Diferenta de varsta in cuplu, o bariera pentru fericirea in doi?

Joi, 01 Martie 2012, ora 16:50
20062 citiri
Diferenta de varsta in cuplu, o bariera pentru fericirea in doi?

In viata de cuplu nu totul vine de la sine, nu totul merge "ca pe roate". Trebuie o permanenta adaptare si o buna gestionare a problemelor ivite. In acest context, cuplul in care exista o diferenta mare de varsta constituie o situatie aparte, deoarece aceasta poate genera probleme particulare.

Se spune ca iubirea nu tine cont de varsta. Acest lucru este dovedit de numeroasele cupluri din societatea moderna, in care diferenta de varsta este considerabila (chiar si mai mult de 20 de ani).

Desi multe dintre aceste cupluri traiesc aparent fara conflicte si fara constrangeri, psihologii spun ca diferenta mare de varsta poate genera probleme serioase intr-o pereche, scrie Savoir.fr.

Iata care poate fi natura acestor probleme:

Asteptari nerealiste si/sau interese materiale

Psihologii considera ca unele dintre persoanele atrase de cei mai in varsta cauta afectiunea parinteasca de care au fost private in copilarie. Divortul parintilor, absenta fizica sau neimplicarea afectiva a unuia dintre ei, comportamentul rigid sau absenta caldurii sufletesti in familie pot determina o imaturitate afectiva si cautarea unui partener mai in varsta pentru a suplini lipsurile din copilarie.

O alta situatie este cea in care la baza intemeierii cuplului sta nevoia de protectie materiala. Se accepta un partener mai in varsta datorita bunastarii materiale oferite.

Aceste cupluri care se intemeiaza pe o dragoste paternala sau pe interese financiare au putine sanse de a rezista, clatinandu-se la primele dificultati aparute.

Pozitia familiei, a prietenilor, a societatii

Ceea ce complica adesea viata acestor cupluri tine de influentele primite din exterior: faptul ca familia nu intelege, sicanarile prietenilor, judecatile anturajului. De ce se intampla asa? Deoarece un cuplu in care exista o diferenta mare de varsta este un cuplu atipic si orice este iesit din comun nu este acceptat usor de societate. Insa o relatie solida poate rezista acestor constrangeri din exterior.

Preocupari diferite

Tinand cont de diferenta de varsta, preocuparile fiecaruia pot fi diferite. Un tanar, plin de energie, are nevoie de libertate si de trairea unor momente si experiente care uneori pot fi catalogate ca fiind chiar "nebunesti".

Partenerului matur ii poate fi greu sau imposibil sa accepte uneori aceasta nebunie a tineretii, deoarece convingerile, statutul social sau chiar starea de sanatate il pot impiedica sa impartaseasca preocuparile celuilalt. Este vorba de conflictul dintre generatii.

Sanatatea

Una dintre problemele cele mai importante tine de starea de sanatate, deoarece inaintarea in varsta predispune la boli cronice, iar acomodarea partenerului mai tanar cu o astfel de situatie poate fi dificila.

Sexualitatea

Cand ai peste 40 de ani, dorintele sexuale nu mai sunt aceleasi ca la varsta de 20. Declinul sexual la partenerul mai in varsta, teama de a nu mai fi atragator pentru celalalt pot genera tensiuni intre cei doi.

Aspectul fizic

Trecerea timpului isi pune amprenta peste toti. Femeile resimt mai acut acest lucru, deoarece frumusetea fizica este atributul lor forte. Intr-un cuplu in care partenerul este mai tanar, femeia poate fi supusa unei stres suplimentar, iar eforturile si banii investiti in proceduri de intinerire cresc considerabil. Si la barbati se pot observa aceste preocupari. Prin ingrijire, vestimentatie, atitudine, barbatii incearca sa tine pasul cu partenerele mai tinere.

Familia si sanatatea copiilor

Chiar daca diferenta de varsta este mare, unul sau ambii parteneri isi pot dori copii. Situatia este mai simpla in cazul in care barbatul este mai in varsta, cu toate ca studii medicale recente arata ca nici la barbati procreerea la varste inaintate nu este lipsita de riscuri, in ceea ce priveste sanatatea copilului.

Varsta inaintata a partenerei poate complica situatia din cauza instalarii menopauzei, unui risc mai mare de defecte genetice la copii (cel mai mare este riscul trisomiei 21) sau afectarea starii proprii de sanatate printr-o sarcina tardiva.

In ciuda tuturor acestor probleme, cuplurile in care exista diferenta de varsta si care rezista sunt numeroase. Dragostea, comunicarea, intelegerea pot depasi toate aceste obstacole.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cuplu diferenta mare varsta, #diferenta de varsta soti, #mariaj parteneri varste diferite , #cuplu