, sansele de a ramane insarcinata incep sa scada dramatic.
Conceperea copiilor se produce doar in timpul actului sexual
Sperma unui barbat poate sa supravietuiasca 3-5 zile in interiorul corpului femeii, asa ca poti ramane insarcinata chiar daca nu erai la ovulatie atunci cand ai facut sex. Perioada optima pentru concepere incepe cu 3-5 zile inainte de ovulatie si se termina curand dupa aceasta. Atunci cand vrei sa ai copii, sincronizarea este foarte importanta.
Trebuie sa faci sex zilnic atunci cand vrei sa ai un copil
Probabil te gandesti ca sansele de a avea un copil sporesc cu fiecare partida de sex, dar acest lucru nu este adevarat. Desi poate suna distractiv, nu este chiar asa. Daca un barbat ejaculeaza in fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi, sperma isi pierde din calitate. Fa sex o data la doua zile in perioada ovulatiei pentru sanse maxime.
Lenjeria stramta afecteaza fertilitatea barbatului
Sperma are de suferit atunci cand se afla la o temperatura prea ridicata, insa purtatul lenjeriei intime stramte nu creste gradele intr-atat de mult. Atunci cand vrea sa devina tatic, un barbat trebuie sa evite sauna, baile prea fierbinti si tinerea obiectelor fierbinti in poala. Lenjeria nu se numara printre dusmani.
Folosirea lubrifiantului nu impiedica sarcina
Atunci cand vrei sa ai copii, inevitabil faci sex destul de des si uneori ai nevoie de lubrifiant. Trebuie sa fii atenta insa la calitatea si proprietatile acestuia. Multe produse aflate pe piata incetinesc spermatozoizii si ii impiedica sa mai ajunga la uter. Intreaba farmacistul sau doctorul pentru a gasi solutia optima.
Stresul nu are cum sa duca la infertilitate
Putin stres nu face rau, dar atunci cand acesta devine parte integranta din viata isi pune amprenta asupra metabolismului si dauneaza apetitului sexual si starii de spirit. Doctorii recomanda activitati fizice regulate pentru relaxarea corpului si a mintii. Multe dintre cuplurile ce ajung sa apeleze la fertilizare in-vitro duc o viata prea stresanta.
Ziua a 14-a a ciclului menstrual este perfecta pentru conceput copii
Aceasta idee are sens in teorie, dar nu toate femeile functioneaza dupa acelasi ceas. Nu trebuie sa crezi ca vei reusi sa-ti calculezi cu exactitate ziua ovulatiei, asa ca incearca in mai multe zile din jurul perioadei respective. Fa sex cu 3-4 zile inainte si dupa data cu pricina. Iti poti cumpara o trusa de determinare a zilei de ovulatie daca vrei sa ai parte de exactitate maxima.
Anticonceptionalele iti distrug fertilitatea pe termen lung
Contraceptia orala este una dintre principalele moduri de evitare a sarcinilor nedorite, dar in ultima perioada se spune ca ar afecta fertilitatea femeilor. Un studiu care a implicat monitorizarea femeilor din 1960 pana in 2007 arata, insa, ca la cateva luni dupa ce incetezi sa iei pastile, esti la fel de fertila ca inainte.
Kilogramele nu au legatura cu fertilitatea
Potrivit dr. Brasner, kilogramele sunt direct asociate cu fertilitatea. Obezitatea afecteaza sperma, iar la femei poate provoca lipsa ovulatiei. Un studiu efectuat pe 47.835 cupluri arata ca atunci cand ambii parteneri sunt obezi, sansele de a avea un copil in decursul unui an erau de 3 ori mai mici decat cele ale unui cuplu normal din punct de vedere al greutatii.
Pe de alta parte, nici prea putine kilograme nu sunt bune, caci si atunci femeile pot avea probleme de ovulatie. O dieta sanatoasa si echilibrata este esentiala si pentru a te asigura ca vei avea urmasi.