Inceperea unei relatii este de fiecare data un moment incarcat de mult entuziasm, sperante si temeri, mai mult sau mai putin ascunse. Cei doi vor sa petreaca cat mai mult timp impreuna, discuta, vor sa se cunoasca si sa seduca.
Energia pe care ti-o iei din faptul ca stii ca cineva te accepta si te vrea langa el este uriasa. Este unul din momentele in care fiecare aduce ce crede ca are mai bun in relatie, iar starea generala este excelenta.
Ce se intampla totusi in cuplurile care au parte de un asemenea inceput, iar mai apoi cei doi ajung sa devina doi straini?
Desigur, fiecare situatie are o nota particulara unica, dar exista si teme general valabile: lipsa cunoasterii celuilalt, nevoia sau chiar planul de a-l schimba, nearmonizarea si ignorarea nevoilor legate de timp.
Trei timpi
Timpul pare o resursa fie inepuizabila, fie constant pe terminate. Desigur perceptia asupra timpului este data de varsta individului, evenimentele pe care le traieste si starea de sanatate, dar timpul in cuplu are o caracteristica aparte. El este compus din trei timpi diferiti: timpul ei, timpul lui, timpul cuplului. Daca exista si copii, atunci intervine si timpul familiei.
Daca la inceputul unei relatii exista nevoia la care ne-am referit deja, de a petrece cat mai mult timp impreuna, odata cu trecerea timpului, cei doi se pot orienta spre alte aspecte ale vietii, eventual cariera, sau daca apar copiii atentia se indreapta asupra lor.
Principala problema care poate aparea este tocmai ca cei doi uita de ce stau in acel cuplu, ce ii uneste unul de celalalt.
Multe dintre tensiunile care apar sunt date de cum isi petrec timpul cei doi. Sunt multe situatii in care nu se tine seama de nevoile fiecaruia in parte. Sunt indivizi care au mai multa nevoie de timp personal, iar altii de mai mult timp petrecut in cuplu. Daca nu se ajunge la un consens, multe probleme pot aparea.
Citeste si Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Spatiul personal in cuplu
Este nevoie ca fiecare dintre cei doi sa aiba timp pentru hobby-urile sale, pentru a se reculege, pentru a face planuri, pentru a se vedea cu prietenii. Apoi, cei doi se pot revedea in cuplu si avea parte de timp impreuna.
Daca nu exista acel timp personal, multi dintre indivizi se simt sufocati si dati la o parte din propria viata. Daca nu mai exista timpul in cuplu, pentru ca nu mai este timp de asa ceva, avem treaba multa la serviciu, copiii au mai multa nevoie de atentie, nu mai am ce sa aflu de la el/ea se ajunge usor la situatia in care doi straini stau in aceeasi casa si implicit apar tensiuni, ce pot culmina cu despartirea.
Asa ca lucrati la felul in care va impartiti timpul si nu-l lasati sa treaca pe langa voi!
Lucreaza in practica privata in Bucuresti, oferind psihoterapie si consiliere adolescentilor si adultilor, pe teme ce tin de spectrul clinic (depresii, stari anxioase, atacuri de panica, OCD), dar si pentru evenimente curente de viata (doliu, divort, pierderea locului de munca, aparitia unui nou membru in familie). (www.animaetanimus.ro)